Alegerile prezidențiale din Republica Moldova urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie 2020. Totodată, există probabilitatea amânării acestora din cauza situației epidemiologice cauzate de COVID-19.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Dacă în primul tur, din 1 noiembrie, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a decis, 4 martie 2016 că Preşedintelui Republicii Moldova va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Curtea a anulat reforma constituţională din 5 iulie 2000, declarând nule toate modificările operate anterior în acest sens la Legea Supremă.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Выборы в Молдавии - Sputnik Moldova
Articole
Pentru perioada
Încă 20 de materiale
  • Pentru o săptămână
  • Pentru o lună
  • Pentru un an
  • Pentru tot timpul
Fluxul de știri
0