Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Istoria Paradelor Victoriei de la Moscova, în Piața Roșie

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaМинистр обороны России Сергей Шойгу на военном параде на Красной площади в Москве
Министр обороны России Сергей Шойгу на военном параде на Красной площади в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
În acest an Parada Victoriei se desfășoară pe 24 iunie, fiind amânată din cauza situației epidemiologice complicate. În acest an se împlinesc 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Anual, în data de 9 mai, în timpul sărbătorii naționale Ziua Victoriei, în conformitate cu Legea din 19 mai 1995 privind ”Înveșnicirea Victoriei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945”, se desfășoară paradele militare în capitala Rusiei, în orașul Moscova, în orașele-erou, precum și în orașele unde sunt dislocate sediile districtelor militare, flotei, armatei combinate și a Flotilei Caspice.

Флаги с логотипом Победа-75 на Пушкинской площади в Москве - Sputnik Moldova
Parada Victoriei-2020 și participarea delegației moldovenești la acțiunile festive

La organizarea acestora sunt implicate arme și echipamente militare, fiind folosită copia simbolului oficial al Victoriei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei - Stindardul Victoriei

Prima Paradă a Victoriei în Piața Roșie din Moscova a avut loc în data de 24 iunie 1945. Ulterior, până în anul 1995, aceasta era organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei și doar în anii jubiliari 1965, 1985 și 1990. 

Parada organizată în data de 9 mai 1995 la Moscova, de Ziua Victoriei, a avut două părți separate. În Piața Roșie s-a desfășurat parada pedestră a veteranilor de război și a celor care s-au aflat în spatele frontului în anii de război, alături de unitățile garnizoanei din Moscova, care, conform scenariului organizatorilor, reproducea Parada Victoriei din 1945. La eveniment a fost purtat stindardul Victoriei.

Cea de-a doua parte a paradei cu demonstrarea tehnicii militare a avut loc pe Dealul Poklonnaia. Începând cu 1996, paradele militare au început să fie organizate în Piața Roșie anual, însă fără participarea tehnicii militare.

Борис Шаповалов - Sputnik Moldova
Șapovalov: Ce înseamnă pentru Moldova participarea la Parada de la Moscova

Parada din data de 9 mai 2000 a fost ultima în care veteranii de război au mers pe Piața Roșie în coloană pe jos. Începând cu anul 2001 ei se află în tribunele pentru spectatori. Cea mai importantă diferență a paradei din 2001 a fost faptul că pentru prima dată în istoria post-sovietică aceasta fost salutată de un ministru civil al Apărării.

În anul 2002, pentru prima dată au participat la paradă studenții Academiei de Apărare Civilă din cadrul Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse. 

În data de 9 mai 2005, la parada din Piața Roșie, organizată cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, au participat președintele american George W. Bush, președintele francez Jacques Chirac și cancelarul german Gerhard Schroeder. În partea istorică a evenimentului, pe Piața Roșie au participat compania de infanterie, o companie de tancuri, o companie a Marinei, o escadrilă de cavalerie, echipată în uniforme și cu arme din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pentru prima dată din 1945, chinologii cu câinii lor au trecut în coloană pe Piața Roșie. După care, au urmat 2,6 mii veterani de război urcați în 130 de automobile special concepute pentru sărbătorire de fabrica de automobile ZIL. În partea istorică a paradei, trecerea unităților militare a fost însoțită de muzică din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și melodii ale cântecelor de pe front. Spre finalul paradei, avioanele de luptă ale grupurilor de pilotaj ”Ruskie Viteazi” și ”Striji” au zburat deasupra Pieței Roșii. La final, la un interval de 30 de secunde de grupul principal de avioane, au trecut trei avioane de atac Su-25, decorând cerul în culorile drapelului statului rus.

Штурмовики Су-25 на репетиции воздушной части парада Победы в Москве - Sputnik Moldova
Rusia
În Rusia au ajuns militari din 12 țări pentru a participa la Parada Victoriei

În 2005, pentru prima dată în cadrul paradei, au fost folosite camere mobile, care au transmis imagini din mașina ministrului Apărării, din mașinile în care se aflau veteranii, și chiar din avioanele care zburau deasupra Pieței Roșii.

În anul 2006, pentru prima dată au participat la paradă soldații și marinarii care își satisfac serviciul militar prin contract. 

Începând cu anul 2007, vocea crainicului care comentează ceea ce se întâmplă la paradă a fost auzită nu numai pentru telespectatori și ascultătorii de radio, ci și pentru toți cei prezenți pe Piața Roșie.

