MOSCOVA, 19 mart – Sputnik, Andrei Koț. Trupele, controlate de Gaddafi, nu avea cum să se opună – aviația Alianței a suprimat instantaneu orice rezistență. Operațiunea s-a încheiat pe 31 octombrie. Drept rezultat, Libia, odată un stat prosper, a încetat să mai existe ca un tot întreg. Acolo, luptele continuă până în prezent. Despre intervenția occidentală – în materialul Sputnik.
Scoruri vechi
Forțele de securitate ale Colonelului Gaddafi au folosit arme. Protestele de masă s-au transformat în lupte de stradă. Zeci de oameni erau uciși. Opoziția a capturat mai multe depozite cu arme și orașul Benghazi.
Guvernele țărilor occidentale îi purtau pică de mult lui Gaddafi și s-au grăbit să profite de ocazia de se răzbuna pentru afronturile din trecut. Libia, după lovitura de stat din 1969, se confrunta des cu Europa și SUA. Washingtonul l-a acuzat pe Gaddafi de sprijinirea terorismului internațional, Parisul așa și nu a iertat Libiei invazia fostei colonii franceze – Republicii Ciad – în anii 1970-80, Londra – ajutorul acordat separatiștilor irlandezi. După rezoluția ONU, intervenția a devenit o chestiune deja hotărâtă.
Cu toate acestea, Gaddafi nu a demisionat. "Nu voi părăsi niciodată pământurile Libiei, mă voi lupta până la ultima picătură de sânge și voi muri aici cu strămoșii mei ca martir", s-a adresat el poporului. "Nu sunt președinte ca să plec, sunt un lider al revoluției și luptător-beduin, care a adus slavă libienilor".
Zonă de excludere aeriană
În zilele următoare, bombardamentele au continuat. Țara a fost lovită de mii de muniții de calibru diferit. La 23 martie, comandantul Forțelor Aeriene britanice, Greg Bagwell, a declarat că Forțele Aeriene libiene nu mai există. Conform rezoluției ONU, aici intervenția trebuia să se încheie. Cu toate acestea, Occidentul nu intenționa să se oprească.
Moartea liderului
Cucerind superioritatea în aer și creând o zonă de excludere aeriană deasupra Libiei, avioanele de atac ale NATO au început să distrugă metodic tehnica, forța vie și infrastructura armatei Gaddafi. Aceasta a fost o bătaie de joc. Americanii au implicat în operațiune chiar și "cavaleria grea" – bombardierele strategice B-1B și B-2, precum și "bateria zburătoare" AC-130. Aviația NATO acționa aproape cu impunitate – apărarea antiaeriană libiană învechită nu putea rezista avioanelor moderne.
Unul dintre adăposturile sale era situat în orașul Sirt, în nordul țării. Această așezare, în toamna anului 2011, era una dintre puținele așezări controlate în continuare de Tripoli oficial. La începutul lunii octombrie, detașamentele armate ale opoziției au trecut la ofensivă. Suporterii așa-numitului CNT – Consiliul Național de Tranziție – știau că Gaddafi se ascunde în Sirt și încercau să-l captureze cu orice preț.
L-au capturat pe liderul libian la 20 octombrie, când orașul a fost asediat. În jurul lui Gaddafi, s-a format o mulțime. Fiecare încerca să-l lovească, să-l ofenseze, să arunce cu ceva greu în el. Și-au bătut joc de el mai mult de trei ore, după care l-au încărcat în mașină și l-au dus la spital. Dar la acel moment, el a decedat deja. Iar blocul NATO, după ce și-a terminat lucrul, a finalizat operațiunea pe 31 octombrie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova