Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Observatorii CSI, despre turul doi al alegerilor prezidențiale

© Sputnik / Mihai CarausПерспективы развития Молдовы после президентских выборов 2020 года
Перспективы развития Молдовы после президентских выборов 2020 года   - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții misiunii de observatori din partea CSI care au monitorizat alegerile prezidențiale, au vorbit despre felul în care a fost organizat procesul electoral în contextul pandemiei, despre situația alegătorilor din Transnistria și despre rezultatele preliminare.

CHIȘINĂU, 16 nov - Sputnik. Alegerile prezidențiale din Moldova s-au desfășurat cu respectarea legislației naționale. Acest lucru a fost remarcat de Artem Turov, membru al Comitetului Dumei de Stat din Rusia pentru afaceri cu CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, în cadrul unei conferințe online a observatorilor din cadrul Adunării interparlamentare CSI, care s-a desfășurat în centrul de presă Sputnik Moldova.

”Toate acele probleme care au fost ridicate, inclusiv de observatorii internaționali, au fost notate în procesul verbal final al misiunii CSI, dar, în general, alegerile s-au desfășurat în conformitate cu legislația țării și Constituția Moldovei", a spus Turov.

El a menționat că al doilea tur de scrutin a fost mai dinamic în ceea ce privește rata de participare.

Alegeri prezidențiale în Moldova: Turul II. Procese verbale 100% - Sputnik Moldova
Alegeri prezidențiale – toate procesele verbale prelucrate

"Voi sublinia situația din primul tur. Realizând că acest lucru se poate întâmpla din nou în turul al doilea, am vizitat ieri acele secții de votare în care votează locuitorii din Transnistria. În acel moment, erau reprezentanți ai unuia dintre candidați care încercau să împiedice din nou deplasarea cetățenilor către secțiile de votare. Acest lucru nu era doar în Varnița, ci și într-o serie de alte localități", a spus Turov.

Potrivit acestuia, Poliția a reacționat foarte rapid la aceste acțiuni și le-a oferit oamenilor posibilitatea de a trece în siguranță. Observatorul a subliniat că au existat anumite ciocniri, inclusiv cu oamenii legii, dar acest lucru a fost de natură nesistematică.

„Aș dori să remarcăm anumite acțiuni ale mai multor state străine, care, folosind poziția lor oficială, în ciuda faptului că alegerile se desfășoară în cadrul unui stat suveran - Moldova, s-au exprimat în mod special în favoarea unuia dintre candidați prin intermediul mass-media, prin rețelele sociale, astfel, putem spune că s-au amestecat în treburile unui stat suveran", a spus Turov.

Observatorul a declarat că, per ansamblu, campania s-a desfășurat sistemic și activ. „O organizare foarte bună în cadrul luptei împotriva coronavirusului”, a adăugat Turov.

Este o victorie convingătoare?

Participarea la vot a fost mai activă nu doar în comparație cu ​​primul tur, ci și în raport cu ​​alegerile din 2016, a declarat Oleg Țepkin, membru al Comisiei pentru legislație constituțională și construirea statului în Consiliul Federației din Federația Rusă.

Potrivit acestuia, decalajul de 15% arată că victoria Maiei Sandu este convingătoare.

„Pe de altă parte, înțelegem că un număr semnificativ de locuitori ai țării îl susțin pe Igor Dodon. Vorbim mai mult de sectorul agrar. O politică rezonabilă a noului președinte ar trebui să țină seama de interesele întregii populații a Moldovei, dar și de cele ale moldovenilor care locuiesc în afara țării. Mizăm pe o politică internă și externă echilibrată a noului președinte ", a spus Țepkin.

Vadim Dengin, membru al Comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației din Federația Rusă, este de aceeași părere.

Президент РФ В. Путин обратился к участникам VII Форума регионов РФ и Белоруссии - Sputnik Moldova
Rusia
Putin a felicitat-o pe Sandu cu victoria în alegeri

"Este necesar să se ia în considerare toate opiniile politice, nu numai ale anumitor structuri, ci și ale cetățenilor, în primul rând... Trebuie luate în considerare toate interesele", a spus Denghin.

În opinia sa, este necesar să fie focusată atenția și asupra alegerilor parlamentare.

Rezultate preliminare ale alegerilor prezidențiale

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în Moldova pe 15 noiembrie. Liderul partidului PAS, fostul prim-ministru al Republicii Moldova Maia Sandu și președintele actual Igor Dodon au luptat pentru funcția de șef de stat.

Participarea la alegeri a fost de 52,78%. CEC a prezentat luni rezultatele preliminare ale alegerilor - după prelucrarea proceselor verbale din toate secțiile de votare, Maia Sandu a obținut 57,72% din voturi, iar Igor Dodon - 42,28%. Pentru prima dată în istoria Moldovei moderne, funcția de președinte al țării va fi ocupată de o femeie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0