Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șapovalov: Ce înseamnă pentru Moldova participarea la Parada de la Moscova

© Sputnik / Miroslav RotariБорис Шаповалов
Борис Шаповалов - Sputnik Moldova
Abonare
Miercuri, 24 iunie, în Piața Roșie din Moscova, va avea loc parada Victoriei. Această zi a fost aleasă în amintirea paradei istorice a victoriei din 1945. Politologul Boris Șapovalov a explicat pentru Sputnik Moldova de ce acest eveniment este important pentru Moldova.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. În cadrul paradei militare dedicate aniversării a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei va participa și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a ajuns la Moscova la invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. La paradă vor participa și 75 de militari ai Gărzii de Onoare a Armate Naționale a Moldovei.

Potrivit politologului și istoricului Boris Șapovalov, Marele Război pentru Apărarea Patriei a afectat și Moldova.

Флаги с логотипом Победа-75 на Пушкинской площади в Москве - Sputnik Moldova
Parada Victoriei-2020 și participarea delegației moldovenești la acțiunile festive

”Din păcate, acel război a afectat practic fiecare familie din Moldova. În perioada războiului și-au pierdut viața peste 650 de mii de cetățeni de-ai noștri, dintre care 570 de mii au fost civili. Astfel că orice eveniment legat de Marele Război pentru Apărarea Patriei are o legătură directă cu noi”, a declarat Șapovalov.

El a amintit că acesta a fost un război în care naziștii și-au pus ca scop nimicirea unor popoare întregi - evrei, romi, slavi. Aproximativ 400 de mii de oameni din țara noastră au luptat, 250 de mii au fost decorați cu ordine și medalii. Avem nouăsprezece eroi au Uniunii Sovietice, șapte cavaleri ai Ordinului Slavei. Și Victoria, în cinstea căreia va avea loc parada la Moscova, este victoria și a poporului nostru. Noi, ca urmași ai participanților la acel război cumplit, trebuie să păstrăm în memorie acele evenimente, a subliniat istoricul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0