Olga Suharevskaya, magistru în politică externă, jurist
Criza politică internă, care continuă după alegerile prezidențiale, împinge economia Moldovei într-o spirală descendentă.
Și în timp ce parlamentul și noul președinte ale clarifică cine este mai important, nimeni nu se apucă să rezolve problemele fundamentale ale țării. După cum spunea un clasic, «cercul acestor revoluționari este îngust, ei sunt extrem de departe de popor».
Cu toate acestea, poporul nu este mai puțin departe de aceștia, preferând, pur și simplu, să plece din țară.
Moldova fără moldoveni?
Pe parcursul anilor de independență, Moldova a pierdut aproape jumătate din populație. Potrivit previziunilor ONU, până în 2050, populația va scădea cu încă 30%, iar după 10 ani țara nu va fi capabilă să plătească pensiile, întrucât un angajat va întreține doi pensionari. «Cartea Mondială a Faptelor CIA» oferă o prognoză și mai pesimistă: până în 2050, populația va scădea cu aproximativ 44%.
Depopularea este extrem de neuniformă, afectând, într-o măsură mai mare, regiunile și satele sărace din nordul țării. Potrivit Biroului Național de Statistică, în ultimii 10 ani, 150 sate au dispărut de pe harta țării. Dacă considerăm că mica Moldovă este o țară agrară, atunci acest rezultat nu poate fi numit altfel decât o catastrofă. Nu este dificil de prevăzut că îmbătrânirea rapidă a populației rurale va duce la o accelerare dramatică a depopulării teritoriului. Împreună cu oamenii, se pierd și competențele. Muncitorii veniți de peste hotare, desigur, pot strânge mere, dar nu pot dezvolta astfel de ramuri ale industriei agroindustriale tradiționale, cum ar fi grădinăritul, viticultura, legumicultura, vinificația și creșterea tutunului.
De problema demografică s-a ocupat fostul guvern, în frunte cu Ion Chicu, creând Comisia Națională pentru Populație și Dezvoltare. Este adevărat că crearea comisiilor nu ajută la nimic, iar autoritățile, implicate în bătălii politice, nu au timp să se ocupe de dezvoltarea economică a statului. În plus, strategia de dezvoltare a Moldovei în sine este profund eronată.
Aspiratorul demografic european
Problemele economice ale Moldovei, care au drept consecință exodul masiv al populației, sunt departe de a fi unice. Toți vecinii țării, care au proclamat cursul de integrare europeană, se confruntă cu deindustrializare, cu distrugerea agriculturii și cu emigrarea forței de muncă.
Situația nu este mai bună nici în țările Europei de Est, care au reușit să devină membre ale Uniunii Europene. Populația fostelor republici Baltice ale URSS-ului s-a redus în ansamblu cu 1,68 milioane de persoane. În special, în Lituania, populația a scăzut de la 3,7 la 2,9 milioane, în Letonia – de la 2,7 milioane la 1,99 milioane de persoane, în Estonia – de la 1,6 milioane la 1,3 milioane de persoane. Potrivit raportului ONU privind situația demografică de pe planetă, proporțional cu numărul populației, cele mai mari scăderi sunt prognozate pentru Lituania și Bulgaria, locuitorii cărora, în 2050, privind prognoza, vor fi cu 23% mai puțin decât în 2019, urmate de Letonia (22%) și Ucraina (20%). Iar Eurostat crede că, până în 2100, poporul lituanian va dispărea.
Particularitatea Moldovei în acest context constituie emigrarea semnificativă și în Rusia. Până în 2014, atunci când rubla rusă s-a depreciat, direcția rusă a fost cea care a prevalat din cauza cunoașterii limbii ruse de către cetățenii moldoveni și a ușurinței de adaptare în Federația Rusă. Cu toate acestea, potrivit statisticilor, Federația Rusă își păstrează încă primul loc. În 2019, 3660 de persoane au părăsit Moldova pentru a pleca în alte țări, dintre care 1941 – în Federația Rusă, de 2 ori mai multe persoane față de 2016.
Se pare că «comerțul cu gastarbeiteri» nu deranjează conducerea Moldovei, care depune eforturi semnificative pentru a facilita angajarea cetățenilor săi în UE, Rusia și Israel. Acest lucru este mult mai ușor decât să dezvolți potențialul industrial al statului, să sprijini agricultura, să creezi locuri de muncă și să ridici standardele sociale.
Lovește concurentul
Din păcate, nu există niciun temei pentru previziuni optimiste privind îmbunătățirea situației economice și demografice din Moldova. Odată cu sosirea la putere a Maiei Sandu, «alegerea europeană» pare irevocabilă.
La menținerea cursului politic extern actual, într-o perspectivă strategică, Moldova merge de la rău la și mai rău. O alternativă ar putut fi continuarea integrării în Uniunea Eurasiatică, unde produsele moldovenești sunt competitive, ceea ce ar fi contribuit la crearea de noi locuri de muncă în țară și la reîntoarcerea populației. Dar, din păcate, rapiditatea anti-constituțională a Maiei Sandu vorbește în favoarea faptului că atât guvernul, cât și parlamentul, cu ajutorul «fraților mai mari» de la Bruxelles și Washington, vor deveni, de asemenea, «pro-europeni».
Iar Rusia, care liberalizează legislația privind migrația locuitorilor țărilor CSI, va aștepta noi fluxuri de cetățeni moldoveni după încheierea pandemiei.
Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției