Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții

© Sputnik / OsmatescoVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul "IDIS Viitorul" Veaceslav Ioniță susține că scrutinul din 15 noiembrie curent a venit cu câteva elemente noi. Unele dintre acestea sunt o adevărată premieră pentru țara noastră. Detalii au fost oferite în cadrul emisiunii "ATITUDINI".
Alegeri prezidențiale, turul II: Ce au remarcat experții

Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, turul II al alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie s-a remarcat prin trei surprize majore.

Veaceslav Ioniță a subliniat că în acest scrutin cetățenii aflați peste hotarele țării au demonstrat o mobilizare fără precedent la secțiile de votare. În prezent, aproximativ 900 de mii de cetățeni moldoveni se află în străinătate, dintre care 810 mii sunt cu drept de vot.

"La scrutinul prezidențial din 2016 au fost 650 de mii de cetățeni cu drept de vot, acum numărul acestora a crescut cu 160 de mii și, respectiv, a scăzut pe teritoriul țării noastre. Din cei 810 mii, aproximativ 32 procente au ieșit la vot. Aceasta se consideră o rată de participare foarte bună. Este un șoc pentru întreaga Europă", a declarat pentru Sputnik Veaceslav Ioniță.

Expertul a mai subliniat și participarea masivă a moldovenilor care au votat pe teritoriul țării noastre. Dacă la alegerile prezidențiale din primul tur s-a înregistrat cea mai slabă prezență la vot din istoria țării, atunci în cel de-al doilea tur cifra a crescut considerabil.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Igor Dodon va iniția discuții cu fracțiunea PAS - detalii

"Pentru turul II credeam că va fi o creștere cu 7-8 la sută și vom atinge rezultatul de 60-61 procente. Totuși, am avut o mobilizare fără precedent - peste 20 la sută creștere", a subliniat el.

Potrivit interlocutorului, și electoratul tinerilor (18-25 ani) a fost destul de activ. Chiar dacă, din numărul total al alegătorilor această categorie a înregistrat cea mai mică prezență la vot, totuși, comparativ cu primul tur din 1 noiembrie, numărul alegătorilor tineri a crescut cu 40 la sută.

Ce i-a mobilizat pe moldoveni să iasă într-un număr mai mare la vot în cel de-al doilea tur de scrutin aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0