Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Coronavirusul și lumea sportului: Cum i-a afectat epidemia globală pe sportivi

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaБиатлон. Чемпионат мира. Одиночная смешанная эстафета
Биатлон. Чемпионат мира. Одиночная смешанная эстафета - Sputnik Moldova
Abonare
Timp de doua luni, întreaga omenire urmărește cu mare atenție buletinele de știri pentru a afla dacă comunitatea mondială va fi capabilă să țină piept noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 4 feb - Sputnik, Maksim Ognenîi. Pe 31 decembrie 2019, autoritățile chineze au informat Organizația Mondială a Sănătății despre un focar de pneumonie atipică la Wuhan, în partea centrală a țării.

Vladislav Cotici - Sputnik Moldova
Riscați să vă infectați cu coronavirus, dacă importați produse din China? Ce spune ANSA

Până pe 4 februarie, numărul de persoane infectate cu coronavirus în China depășea 20,4 mii de oameni, iar 425 de persoane au murit din cauza bolii.

În afara Chinei continentale, au fost raportate cazuri de infecție în Hong Kong, Macau, Taiwan, Thailanda, Japonia, Coreea de Sud, SUA, Canada, Vietnam, Singapore, Nepal, Franța, Australia, Malaezia, Germania, Finlanda, India și Filipine.

Lumea sportului a fost afectată și ea de noul dezastru global din 2020. Și dacă deocamdată nu au existat informații despre cazurile de îmbolnăvire în rândul sportivilor, atunci apar mesaje despre anulări de competiții și restricții privind circulația sportivilor.

Coronavirusul - cum a afectat lumea sportului

Totul a început pe 22 ianuarie. Ca urmare a reuniunii comune a grupului de lucru al Comitetului Olimpic Internațional (COI) și al Comitetului Olimpic din China, s-a decis amânarea turneului de calificare la box din 2020, din Iordania. Startul, care inițial era planificat să aibă loc în orașul chinez Wuhan în perioada 3 - 14 februarie 2020, a fost amânat pentru luna martie. Boxerii din Uzbekistan trebuiau să participe la competiții, dar acum întregul program de pregătire a fost ratat, iar acest lucru ar putea afecta negativ rezultatul echipei în lupta pentru participarea la principalele jocuri din viața oricărui sportiv.

O zi mai târziu, pe 27 ianuarie, președintele Asociației Asiatice de Atletism, Dahlan al-Hamad, a anunțat anularea Campionatelor asiatice de Atletism de la Hangzhou, care urmau să aibă loc pe 12 și 13 februarie.

Охранник отеля в маске в китайском городе Ухань  - Sputnik Moldova
Societate
Reacții exagerate în privința coronavirusului: China îndeamnă la calm

Motivul fiind același - focarul de coronavirus. Sportivii din Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și multe alte țări au pierdut și oportunitatea de a-și demonstra dibăcia.

Ziua de vineri, 29 ianuarie, poate fi considerat una fatală în confruntarea dintre lumea sportului cu noul coronavirus. În doar o zi:
- Kazahii au refuzat să găzduiască meciurile de calificare ale Cupei Federației de tenis, care s-a propus să fie transferate din orașul chinez Dongguan la Nur Sultan.
- Asociația Mondială de Atletism a anunțat despre amânarea campionatului mondial de atletism „de iarnă” pentru 2021. Acesta urma să se desfășoare la Nanjing, China, în perioada 13 - 15 martie 2020.

- Echipa chineză de fotbal feminin a fost pusă în carantină la un hotel australian. Cert este că echipa a fost la Wuhan pe 22 ianuarie, așa că sportivii vor trebui să stea la hotel până pe 5 februarie, din cauza temerilor că cineva ar putea fi purtători ai coronavirusului.

- Etapa chineză a Cupei Mondiale de schi alpin, care urma să aibă loc în perioada 15-16 februarie, a fost anulată.

Китаянка в защитной маске - Sputnik Moldova
Epidemia se extinde: Se moare pe capete în China din cauza coronavirusului

”Chiar dacă nivelul de risc în Yanqing este scăzut, sănătatea, bunăstarea sportivilor și a tuturor participanților la concurs au prioritate”, au declarat oficialii, motivându-și decizia de anulare a competiției. Este de remarcat că aceste competiții urmau să fie cele mai important eveniment de testare înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022.

În ultima zi a lunii ianuarie, conducerea Asociației de Golf Profesionist pentru Femei (LPGA) din China a decis anularea turneului din cauza epidemiei de coronavirus.

Apoi, pe 31 ianuarie, au fost anulate activitățile pentru testarea schiurilor pe pista din orașul Zhangjiakou, care va găzdui competiții de biatlon la Olimpiada de iarnă din 2022. Testele trebuiau să aibă loc în perioada 27 februarie - 2 martie.

Coronavirusul a influențat foarte mult asupra condițiilor de desfășurare a meciurilor din cadrul Ligii Campionilor la fotbal din Asia. Din cauza că unele țări au impus deja restricții la intrarea tuturor sportivilor care provin din China, meciurile cluburilor au trebuit să fie transferate de urgență către statele care încă au acceptat să găzduiască cluburile chineze.

