Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Experți: Președintele Moldovei nu are suficiente pârghii

© Sputnik / Mihai CarausPreședinția RM
Președinția RM - Sputnik Moldova
Abonare
Experții politici comentează rezultatul alegerilor, inclusiv pârghiile de care dispune noului președinte, dar și anumite schimbări în interiorul clasei politice din Moldova.

CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. Victoria Maiei Sandu ei se datorează mobilizării electoratului din țările Uniunii Europene, iar adevăratul câștigător al alegerilor prezidențiale este diaspora moldovenească aflată în occident care a avut resurse pentru mobilizare. De această părere este comentatorul politic Victor Nichituș și a fost exprimată într-un comentariu pentru Sputnik Moldova. Potrivit lui, motivația acestei mobilizări ține, probabil, de o nefericită expresie folosită de Igor Dodon care s-a referit la diasporă ca la un electorat paralel.

Elena Pintilei - Sputnik Moldova
Ce așteptări au oamenii de cultură de la viitorul președinte

„A existat o mobilizare maximă și în interiorul statului moldovean –  la orele 18 era depășit numărul participanților la vot în turul întâi, dar și numărul participanților la vot dezagregați pe vârste”, comentează Nichituș.

El mai spune că scopul celor doi politicieni a fost atins, mesajele de campanie au scos cetățenii la urnele de vot, dar au provocat adâncirea clivajelor etnico-politice existente. Acum, președintelui ales, Maia Sandu, îi revine sarcina de a astupa aceste clivaje, ea va trebui să fie președintele tuturor cetățenilor, indiferent de limba vorbită ori simpatiile politice, precizează Victor Nichituș.

Potrivit directorului adjunct al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice Victor Juc, diferența zdrobitoare în favoarea Maiei Sandu denotă că oamenii și-au dorit o schimbare. 

„Igor Dodon a venit în fața electoratului cu sloganul stabilității, dar în condițiile Republicii Moldova, în condițiile subdezvoltării, stabilitatea a fost mai puțin agreată. Oamenii vor o schimbare prin modernizare, dezvoltare, democratizare. În special, cetățenii plecați în statele europene care cunosc standardele de calitate și cele ale nivelului de trai. Republica Moldova, ca parte a spațiului european, ar trebuie să se apropie de aceste standarde”, precizează Victor Juc.

Potrivit expertului, noul președinte se va confrunta cu dificultăți de ordin juridic și instituțional din cauza că dispune de mai puține pârghii.

„Eu cred că noul președinte ar trebui să inițieze și o reformă constituțională. Fie i se atribuie competențe ca într-un regim semi-prezidențial, fie se întoarce alegerea președintelui în Parlament. Candidații promit foarte mult pentru a capta puncte electorale, dar atribuțiile lor nu le permit să realizeze tot ce au promis”, a mai spus expertul.

Totodată, Victor Juc spune că în domeniul securității și apărării ar trebui schimbat rolul și ponderea Consiliului Suprem de Securitate, în relație cu Parlamentul președintele trebuie să dispună de posibilități constituționale de a veni cu programe și proiecte de modernizare. Același lucru ar trebui să fie și în relație cu Executivul, deoarece Guvernul implementează legile, dar și alte acte normative.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Sandu: Voi demara negocieri cu fracțiunile parlamentare

„Deci, președintele dispune de posibilități mai restrânse. Nu cred că ar trebui să facă apel la democrația directă sau chemarea oamenilor în stradă. Republica Moldova trebuie să se conducă de mecanismele democrației reprezentative în condițiile separării puterilor în stat. Din câte înțeleg, președintele ales va începe cu sistemul Justiției, considerând că unde există un mediu favorabil pentru o justiție echitabilă și corectă acolo sunt posibilități pentru dezvoltarea social economică și pentru anticorupție”, a conchis politologul.

De aceeași părere este și comentatorul politic Victor Nichituș. Acesta spune că, în condițiile în care pârghiile puterii nu se află în instituția prezidențială ci în Parlament, cel mai probabil, în Legislativul moldovean vor urma procese de formare ori păstrare a unei majorități care să mențină ori să demită Cabinetul de Miniștrii.

„La depunerea jurământului, președintele Maia Sandu va pronunța cuvinte care țin de apărarea unității și integrității statului moldovean – situația din regiunea transnistreană oprește orice pretenție europeană ori atlantică a statului moldovean. Vom vedea cum va face față noul președinte tuturor acestor provocări atunci când îi vom afla consilierii - prima metodă folosită pentru a aprecia inteligenţa unui conducător este să-i priveşti pe oamenii din jur”, a conchis Nichituș. 

Referidu-se la schimbările în clasa politică de la Chișinău, politologul Victor Juc menționează că singura necunoscută la momentul dat este raportul de forță în actualul Parlament.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Igor Dodon va iniția discuții cu fracțiunea PAS - detalii

„Pentru mine cel puțin este necunoscut dacă există la moment o majoritate parlamentară sau avem un Guvern minoritar și partidele politice din opoziție ar putea încerca să inițieze o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Dacă Guvernul cade, se creează premise pentru alegeri parlamentare anticipate”, a conchis Juc.

Totodată, expertul este de părere că Igor Dodon va reveni în fruntea Partidului Socialiștilor și va încerca să negocieze o majoritate parlamentară pentru a continua proiectele inițiate, iar principala direcție de activitate se îndreaptă spre Parlament.

Amintim, în această dimineață președintele în exercițiu, Igor Dodon, a anunțat că va iniția discuții cu fracțiunea PAS, dar și cu alte fracțiuni și grupuri parlamentare, pentru a stabili ce proiecte de lege trebuie votate în timpul apropiat.

La fel și președintele ales, Maia Sandu, a declarat că după validarea alegerilor și învestirea în funcție va demara negocieri cu fracțiunile parlamentare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0