Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Abilitate rusească sau de ce default-ul în Rusia din nou se amână

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Accesați arhiva multimediadolari, imagine simbol
dolari, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Abonare
Săptămâna trecută, Ministerul de Finanțe al SUA a refuzat să reînnoiască licența care permite Rusiei să-și achite datoria externă.
Analiză de Vadim Pavlov
Această decizie a reînviat discuțiile despre iminentul default în Federația Rusă.
Ce obiective urmăresc Statele Unite, care ar putea fi consecințele unui default și ce mișcări abile are pregătite Rusia pentru a-l evita, aflați în materialul Sputnik.

Licența nu va fi reînnoită

Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor al SUA a decis să nu reînnoiască licența OFAC, care a permis investitorilor occidentali să primească plăți pentru obligațiuni rusești și Rusiei să-și deconteze datoria externă.
Decizia corespunzătoare a intrat în vigoare pe 25 mai.
Fără această licență, Ministerul de Finanțe al Rusiei este lipsit de posibilitatea de a livra bani oricăror deținători de obligațiuni internaționale dacă actele sunt denominate în dolari SUA. De asemenea, investitorii americani nu vor putea primi fonduri pe obligațiuni rusești dacă acestea sunt denominate în euro.
Situația actuală duce din nou la faptul că Rusia este în pragul default-ului. Pe ruși încearcă să îi sperie cu acest cuvânt groaznic aproape de la începutul operațiunii speciale pe teritoriul Ucrainei - de aproximativ trei luni încoace.
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Editoriale
„Încercuirea” din Severodonețk sparge „unitatea” Europei
Cu toate acestea, în cazul în care apare un default, nu va fi un default în sensul său clasic, ci un default „tehnic” - atunci când o țară are fonduri pentru a-și deservi datoria, dar nu este în măsură să transfere acele fonduri către investitori.
Dacă e să dă un exemplu cotidian și simplificat, atunci imaginează-vă că îi datorați prietenului dumneavoastră o mie de dolari, puteți rambursa această datorie fără probleme, deoarece contul Dvs are de multe ori mai multe fonduri și vrei să faceți asta, dar prietenul Dvs pur și simplu refuză să vă ia banii și vă numește insolvabil și nesigur. Veți trăi mai rău din cauza asta?
Adică, potențiala apariție a unui astfel de default artificial nu va avea niciun efect semnificativ asupra economiei ruse. De ce - am povestit în detaliu aici.

Este Rusia nesigură și insolvabilă?

