Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Diana Crudu: De ce producătorii locali trebuie promovați

© Sputnik / Mihai CarausDiana Crudu
Diana Crudu - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2021
Abonare
În Capitală ar trebui amenajată o piață agricolă unde să fie comercializate doar produsele autohtone. De această părere este activistul civic și organizatoarea mai multor târguri Diana Crudu.
Diana Crudu: De ce producătorii locali trebuie promovați

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Diana Crudu a menționat că dacă pentru marii producători agricoli exportul este o soluție bună de a-și valorifica roadele muncii, atunci micii producători nu au prea multe platforme unde să-și vândă marfa, nici măcar nu pot ajunge pe rafturile marilor rețele de magazine din țară.

Supermarket  - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Societate
Fermier: Supermarketurile își bat joc de producătorii autohtoni
"Micii producători tot au dreptul la existență. În alte țări sunt organizate evenimente în zone istorice unde se vând strict produse autohtone. În Moldova, în 30 de ani statul nu s-a gândit la politicile de promovare pentru producătorii locali, iar aceștia sunt lăsați să se descurce pe cont propriu", a subliniat Diana Crudu.

Mai mult, activistul civic susține că promovarea producătorilor locali este o metodă de combatere a sărăciei, iar cumpărătorii ar avea parte de produse proaspete la prețuri mult mai avantajoase.

Diana Crudu a mai remarcat că agricultura este baza economiei Republicii Moldova, iar despre acest lucru vorbesc și cifrele de la sine - 30 la sută din populația țării este antrenată în acest domeniu.

"Agricultura asigură cea mai mare parte din bugetul statului -  peste 4 miliarde lei de taxe și impozite sunt plătite de agricultori, iar procesatorilor le revin peste 14 miliarde. Agricultura este și va rămâne cel mai improtant și strategic segment econonomic", susține Crudu.

De mențioant este că ultimul târg cu produse locale a avut loc în data de 6-7 martie, în sectorul Buiucani al Capitalei. Peste 70 de producători și-au expus producția la vânzare - miere, prune, struguri, migdale, alune, fructe, pomușoare proaspete și uscate, ceaiuri din plante naturale ș.a. Anterior, un tâg asemănător a fost organizat în data de 14 octombrie, de Hramul Chișinăului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0