Prin decizia președintelui Federației Ruse, din 2008 a fost reluată participarea echipamentelor militare la parada Victoriei pe Piața Roșie. Parada a început să fie alcătuită din trei părți: pedestră, mecanizată și în aer. Parada militară din 9 mai 2008 a avut mai multe lucruri deosebite. În special, toate trupele au mărșăluit cu noi stindarde de luptă, iar participanții la paradă au fost îmbrăcați într-o nouă uniformă. În plus, toată tehnica cu șenile, pentru a nu deteriora suprafața drumului, au fost dotate cu ”șenile pentru asfalt”. În partea aeriană a paradei, pe lângă echipele de pilotaj ale ”Ruskie Viteazi” și ”Striji”, au participat și elicoptere, bombardiere, avioane de luptă, aeronave de atac și avioane de transport militar strategic An-124 Ruslan. În legătură cu implicarea la paradă a tehnicii, durata acesteia a crescut de la 40 de minute în 2007 la o oră.

Parada militară dedicată celei de-a 65-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei a avut loc în 2010 pe Piața Roșie din Moscova, așa cum nu a mai fost până atunci.

Виктор Гайчук - Sputnik Moldova
Generalul Gaiciuc despre participarea Moldovei la Parada Victoriei de la Moscova

Pentru prima dată, reprezentanții țărilor CSI și aliaților din coaliția antihitleristă au participat la partea istorică a paradei Victoriei. În total, aproximativ o mie de militari străini au mărșăluit pe Piața Roșie. Reprezentanții armatelor a zece țări din cadrul CSI au ajuns la Moscova, precum și unități militare din SUA, Marea Britanie, Franța și Polonia. La paradă au participat escadrila franceză Normandia-Niemen și Forțele Terestre ale SUA, a căror cale de luptă a fost legată de întâlnirea Aliaților de pe râul Elba și deschiderea unui al doilea front. Marea Britanie a fost reprezentată de militarii regimentului de elită al Țării Galilor, care personifica contingentul militar al Regatului Unit. Polonia a trimis o companie a gărzii de onoare în capitala Rusiei.

În timpul paradei, veteranii, locuitorii și oaspeții capitalei, au avut posibilitatea să vadă noile sisteme de apărare antiaeriană ”Panțîri-C1” și ”Topol-M”. Echipajele Forțelor Aeriene „au pictat” cerul Moscovei deasupra Pieței Roșii în culorile tricolorului rusesc, avioane de atac Su-25 și aviaone de luptă MiG-29 au zburat deasupra pieței principale a țării în forma numărului „65”.

Военнослужащие президентского полка на военном параде на Красной площади в Москве - Sputnik Moldova
Rusia
Peskov: La Parada Victoriei vor fi invitați în special liderii statelor CSI

În anul 2010, pentru prima dată din 1945, în cadrul evenimentului nu au participat studenții de la Școala Militară Suvorov și nici cei de la Școala Navală Nahimov. Ministerul Apărării a explicat acest lucru prin faptul că pregătirea pentru paradă durează aproximativ trei luni, iar antrenamentele tensionate duc la întreruperea activităților planificate. 

În anul 2011, la paradă, personalul militar au mărșăluit în uniformă de luptă, nu de paradă, iar în loc de chipiuri au purtat berete, ale căror culori corespund tipului sau genului de forțe armate. În anul următor, participanții la paradă au fost îmbrăcați în uniforma de paradă. 

În anul 2013, după o pauză de trei ani, a fost reluată participarea studenților de la Școala Militară Suvorov și a celor de la Școala Navală Nahimov.  Pentru prima dată au participat studenți ai Corpului Cadetilor de Cazaci Aksai (Regiunea Rostov). 
La parada din 9 mai 2015, dedicată celei de-a 70-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei au participat peste 30 de șefi de stat. La eveniment au participat peste 15 mii de persoane.

Военный парад, посвящённый 72-й годовщине Победы, в городах России - Sputnik Moldova
Cine acoperă costurile pentru participarea militarilor moldoveni la parada de la Moscova

Pentru prima dată au participat la paradă elevii școlii-internat de cadeți pentru fete. Pe lângă militarii ruți, la eveniment au participat reprezentanți ai statelor străine – unități de paradă din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizistan, Tadjikistan, India, Mongolia, Serbia și ale Chinei, care a fost reprezentată de unitățile gărzii de onoare a trei tipuri de forțe armate - forțe terestre, forțe aeriene și forțele navale.

Aproximativ 200 de unități de echipament militar au fost demonstrate la paradă, inclusiv cele mai noi modele de vehicule blindate ruse pe platforma Armata, precum și Kurganeț, Bumerang și cea mai recentă obuzieră de artilerie ”Koaliția-SV”.