Рабочие дезинфицируют станцию Сусео в Сеуле в расках борьбы с коронавирусам, Южная Корея - Sputnik Moldova
Rusia
Rusia are un plan de luptă cu coronavirusul – detalii

Nici pe organizatorii de curse nu i-a ocolit virusul. În data 2 februarie a fost anunțată oficial anularea cursei din seria ”Formula E”, care trebuia să aibă loc pe 21 martie 2020, în orașul chinez Sanya.

Iar pe 3 februarie echipa din Kârgîzatan a aflat că nu poate participa la campionatul de futsal din Asia. Campionatul asiatic urma să se desfășoare în perioada 26 februarie - 8 martie la Ashgabat (Turkmenistan). Cele mai bune 16 echipe din Asia, inclusiv echipa națională a Kârgâzstanului, intenționau să concureze pentru titlul de campioni ai continentului. Federația asiatică de fotbal a decis însă să amâne turneul pe o perioadă nedeterminată.

Înfruntarea fricii

În ciuda buletinelor înfricoșătoare zilnice despre persoanele infectate și decedate, sportivii profesioniști au încă putere și curaj atât pentru a face umor, cât și pentru a percepe lucrurile la rece.

Медицинский персонал больницы в Ухане, Китай - Sputnik Moldova
Rusia
Diagnosticarea coronavirusului: Rusia donează țărilor UEEA și CSI echipamente necesare

De exemplu, soțul vedetei belaruse de biatlon Daria Domraceva, norvegianul Ole-Einar Björdalen, și antrenorul echipei chineze de biatlon au reacționat calm la decizia autorităților de a interzice echipei să se întoarcă în țara lor natală înaintea de Cupa Mondială.

Ole Einar a găsit chiar și niște avantaje ale acestei decizii: ”Ne-am pregătit în Hochfilzen, acum vom merge la Ruhpolding, deoarece deplasarea în China a trebuit să fie anulată. Există condiții bune acolo și vom rămâne în acest loc până la începerea Cupei Mondiale. Interdicția are un efect benefic asupra viitorului echipei naționale, deoarece avem posibilitatea să rămânem în Europa”.

Soția norvegianului i-a liniștit și pe toți iubitorii de biatlon. Ea a spus că echipa chineză de biatlon este calmă și nu face panică din cauza coronavirusului, sportivii nu zboară acasă și nu contactează pe nimeni de acolo.

Человек в маске смотрит на модель коронавируса SARS в мэрии в Тайбэе - Sputnik Moldova
Societate
Poșta Moldovei: Măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului prin colete

Și cei de la Liga Superioară de Hochei monitorizează tot ce ține de coronavirus, acolo joacând și clubul uzbec Humo. Jucătorii cluburilor chineze ORGI, KRS-BSU și Tseng Tou, care acționează în LSH, sunt supuși unei inspecții zilnice în legătură cu situația privind coronavirusul.

Anterior, LSH a raportat că liga, din cauza răspândirii coronavirusului în RPC, a decis amânarea tuturor jocurilor de acasă ale cluburilor chineze pe teritoriul Rusiei. Tseng Tou, a declarat miercuri că clubul și-a trimis toți jucătorii chinezi în patrie, după ce unul dintre ei a acuzat o infecție respiratorie acută.

Iar cei care joacă în Liga continentală de hochei, ”Kunlun”, și-au exprimat susținerea pentru poporul din țara lor.

”Suntem bine informați despre situația cu privire la virus și nu ne este frică să ne îmbolnăvim. Mai degrabă, suntem îngrijorați pentru China, pentru poporul Chinez - cei care au rămas acolo. Nu avem rude în China acum: pe cine aveam, toată lumea a reușit să plece mai devreme. Dar suntem îngrijorați pentru ceea ce se întâmplă în țară”, a declarat reporterilor Spencer Fu, jucător de hochei la clubul chinez KHL Kunlun.

Виорика Думбрэвяну - Sputnik Moldova
Cum previn autoritățile importul în țară al coronavirusului din China
Nici Comitetul Internațional Olimpic nu a rămas indiferent în legătură cu această chestiune. Ei au emis o declarație oficială cu privire la pericolul anulării sau reprogramării Jocurilor Olimpice 2020 de la Tokyo. Anularea Olimpiadei de vară 2020 din cauza coronavirusului nu a fost niciodată discutată, au declarat organizatorii Jocurilor.

Este greu să faci o prognoză asupra evoluției coronavirusului. Dar acum trebuie să înțelegem că acesta a afectat toate sferele vieții unei persoane moderne, inclusiv lumea sportului profesionist care, într-o anumită măsură, nu era pregătit pentru un adversar atât de serios. Iar atunci când nu cunoașteți punctele tari și pe cele slabe ale adversarului, trebuie să bați în retragere, ceea ce și observăm cu toții.

Fluxul de știri
0