Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Generalul Gaiciuc despre participarea Moldovei la Parada Victoriei de la Moscova

© Photo : Miroslav RotariВиктор Гайчук
Виктор Гайчук - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul președintelui Republicii Moldova pe probleme de apărare și securitate națională a povestit pentru Sputnik Moldova cum au fost selectați militarii moldoveni care vor participa la ceremoniile festive dedicate împlinirii a 75 de ani de la Marea Victorie.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Parada care se va desfășura în data de 24 iunie la Moscova este o ceremonie deosebită, pentru că atunci se marchează aniversarea a 75-a de la Victoria împotriva nazismului. Declarația a fost făcută de către consilierul președintelui Republicii Moldova pe probleme de apărare și securitate națională, generalul Victor Gaiciuc în studioul Sputnik Moldova. 

El a subliniat că participarea la astfel de ceremonii vorbește despre multe. 

„Despre aceea că noi suntem pentru Pace, că trebuie să ținem minte cât necaz a adus acest război și că noi suntem moștenitorii Victoriei”, a menționat Gaiciuc. 

La parada care se va desfășura în data de 24 iunie cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la Marea Victorie vor participa 75 de soldați ai Armatei Naționale a Moldovei. Ei au plecat în capitala Rusiei duminică, pe 14 iunie. 

Cum au fost selectați militarii pentru participarea la paradă

Victor Gaiciuc a povestit despre pregătirea soldaților moldoveni pentru călătoria la Moscova, unde vor participa la Parada Victoriei. 

„Partea tehnică este foarte simplă. Au fost selectați cei mai buni, cei mai disciplinați. Desigur, toți au dorit să participe. Imaginați-vă ce eveniment important este în viața oricărui tânăr de 18-20 de ani - să defileze prin Piața Roșie în timpul Paradei Victoriei”, a remarcat Gaiciuc. 

Potrivit lui, toți militarii selectați sunt pregătiți moral și fizic să reprezinte cu demnitate Moldova la această ceremonie. 

Generalul a explicat că plecarea soldaților și a ofițerilor Armatei Naționale cu o săptămână înainte de paradă a fost dictată de necesitatea pregătirii în locul în care se va desfășura ceremonia - acolo se vor desfășura câteva repetiții. 

Cine va acoperi cheltuielile pentru participarea la Parada Victoriei

Victor Gaiciuc a declarat că toate cheltuielile pentru participarea soldaților moldoveni la Parada Victoriei și le-a asumat Federația Rusă. 

„Asta se referă la transport, cazare și alimentație pentru soldații și ofițerii care vor participa la paradă. De aceea, repet, aeronava militară a fost pusă la dispoziție absolut gratuit”, a spus Gaiciuc. 

Ветеран ВОВ Иван Иванович Сухоруков - Sputnik Moldova
Un mare regret: Ce-i macină pe veteranii de război din Republica Moldova

Consilierul prezidențial susține că militarii moldoveni se află la Moscova, iar pe 25 iunie ei vor fi transportați înapoi la Chișinău. 

„Este o regulă generală, când au loc astfel de ceremonii cheltuelile pentru alimentație, cazare și le asumă partea care primește. În acest caz, în legătură cu coronavirusul și în lipsa altor posibilități de a ajunge la Moscova, am cerut ca Federația Rusă să ne ofere un avion militar”, a explicat generalul. 

În Rusia ceremoniile festive dedicate împlinirii a 75 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei au fost amânate din cauza pandemiei. Liderul rus Vladimir Putin a propus să fie organizată Parada Victoriei pe 24 iunie, iar marșul „Regimentului Nemuritor” - pe 26 iulie. 

Președintele Igor Dodon a primit anterior invitație de participare la paradă din partea liderului rus Vladimir Putin. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0