Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Cum funcționează „Solnțepek-ul” rusesc în Ucraina

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaSolnțepek
Solnțepek - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Armele occidentale de pe pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei au fost atacate de sistemele rusești de aruncătoare de flăcări grele „Solnțepek”. În acest duel inegal, NATO nu are nicio șansă de succes, notează observatorul militar Alexandr Hrolenko
Rachetele de detonanre volumetrică sunt pe locul doi după armele nucleare tactice în ceea ce privește gradul de distrugere. Zonele fortificate ale inamicului sunt distruse fizic și psihologic într-o salvă - presiune și temperatură infernală. Nu există analogi în lume ai sistemului greu de aruncător de flăcări, precum și protecție împotriva acestuia.
Occidentul discută îngrozit despre utilizarea recentă a „Solnțepekului” în Donbas. Reținem, nu pentru prima dată.
Strategii NATO își dau seama ce le așteaptă pe trupele lor într-o situație ipotetică de conflict militar direct cu Rusia pe teritoriul ucrainean la vest de Nipru.
Operațiunea militară specială a Federației Ruse se dezvoltă cu succes. Demilitarizarea și denazificarea Ucrainei este o realitate dură determinată de expansiunea nesăbuită a NATO spre est. Și totuși, distrugerea fizică a militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei cu „foc și sabie” nu este scopul operațiunii. Rusia cere constant militarilor ucraineni să depună armele.
Rezultatul ostilităților este predeterminat, rezistența armată a regimului nazist de la Kiev servește exclusiv intereselor Occidentului colectiv. TOS-1A Solnțepek de pe platforma tancului T-72 ne convinge de acest lucru în felul său.
Puterea „Solnțepek” la o distanță de până la 10 km este semnificativ superioară artileriei clasice: salva unui sistem (24 de obuze) „acoperă” o suprafață de patru kilometri pătrați. Capul muniției termobarice reactive de 220 mm (217 kg) conține o compoziție care, la atingerea țintei, este „ușor” detonată cu formarea unui nor de aerosoli. Apoi, sarcina principală inițiază o explozie volumetrică. Temperatura la epicentru este de până la 3000 de grade Celsius și o scădere uriașă de presiune apocaliptică și garantată distruge vehiculele blindate, fortificațiile și militarii inamicului din adăposturi.
Așadar, în Siria, „Solnțepek” arde efectiv terorismul în adăposturile subterane și zonele muntoase - din 2015, nimeni nu s-a plâns.
Caracteristicile unice de luptă îi permit lui „Solnțepek” să rămână indispensabil, chiar și după apariția în armata rusă (în 2020) a noului sistem TOS-2 „Tosocika” bazat pe vehiculul Ural cu sarcină utilă crescută și capacitate de mișcare pe teren dificil, cu navigație prin satelit și sisteme de luptă radioelectronică.

Mașina apocalipsei

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat în martie suprimarea cu succes a pozițiilor și distrugerea echipamentului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei de către echipajul „Solnțepek” sub comanda locotenentului Alexandr Lebedev în timpul ofensivei trupelor ruse.
Sistemul greu de aruncător de flăcări i-a „convins” pe naziștii ucraineni să se predea în complexul de ateliere al uzinei „Azovstal” din Mariupol.
În aprilie, TOS-1A a lovit efectiv sistemele de rachete cu lansare multiplă ucrainene „Grad” din regiunea Harkov. Și în timpul eliberării recente a Limanului, „Solnțepek” a distrus cu mare precizie mai multe clădiri transformate de naziști în fortărețe.
Se remarcă eficacitatea sistemului împotriva blindajelor și arsenalelor îngropate ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Cred că în următoarele zile, gruparea trupelor ucrainene din zona fortificată Slaveasnko-Kramatorsk va face cunoaștință mai îndeaproape cu puterea „Solnțepek”.
Sistemul autonom „Solnțepek” constă dintr-un vehicul de luptă și două vehicule de încărcare și transport (de asemenea, pe platforma T-72), muniție de rezervă - 72 de rachete. Direcționarea se realizează folosind un telemetru laser și un computer balistic. Timpul de pregătire pentru tragere după oprire este de 90 de secunde. Durata unei salve complete (24 de rachete) este de numai 6–12 secunde (sunt posibile lansări unitare și în pereche).
„Solnțepek-ul” blindat poate acționa din poziții deschise și închise, echipat cu echipament buldozer pentru auto-săpare. Lansatoarele de grenade de fum și echipamentele de fum termic fac posibilă crearea unei perdele dense de până la 400 de metri lungime.
Sistemul de protecție împotriva armelor de distrugere în masă oferă o protecție fiabilă pentru echipaj (trei persoane) prin presurizarea cabinei. Aerul din compartiment este curățat de praf și substanțe radioactive, adică „Solnțepek” este capabil să traverseze epicentrul unei lovituri nucleare și să efectueze o misiune de luptă fără a dăuna sănătății echipajului (blindajul tancului reduce expunerea la radiații cu 100 de ori).
Masa vehiculului de luptă este de 44 de tone. Viteza maximă - 65 km / h, capacitatea rezervorului permite parcurgerea unei distanțe de 550 km.
TOS-1A se clasează în mod constant printre primele cinci arme furnizate de Rosoboronexport clienților străini. În spațiul post-sovietic, Solnțepek a fost adoptat de Armenia, Azerbaidjan și Kazahstan. În străinătatea îndepărtată dispun de astfel de sisteme Algeria, Arabia Saudită și Irak.
Permiteți-mi să vă reamintesc că armata irakiană a folosit cu succes TOS-1A pentru a distruge militanții organizației teroriste ISIS, interzise în Federația Rusă, în apropierea orașelor Tikrit, Fallujah și Mosul. Practica străină de utilizare a sistemelor grele de aruncătoare de flăcări a fost recunoscută ca fiind de succes.
Portalul american de experți 19FortyFive a remarcat o creștere a eficienței și acurateței utilizării în luptă a sistemelor TOS-1A „Solnțepek” în integrare cu dronele de recunoaștere. The National Interest a sugerat anterior spre inteligența artificială a sistemului rusesc: „Ingeniosul lansator de rachete al lui Putin va fi capabil să lovească ținte de sine stătător”.
De mai multe ori Germania, SUA, Africa de Sud și Coreea de Sud au încercat să copie sistemul „Solnțepek”. Drept urmare, au fost preferate rachetele de aviație cu un focos de detonare volumetrică.
Este interesant că încercările ucrainene de a-și dezvolta propriul sistem de aruncare de flăcări de tip „Căldură” cu un focos termobaric s-au încheiat, de asemenea, cu nimic.
Fluxul de știri
0