Consecința reală a apariției unui default tehnic va fi o scădere și mai mare a ratingurilor de credit ale țării (acum sunt la „nivelul pre-default”). În mod logic, declinul lor ar trebui să-i facă pe investitori să aibă îndoieli de fiabilitatea Federației Ruse ca țară ce împrumută fonduri.
Ce, totuși, trebuie înțeles: Rusia de astăzi - după introducerea multor sancțiuni - este deja decupată de la investițiile străine, nu este posibilă atragerea de capital din străinătate. Oricât de sigur este numit debitorul de către agențiile internaționale de rating ale Federației Ruse.
În același timp, scăderea ratingurilor este, de fapt, o poveste simbolică.
Rusia, chiar și în ciuda celei mai puternice presiuni de sancțiuni, continuă să mențină imaginea unui debitor de încredere. Țara, până la încetarea licenței, a plătit în mod regulat cupoane tuturor deținătorilor de obligațiuni (și din țări neprietenoase).
Mai mult, a plătit în valută - mai întâi din fonduri înghețate, apoi (după o altă idee „uimitoare” a autorităților americane - pentru a interzice plata din rezervele înghețate) din moneda care se află în interiorul Federației Ruse.
Și chiar și acum, când SUA au anulat licența și, de fapt, au interzis deținătorilor de obligațiuni rusești să primească plăți în dolari (expunându-și astfel proprii investitori americani), Moscova nu refuză obligațiile sale.
Solnțepek - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2022
Editoriale
Cum funcționează „Solnțepek-ul” rusesc în Ucraina
Potrivit declarației Ministerului rus de Finanțe, Federația Rusă va continua să fie un debitor responsabil și își va îndeplini obligațiile efectuând plăți către investitori în ruble cu posibilitatea conversiei ulterioare a acestora în alte valute la cursul curent.
Potrivit ministrului de Finanțe al Rusiei, Anton Siluanov, Federația Rusă intenționează să plătească străinilor datoriile în ruble în cadrul „schemei de gaz”.
„Cum este plata gazului în ruble: ne este transferată valută străină, aici se convertește, conform indicațiilor, în ruble și așa se face plata. Mecanismul de decontare a euroobligațiunilor va funcționa în același mod, doar în direcția opusă”, a spus șeful Ministerului de Finanțe din Rusia.
Potrivit acestuia, cu ajutorul acestui mecanism se vor putea efectua plăți ocolind întreaga infrastructură de decontare vestică, deoarece plățile se vor face prin Depozitarul Național de Reglementări. Investitorii vor putea folosi moneda primită fără restricții (de exemplu, va fi posibil să fie transferați în străinătate peste limita de 50 000 USD pe lună, care este impusă acum).
În același timp, potrivit RBK, Rusia are un alt as în mânecă. Documentația tuturor emisiilor de obligațiuni rusești conține clauza de despăgubire valutară („Rambursare în altă monedă”). Teoretic, această condiție permite Federației Ruse să-și îndeplinească obligațiile privind datoria externă chiar și după refuzul Ministerului de Finanțe al SUA de a reînnoi licența în baza căreia deținătorii de obligațiuni rusești au primit plăți în dolari.
Drapelul Ucrainei arborat la Parlamentul European - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2022
Editoriale
Occidentul se pregătește să trădeze Kievul
Adică, Rusia poate plăti investitorului într-o altă monedă decât dolarul, iar obligația de plată va fi considerată îndeplinită dacă investitorul va putea converti suma primită într-o altă valută în dolari în mărimea datorată. Și după cum a afirmat anterior Ministerul rus de Finanțe (a se vedea mai sus), se oferă plata în ruble cu conversie ulterioară la cursul curent (inclusiv pentru investitorii din țări neprietenoase).
De asemenea, merită menționat faptul că obligațiunile emise începând cu 2018 au o clauză de „plată în valută alternativă”, care permite Rusiei să plătească în ruble dacă oricare restricții externe împiedică plata în valută străină.
Deci investitorii vor putea primi cu siguranță fondurile la care au dreptul, iar Rusia poate plăti și arată în toate modurile că intenționează să facă acest lucru.
Prin urmare, a numi Rusia insolvabilă, a afirma că țara este un debitor nesigur, este cel puțin ciudat. Mai degrabă stupid.
Cealaltă parte a monedei din această poveste este faptul că fiabilitatea dolarului ca monedă internațională și fiabilitatea Statelor Unite ca deținător al rezervelor financiare ale altor țări pot fi vizibil zdruncinate.
Henry Kissinger - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2022
Editoriale
Kissinger vs Soros: Realiștii vs Globaliști
Este probabil ca acum aproape orice țară din lume să se gândească de mai multe ori dacă merită să-și păstreze rezervele într-un stat care poate încălca principiul libertății economice și să-i fure banii cu o lovitură de stilou. Ați pune Dvs bani într-o bancă care, contrar tuturor legilor și obligațiilor, a furat anterior economiile cunoștinței Dvs? Puțin probabil.
Rezumând: dacă în 1998, în perioada de default în Rusia, țara nu avea suficienți bani pentru a-și achita datoriile, acum există bani și există și disponibilitatea de a plăti datoriile. Nesiguranța Federației Ruse ca debitor, insolvența Rusiei și alte teze nu sunt altceva decât o banală jonglare cu fapte.

Care este scopul SUA?

