Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Jocuri politice pe sicrie - Șvîdkoi despre redenumirea străzii Pușkin din Chișinău

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaСпециальный представитель Президента Российской Федерации по международному культурному сотрудничеству Михаил Швыдкой
Специальный представитель Президента Российской Федерации по международному культурному сотрудничеству Михаил Швыдкой - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Abonare
Scriitorul moldovean Nicolae Dabija nu ar fi de acord niciodată ca strada Pușkin să fie redenumită cu numele lui, afirmă reprezentantul special al președintelui Rusiei, Mihail Șvîdkoi.

CHIȘINĂU, 17 mar – Sputnik. Inițiativa unei organizației unioniste de a redenumi strada Alexandru Pușkin din centrul Chișinăului cu numele lui Nicolae Dabija a fost comentată de fostul ministru al Culturii din Rusia, Mihail Șvîdkoi, care acum este reprezentant special al președintelui Federației Ruse pentru cooperare culturală internațională, Mihail Șvîdkoi.

Nicolae Dabija - Sputnik Moldova, 1920, 12.03.2021
Societate
A murit Nicolae Dabija: Era bolnav de COVID-19
"L-am cunoscut pe Nicolae Dabija. Și, din moment ce era scriitor (și a fost un scriitor bun), spre deosebire de cei care fac jocuri politice ciudate astăzi, el nu ar fi fost de acord niciodată să redenumească strada în numele său, care poartă numele lui Alexandr Pușkin. Sunt convins că, indiferent de atitudinea lui față de Rusia, această istorie nu i-ar fi plăcut deloc. În general, mi se pare că în această poveste cu redenumirea există un fel de, îmi cer iertare, porcărie", spune Mihail Șvîdkoi.

Chiar nu există în frumosul oraș Chișinău o stradă nouă care să poartă numele respectatului scriitor moldovean, întreabă reprezentantul special al președintelui Federației Ruse? „Cred că se va găsi, și nu doar una”, afirmă el.

Și tot el rezumă:

Приспущенный флаг Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Societate
Doliu național în ziua funeraliilor scriitorului Nicolae Dabija
"Jocurile politice făcute în jurul celor decedați - sunt un semn de prost gust. Literatura moldovenească este destul de dificil de îndepărtat de literatura rusă. Există multe exemple în acest sens, voi numi un singur nume: Ion Druță, care este onorat atât în ​​Moldova, cât și în Rusia, în mod egal. Dar să faci politică pe sicrie este un lucru de ultimă speță... ".

"Este clar că există oameni care folosesc orice pretext pentru a confrunta Rusia și Moldova unul împotriva celuilalt. Dar eu nu cred că acest lucru va aduce beneficii poporului moldovenesc în cele din urmă", a spus Mihail Șvîdkoi.

Susținătorii moldoveni ai unirii cu România sunt convinși că „ar fi potrivit” să redenumim cu numele lui Nicolae Dabija actuala stradă Alexandr Pușkin. Petiția privind redenumirea aceste străzi din centrul Chișinăului, care poartă numele poetului rus, a fost trimisă deja Primăriei municipiului.

Amintim că scriitorul Nicolae Dabija a murit pe 12 martie, la vârsta de 73 de ani, din cauza complicațiilor cauzate de infecția cu coronavirus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0