Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Parada Victoriei-2020 și participarea delegației moldovenești la acțiunile festive

© Sputnik / Iliya Pitalev / Accesați arhiva multimediaФлаги с логотипом "Победа-75" на Пушкинской площади в Москве
Флаги с логотипом Победа-75 на Пушкинской площади в Москве - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parada în cinstea celei de a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei: cine va reprezenta Moldova la acțiunile festive și de ce este importantă participarea la această ceremonie pentru țara noastră.

CHIȘINĂU, 24 iun Sputnik. Miercuri, la Moscova are loc parada dedicată împlinirii a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La invitația liderului Rusiei, Vladimir Putin, la acțiunile festive va participa și o delegație din Moldova în frunte ci președintele țării Igor Dodon.

Componența delegației moldovenești și planurile șefului statului

Церемония в Шерпенах, 9 мая 2020 - Sputnik Moldova
Societate
Igor Dodon: Trebuie să ținem minte faptele eroice ale buneilor și străbunilor noștri

La parada care se va desfășura în data de 24 iunie cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Marea Victorie vor participa 75 de soldați ai Armatei Naționale a Moldovei. Ei au plecat în capitala Rusiei duminică, pe 14 iunie.
Igor Dodon a menționat anterior că bunicii a 23 dintre ofițerii care vor participa la ceremoniile festive din Rusia au participat la luptele din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Președintele și-a exprimat convingerea că cei 75 de militari ai Gărzii de Onoare a Armatei Naționale a Republicii Moldova vor demonstra o pregătire militară excelentă, muncă de echipă și disciplină strictă.

În ajunul plecării la Moscova, Dodon a menționat că în cursul întrevederilor cu colegii din străinătate va discuta chestiuni legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale, preponderent în domeniul comercial-economic.

Виктор Гайчук - Sputnik Moldova
Generalul Gaiciuc despre participarea Moldovei la Parada Victoriei de la Moscova

În componența delegației oficiale este planificată și participarea consilierului președintelui Republicii Moldova pe probleme de apărare și securitate națională, generalul Victor Gaiciuc.
Gaiciuc a menționat că Parada care se va desfășura în data de 24 iunie la Moscova este o ceremonie deosebită, pentru că atunci se marchează aniversarea a 75-a de la Victoria împotriva nazismului. El a subliniat că participarea Moldovei la astfel de ceremonii vorbește despre  aceea ”că noi suntem pentru Pace, că trebuie să ținem minte cât necaz a adus acest război și că noi suntem moștenitorii Victoriei”.

Parada în cinstea aniversării a 75 de ani de la Victorie

Anterior, președintele Rusiei Vladimir Putin a luat decizia de a amâna parada în cinstea celei de-a 75-a aniversări a Victoriei din cauza situației epidemiologice complicate.

Штурмовики Су-25 на репетиции воздушной части парада Победы в Москве - Sputnik Moldova
Rusia
În Rusia au ajuns militari din 12 țări pentru a participa la Parada Victoriei

În orașele din Rusia pe 9 mai s-au desfășurat doar parade aviatice și show-uri de artificii. La sfârșitul lunii mai liderul rus a anunțat că parada se va desfășura pe 24 iunie.

La paradă din Piața Roșie vor participa peste 13 mii de militari, vor fi implicate 234 de unități de echipament militar terestru modern și istoric, inclusiv cele mai recente vehicule de luptă pentru sprijinirea tancurilor „Terminator”, unitățile cu autopropulsie „Coaliția-SV” și „Msta-SM”, tancurile „T-90M” și „Armata”, sistemele de rachete antiaeriene „Buk-M3”, „Tor-M2”, „S-400”, precum și 75 de aeronave și elicoptere.
Spectatorii vor vedea, de asemenea, unele elemente ale paradei istorice din 24 iunie 1945. De exemplu, la început se va intona „Marșul jubiliar”. Orchestra va fi reprezentată de 900 de muzicieni.

La parada militară din Moscova, care va avea loc astăzi în Piața Roșie, vor participa militari din 12 țări. Este vorba despre delegații din Azerbadjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, China, Moldova, Mongolia, Serbia, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

În total, la paradele militare din întreaga țară vor participa peste 64 de mii de militari, 2,4 mii de unități de tehnică militară, precum și 20 de nave de suprafață, submarine și nave de sprijin

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0