În anul 2016, pentru prima dată în istoria paradelor organizate pe 9 mai, a fost prezentat la Moscova o unitate militară feminină a Universității Militare din cadrul Ministerului rus al Apărării și filiala Volski din cadrul A.V. Hruleva.

În plus, parada a fost una de debut pentru reprezentanții unui nou tip de trupe și pentru Ministerul Apărării: Forțele Aerospațiale și Garda Națională.

Paradă în Piața Roșie - Sputnik Moldova
Societate
Militarii moldoveni vor participa la Parada Victoriei de la Moscova

Printre cele mai noi unități de tehnică aeronautică, spectatorii au avut ocazia să vadă ultimele avioane de transport militar Il-76MD90A. În plus, pentru prima dată în grupul tactic "Krîlo" a fost prezentată o pereche de avioane de luptă multifuncționali Su-35S.

La parada din 2017, pentru prima dată pe Piața Roșie a trecut unitatea deparadă a mișcării militar-patriotice „Iunarmia”. Unitatea de femei de la Universitatea Militară a Ministerului Apărării din Federația Rusă a fost îmbrăcată pentru prima dată în jachete albastre, fuste albe și cizme negre. Anterior, toate „casetele” femeilor care participau la parada victoriei purtau uniforme albe.

La eveniment, pentru prima dată au fost demonstrate echipamente concepute special pentru gruparea arctică rusă - sistemul de rachete antiaeriene Tor-M2DT și sistemul de rachete și arme antiaeriene Panțir-SA, care au fost prezentate în culori de camuflaj de iarnă. Câteva produse noi au fost demonstrate și de forțele terestre - mașină blindată Tigr-M și tancul T-72B3M. Din cauza vremii nefavorabile, partea aeriană a paradei a fost anulată

Pe 9 mai 2018, pentru prima dată într-o paradă în Piața Roșie, au participat elevi ai Școlii Navale Nahimov din Sevastopol, Școala Prezidențială de Cadete din Moscova a Gărzii Ruse, cadeți ai Academiei Militare de Apărare Militară Smolensk, Institutul Saratov al Gărzii Ruse și parada Poliției Militare.

Президент РФ Владимир Путин и президент Молдавии Игорь Додон (справа) во время встречи в рамках саммита Высшего Евразийского экономического совета и глав приглашенных государств во Дворце независимости в Нур-Султане - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon va participa la parada militară de la Moscova, la invitația lui Vladimir Putin

Printre tehnica militară care a mers de-a lungul Pieței Roșii, pentru prima dată au fost demonstrate sistemele robotizate - Uran-6 controlat de la distanță pentru deminare, drone cu șenile de sprijin pentru foc Uran-9, vehicule aeriene fără pilot "Katran" și "Corsair", vehicule de sprijin pentru combaterea tancurilor (BMPT) "Terminator-2".

În partea aeriană a paradei au participat 75 de echipaje operațional-tactice, cu rază lungă de transport, militare și aviație, inclusiv o pereche de avioane de luptă MiG-31K dotate cu cele mai recente rachete hipersonice ”Kinjal” capabile să spargă bariera împotriva rachetelor, precum și aeronava Su-57 de generația a cincea.

Premiera Paradei Victoriei din 2019 a fost o decapotabilă pe baza limuzinei Aurus, special concepută pentru marșul solemn.

Cu aceste mașini, înainte de unitățile militare, s-a deplasat comandantul paradei și ministrul Apărării. În plus, în cadrul unităților pedestre au fost incluse pentru prima dată batalionul de la Universitatea din Moscova al Ministerului Afacerilor Interne ”Kikot”, o unitate a personalului militar feminin al Academiei Militare de Apărare Aerospațială ”Mareșalul Uniunii Sovietice Jukov” și unitatea de paradă a cadeților a Comitetului de investigație ”Alexandr Nevski”.

Unitățile de paradă ale școlii aeriene Riazan, al 131-lea regiment de parașute și a 2-a Divizie Motorizată au mers la marș pentru prima dată cu un automat de ultimă generație AK-12.

Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova
Rusia
Parada în cinstea Zilei Victoriei va avea loc pe 24 iunie la Moscova: Merge și Igor Dodon

În 2019, partea aeriană a paradei a fost anulată în ultimul moment din cauza norilor de ploaie care s-au adunat pe cerul deasupra Moscovei.

La mijlocul lunii aprilie 2020, președintele rus Vladimir Putin a decis amânarea paradei dedicată celei de-a 75-a aniversări de la Marea Victorie din cauza situației epidemiologice dificile.

În orașele Rusiei, pe 9 mai au avut loc paradele aeriene și focuri de artificii. La sfârșitul lunii mai, președintele a anunțat că parada victoriei va avea loc pe 24 iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0