Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Conferință de presă de bilanț a misiunii de observatori din partea CSI

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Urmăriți în direct Conferința de presă de bilanț a misiunii de observatori din partea CSI la alegerile prezidențiale din Moldova.

Turul doi al alegerilor prezidențiale a avut loc pe 15 noiembrie. Pentru funcția de șef al statului au luptat liderul PAS Maia Sandu, ex-premier al Republicii Moldova, și președintele în exercițiu Igor Dodo. Prezența la vot a constituit 52,78*.

CEC a prezentat luni rezultatele preliminare ala alegerilor – după prelucrarea proceselor verbala de la toate secțiile electorale Maia Sandu acumulează 57,75% din voturile alegătorilor, iar Igor Dodon – 42,25*.

Observatorii CSI care au urmărit procesul electoral relatează despre modul în care s-au desfășurat alegerile, dacă au fost depistate încălcări și dacă au fost organizate în corespundere cu toate normele legale.

Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este ales pentru un mandat de patru ani și preia funcția în ziua depunerii jurământului. Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat. Ultima dată, șeful statului a fost ales la sfârșitul anului 2016, când candidatul din Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, a câștigat alegerile. Adversarul său a fost liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu. Igor Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0