Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Spargerea defensivei de la Severodonețk: „Volkssturm” fuge spre vest

© SputnikРабота российских РСЗО "Ураган" на Харьковском направлении
Работа российских РСЗО Ураган на Харьковском направлении - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2022
Abonare
Ofensiva trupelor ruse din Donbas se dezvoltă cu succes și ireversibil, notează observatorul militar Sputnik Alexandr Hrolenko.
Mii de unități de tehnică militară distruse și zeci de mii de luptători „demilitarizați” ai regimului de la Kiev au schimbat rezistența Forțelor Armate ale Ucrainei - ordinele defensive se clatină, unitățile Volkssturm mobilizate cu forța protestează în prima linie fiind gata să se retragă spre vest, întregul „front de est” al Ucrainei în configurația sa actuală își trăiește ultimele zile.
Ofensiva rusă din Donbas din 23 mai a spart apărarea ucraineană concomitent în mai multe sectoare cheie din zona Popasna. Se formează încercuiri mici la sud de Balakleia, în zonele Avdeevka, Severodonețk, Lisiceansk și Liman. A fost blocată o importantă magistrală de transport Bahmut - Lisiceansk. Apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei se prăbușește în Mariinka și Piski (zonele fortificate din aceste așezări permiteau multă vreme să fie efectuate lovituri de artilerie spre zonele rezidențiale din Donețk).
O mare grupare de trupe ucrainene se află într-o încercuire tactică în Severodonețk și Lisiceansk, trupele ruse și miliția populară a RPL curăță metodic suburbiile și zonele rezidențiale de formațiunile armate ucrainene. Garnizoanele din Avdeevka, Severodonețk și Lisiceansk pot repeta soarta „apărătorilor din Mariupol” - până la 50 de mii de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei se vor pomeni în „încercuiri” locale.
Prăbușirea frontului ucrainean accelerează distrugerea metodică a sistemelor de comunicații și aprovizionare. Stările de panică domină în rândurile inamicului, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au început să-și părăsească în mod arbitrar pozițiile. Peste 500 de soldați ucraineni s-au predat lângă Liman pe 23 mai. Apelurile colective către președintele Vladimir Zelenski și comandantul șef Valeri Zalujnîi sunt publicate în mod regulat - soldații Forțelor Armate ale Ucrainei vorbesc despre lipsă de comandanți, echipament greu, întăriri și refuză să efectueze misiuni de luptă.
Флаг НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2022
Politică
Grosu, despre livrarea de armament NATO Republicii Moldova: Nu văd nicio problemă
Conducerea reacţionează diferit. Statul Major ucrainean este angajat în dezinformare sistemică cu privire la ceea ce se întâmplă în prima linie. De exemplu, el declară că nu există bătălii în direcția Limanski și solicită președintelui dreptul de a lua în mod independent decizii cu privire la retragerea spre vest.
Biroul președintelui a introdus în Rada Supremă un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru dezertare și refuzul de a respecta un ordin, până la împușcarea militarilor (de către comandanți), desigur, fără proces sau anchetă. Proiectul de lege a reușit să treacă de discuții în comisia de profil pentru inteligență, securitate națională și apărare. Conform codului penal al Ucrainei, dezertarea se pedepsește cu închisoare de până la 12 ani.
La indicația curatorilor occidentali ai „proiectului ucrainean”, Zelenski cere ca Forțele Armate ale Ucrainei să reziste până la moarte și trimite „Volkssturm” pe front - civili mobilizați cu forța, practic inutili într-o situație de luptă. Pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei sunt în creștere, ofensiva rusă devine fatală pentru regimul de la Kiev.

