Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce se va întâmpla cu economia Moldovei în cazul unui lockdown

© Sputnik / Mihai CarausRoman Chircă
Roman Chircă  - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Abonare
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul economic Roman Chircă a vorbit despre consecințele economice în cazul instituirii unui eventual lockdown în Republica Moldova.
Ce se va întâmpla cu economia Moldovei în cazul unui lockdown

Într-un interviu acrodat pentru Sputnik Moldova, expertul economic Roman Chircă și-a exprimat îngrijorarea că statul va suferi pierderi economice enorme în cazul instalării unui lockdown în țara noastră. Potrivit lui, orice propunere a se institui starea de urgență în Republica Moldova trebuie să fie întemeiată și să aibă un studiu de fezabilitate, în care se analizează toate aspectele atât negative, cât și pozitive ale unui eventual lockdown.

PSRM - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Societate
PSRM nu susține instituirea unui lockdown: Ce propun socialiștii
"Nu există detalii despre această propunere, de aceea este o amplă marjă de comentarii și păreri. Nu este clar – se are în vederea instituirea unui lockdown total sau parțial. Este necesar să fie elaborată o schemă a tuturor restricțiilor, să se evalueze daunele financiare, efectele negative asupra factorilor sociali, dar și care ar fi efectele pozitive. Doar în umra unei analize minuțioase poate fi luată o decizie", a precizat expertul.

Cu toate acestea, Roman Chircă a remarcat faptul că  un lockdown strict este periculos din punct de vedere economic pentru țara noastră. Pierderile pe care le-ar putea suferi statul ar ajugne la câteva miliarde de lei – lucru foarte riscant în condițiile unui an pandemic. Mai mult, un eventual lockdown va falimenta numeroase afaceri, care și așa sunt afectate de pandemie. 

"PIB-ul lunar este de circa 16 miliarde de lei, jumătate de lună ar însemna circa opt miliarde. Un lockdown în care se interzice comercializarea tuturor produselor, asta ar însemna o daună de opt miliarde. Deci, pentru statul nostru opt miliarde este plafonul maxim, mai sus de acestă cifră noi nu avem cum să ajungem", a explicat expertul.

Amintim că sâmbătă, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, președintele Maia Sandu a recomandat instituirea stării excepționale pentru cel puțin două săptămâni din cauza creșterii vertiginoase a numărului de cazuri noi de COVID. Mai mulți politicieni și experți ecpnomici s-au pronunțat împotriva unei astfel de măsuri, menționând că un asemenea pas ar fi periculos pentru țară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0