În primul rând, Statele Unite au permis Rusiei să-și achite datoriile din rezervele înghețate. După aceea, a fost introdusă o interdicție în acest sens, dar Rusia putea plăti deținătorii obligațiunilor sale cu moneda care se află în interiorul țării. Acum SUA au decis să întrerupă și această posibilitate, astfel încât să se întâmple în sfârșit declanșarea incapacității de plată în Rusia, care a fost prezisă de mai bine de trei luni.
Având în vedere că nu va avea niciun impact semnificativ asupra economiei ruse (chiar dacă se va întâmpla), ar fi destul de logic să ne punem întrebarea: de ce fac Statele Unite toate acestea?
Și această întrebare este într-adevăr mai mult decât logică, pentru că singurii care vor suferi pierderi destul de grave în urma acestei decizii sunt investitorii americani. Adică decizia SUA lovește în propriul popor.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Editoriale
Ultimul avertisment ruso-chinez către Statele Unite
La început, planul SUA (așa cum a afirmat oficialul de atunci de la Casa Albă Jennifer Psaki) era să forțeze Rusia să-și plătească datoriile din veniturile din valută străină (de exemplu, să ofere deținătorilor de obligațiuni moneda care vine în Rusia din vânzarea de gaz sau ulei). Deci statele intenționau să slăbească Federația Rusă din punct de vedere economic, dar nu le-a reușit nimic.
Reamintim că, după standardele moderne, Rusia are o datorie publică foarte mică - aproximativ 18% din PIB (pentru comparație, în Statele Unite depășește 100%). Autoritățile americane au încercat să care apă cu ciurul, dar apoi și-au dat seama că acesta este un exercițiu destul de inutil.
Acum există o presupunere pe piață că scopul tuturor acestor acțiuni ale SUA este de a declara o situație de neîndeplinire a obligațiilor împotriva Rusiei (atunci când plata este restantă și toți creditorii au dreptul de a cere plăți pentru toate obligațiunile în același timp, indiferent de perioada de valabilitate a acestora.
Și dacă Rusia nu reușește să efectueze plăți, atunci pentru a transfera fondurile cuvenite investitorilor, Statele Unite vor putea transforma rezervele rusești „înghețate” (mai mult de 300 de miliarde de dolari) în rezerve „confiscate”. La fel pot proceda și cu activele străine ale Federației Ruse.
Работа российских РСЗО Ураган на Харьковском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2022
Editoriale
Spargerea defensivei de la Severodonețk: „Volkssturm” fuge spre vest
Apropo, pe 30 și 31 mai, la Bruxelles, liderii țărilor UE, aveau în plan să discute problema confiscării bunurilor rusești aflate în jurisdicția UE.
Adică, planul putea fi cam așa: să împiedice Rusia să-și achite datoria, „să factureze” datoriile neplătite și apoi să însușească ceea ce a fost „înghețat” și ceea ce pur și simplu aparține Rusiei pe pământul lor.
Cu toate acestea, dacă scopul este să-și însușească rezervele rusești înghețate și să le distribuie investitorilor lor, atunci nu se merită. Doar Rusia a oferit inițial această opțiune pentru a efectua plăți pentru obligațiunile sale: ne-ați înghețat fondurile, așa că plătiți investitorii din acestea în valută străină. Dar Statele Unite au „finalizat” cu succes această poveste.
Dacă scopul este de a fura bunurile rusești, atunci situația este cu două capete: activele occidentale în Rusia sunt, conform experților, cel puțin la fel de multe. Și în scenariul descris mai sus, poate exista un răspuns din partea Federației Ruse, care pur și simplu va confisca bunurile Occidentului.
Potrivit lui Alexei Zubț, doctor în științe economice, este vorba de aproximativ 500-600 de miliarde de dolari, care sunt reprezentate nu numai de diverse fabrici și întreprinderi, ci și de contribuțiile investitorilor occidentali la valorile mobiliare ale companiilor rusești.
„În general, un astfel de pas din partea Occidentului ar putea fi privit ca un act de declarare a războiului și de rupere a relațiilor diplomatice, dar nu cred că statele și țările occidentale sunt pregătite să se implice într-un astfel de conflict. Toată lumea înțelege că va trebui să suporte Rusia și, pe măsură ce operațiunea specială avansează, această înțelegere devine din ce în ce mai clară pentru ei”, a rezumat expertul.
НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2022
Editoriale
Un protest neașteptat. Cine din NATO nu-i agreează pe finlandezi și suedezi
Fluxul de știri
0