Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce politica moldovenească depinde atât de mult de moldovenii aflați în străinătate

© Sputnik FranceГраждане Молдовы голосуют на выборах президента Молдовы во Франции
Граждане Молдовы голосуют на выборах президента Молдовы во Франции - Sputnik Moldova
Abonare
Votul diasporei moldovenești peste hotare devine un factor tot mai important care influențează viața politică a țării – experții analizează de ce se întâmplă acest lucru.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Republica Moldova este deja de câteva decenii exportator de forță de muncă pentru țările din Europa, de aceea votul diasporei devine un argument extrem de puternic în lupta electorală. Această opinie a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către politologul Victor Juc.

”Îi vedem pe cetățenii moldoveni care stau la coadă pentru a vota mai ales atunci când au loc alegeri prezidențiale. Polonezii, de exemplu, care muncesc de asemenea în număr mare în țările UE, nu sunt atât de activi la alegerile care se desfășoară în țară”, a menționat Juc.

Potrivit politologului, cetățenii percep prea în serios promisiunile făcute de candidați în ajunul turului doi al alegerilor, în contextul în care împuternicirile președintelui Moldovei sunt limitate foarte mult de prevederile constituționale. În 2016, țara a revenit la procedura de alegere a șefului statului de către întregul popor, deputații au modificat Constituția,  însă așa și nu i-au oferit președintelui pârghii suplimentare ale puterii.

Președinția RM - Sputnik Moldova
Experți: Președintele Moldovei nu are suficiente pârghii

”În Moldova ar trebui să se facă claritate: sau să i se ofere șefului statului și funcții suplimentare ale puterii executive, creând o formă de guvernământ semiprezidențială, sau să se revină la alegerea acestuia în Parlament”, a concluzionat expertul.

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot, potrivit CEC, a fost de puțin peste 1,65 milioane de alegători, ceea ce constituie 52,78% din numărul cetățenilor cu drept de vot.  După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat următoarele rezultate: Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate a acumulat 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. Moldovenii din străinătate au votat în proporție covârșitoare pentru Maia Sandu – aceasta a acumulat 92,86% din voturi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0