Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de gravă este situația în Moldova - Iată ce spune Golovatiuc

© Photo : Facebook / Владимир ГоловатюкVladimir Golovatiuc
Vladimir Golovatiuc  - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Abonare
Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc, a făcut o analiză a situației din Republica Moldova, la capitolul economie, finanțe și politicile implementate pentru rezolvarea problemelor existente.

CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Într-o postare pe Facebook, Vladimir Golovatiuc constată trei grupuri de probleme, cu care se confruntă în prezent Republica Moldova. Este vorba despre criza pandemică, criza economică și starea bugetului și problemele oamenilor.

В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2021
Politică
Dodon: Trebuie numit un guvern care să înceapă imunizarea în masă
Zilnic se înregistrează recorduri atât prin numărul de cazuri de infectare cu COVID-19, cât și prin numărul de decese. În acest context, Vladimir Golovatiuc este de părere că în cazul aprobării guvernului propus de majoritatea parlamentară, în țară trebuie inițiată vaccinarea masivă a cetățenilor pe la mijlocul lunii aprilie, iar populația va putea alege cu care vaccina să se imunizeze.

Cât ține de buget, Vladimir Golovatiuc spune că atunci când Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul curent cu un deficit de 14 miliarde de lei, acest deficit avea o acoperire reală – încasări care aveam motive întemeiate să credem că vor fi alocate de FMI, Banca Mondială și UE, precum și împrumuturile de pe piața internă care, la fel de motivate, luându-se în calcul lichiditatea înaltă a instituțiilor financiare din țară. Proporția dintre sursele interne și cele externe este de aproximativ 55 la 45.

"Drept urmare a lipsei unui guvern funcțional, încasările din surse externe sunt problematice, cu toate riscurile asociate pentru finanțarea cheltuielilor bugetare din lunile următoare. De aceea, aprobarea guvernului este unica opțiune pentru soluționarea problemelor primordiale ale țării. Acum este primordial să învingem virusul, să soluționăm problemele bugetului, să asigurăm viabilitatea businessului cel puțin la nivelul reproducerii simple", a precizat Golovatiuc. 

De precizat că decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este constituțional. Decizia a fost pronunțată acum câteva clipe de președintele Curții Constituționale, după ce magistrații au examinat în fond sesizarea socialiștilor privind controlul constituționalității decretului președintelui Maia Sandu prin care l-a desemnat pe Grosu la funcția de premier. Totodată, Curtea a respins sesizarea deputaților socialiști. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0