Ajutorul iezuit al Occidentului

Pe 23 mai, rachetele rusești de precizie cu rază lungă de acțiune, bazate pe mare, au lovit o concentrație de trupe ucrainene și echipamente militare occidentale în apropierea gării Malin din regiunea Jitomir. Lovituri de rachete, artilerie și bombardamente asupra obiectivelor militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost efectuate timp de 90 de zile la rând.
Lipsa de echipament militar îi obligă pe soldații ucraineni să treacă la vehicule civile. Rada Supremă a fost obligată pe 12 mai să adopte o lege privind confiscarea bunurilor cetățenilor ucraineni care susțin operațiunea specială rusă.
Armamentul din țările NATO de pe teritoriul ucrainean practic nu ajunge pe „frontul de est” - atacurile rusești cu rachete asupra depozitelor și a stațiilor de noduri feroviare „elimină în mod sistematic” ajutorul occidental. Numai în ultimele 24 de ore, rachete de înaltă precizie lansate aerian au lovit șase depozite de muniții în zonele Minkovka, Bahmut, Nikolaevka, Spornoe și Krasnîi Liman, inclusiv un arsenal mare de obuze de 155 mm pentru obuzierele americane M-777 în Razdolovka.
Eficacitatea ajutorului american nu trebuie exagerată. Președintele SUA, Joseph Biden, a semnat o lege prin care se alocă 40 de miliarde de dolari Ucrainei, totuși, așa cum a spus președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, 35% din această sumă va merge pentru finanțarea Pentagonului, 45,2% este planificat să fie cheltuit pentru „alte țări”, 4,8% sunt oferite asistență refugiaților și redeschiderea Ambasadei SUA în Ucraina. Pentru Forțele Armate ale Ucrainei vor rămâne nemijlocit 15% sau 6 miliarde de dolari.
Posibil ca aceasta să ajungă până în iarnă. Ucrainenii vor trebui să ramburseze datoria și dobânda din suma totală (40 de miliarde de dolari), acestea sunt regulile afacerilor americane. Rețineți că miliardele de dolari și euro alocate anterior de Statele Unite și Uniunea Europeană nu au ajutat regimul de la Kiev, ci doar au crescut numărul militarilor ucraineni morți.
Încercările NATO de a „integra” Ucraina cu acordurile bilaterale iezuite cu Polonia nu vor duce nici la nimic bun. Dovadă în acest sens este atacul cu rachete rusești din 23 mai asupra unui obiectiv militar din Pavlograd (cel mai important nod de transport pentru aprovizionarea Forțelor Armate ale Ucrainei în Donbas), pe fondul informațiilor despre unitățile și armele sosite din Polonia.
Potrivit presei, două batalioane de infanterişti polonezi pe maşini blindate americane, cu opt tunuri antitanc Rapira, nu au ajuns pe „frontul de est”.
Nu trebuie să uităm că Forțele Armate Ruse sunt pregătite din punct de vedere tehnologic, tactic și strategic pentru demilitarizarea NATO nu numai pe teritoriul ucrainean (Varșovia riscă mai mult decât alții).
În cele trei luni de la 24 februarie, trupele ruse au distrus: 178 de avioane, 125 de elicoptere, 995 de vehicule aeriene fără pilot, 320 de sisteme de rachete antiaeriene, 3243 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 425 de lansatoare de rachete multiple, 1658 de unități de artilerie de campanie și mortare, precum și 3124 de vehicule ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Această statistică include sute de arme occidentale. Și astăzi, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a confirmat că operațiunea specială din Ucraina va continua până la finalizarea completă a sarcinilor (demilitarizarea și denazificarea), în ciuda sancțiunilor antiruse și a asistenței militare acordate regimului de la Kiev de către SUA și țările limitrofe.
Occidentul colectiv nu va putea niciodată să-și dicteze condițiile Rusiei. Scenariul ideal pentru SUA și NATO este un conflict care să mocnească la nesfârșit în Ucraina. Rezistența Forțelor Armate ale Ucrainei este inutilă și nesăbuită, regimul marionetă de la Kiev este ostil poporului ucrainean. Ministerul Apărării al Federației Ruse estimează pierderile totale ale celor uciși în armata ucraineană la 50 de mii de oameni. Nimeni nu numără luptătorii „apărării teritoriale”, mercenarii străini. Numărul persoanelor dispărute este necunoscut. Rămășițele armatei ucrainene (a teritoriului și statalității) pot fi salvate doar prin capitularea în masă a militarilor Forțelor Armate ale Ucrainei.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu poziția redacției Sputnik.
Лидер Приднестровья Вадим Красносельский на ежегодной пресс-конференции - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2022
Societate
Krasnoselski anulează codul “roșu” de alertă teroristă în Transnistria
Fluxul de știri
0