Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scopul ascuns din care Sandu își subordonează Justiția

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu  - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2021
Abonare
Ministrul în exercițiul al Justiției, Fadei Nagacevschi, afirmă că președintele Republicii Moldova admite ingerințe grave în activitatea sistemului judecătoresc.
CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. În cadrul unei discuții purtată în centrul de presă Sputnik Moldova, juristul Ghenadie Vaculovschi i-a solicitat ministrului în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, să comenteze participarea președintelui Maia Sandu la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din data de 27 mai și, mai ales, faptul că le-a cerut membrilor CSM să prezinte în termen de 30 de zile propuneri de modificare a legislației pentru curățarea sistemului judecătoresc.
Nagacevschi a spus că, de fapt, la ședința CSM, Maia Sandu a dat indicații în mod expres organului de autoadministrare a sistemului judecătoresc.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Politică
30 de zile - termen dat de Maia Sandu Consiliului Superior al Magistraturii
"Noi am observat niște mesaje extrem de dure până la... practic indicații date sistemului judecătoresc, ceea ce este inadmisibil, o ingerință nejustificată a unei puteri politice neutre în activitatea sistemului judecătoresc. Nu poate președintele țării să vină și să le spună membrilor CSM că vrea să reformeze sistemul, să-i întrebe ce opinii au și să ceară să-i prezinte, în 30 de zile, propuneri", a declarat Nagacevschi.  
Nagacevschi a spus că el însuși, care este membru al CSM, nu-și permite să participe la ședințele acestui organ urmând recomandările forurilor internaționale.
"Chiar prezența ministrului Justiției, în calitate de membru al CSM, la ședința CSM este criticată de către forurile internaționale, considerându-se că prezența ministrului într-un for de autoadministrare judecătorească reprezintă o ingerință politică și ni se recomandă (Republicii Moldova - n.n.) de mai mulți ani ca ministrul Justiției să fie exclus din componența CSM. De altfel, proiectul de modificare a Constituției promovat de Ministerul Justiției prevede acest lucru", a declarat Nagacevschi.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Politică
Maia Sandu a mai anulat un decret semnat de Dodon: Este vizat președintele Curții de Apel
El afirmă că cu atât mai mult șeful statului nu poate să-și permită acest lucru, de a participa la ședințele Consiliului Superior al Magistraturii.  
"Păi președintele Republicii Moldova, odată ce astăzi este ales de către popor, în structura politică-juridică a statului, are o poziție mult mai puternică decât a ministrului Justiției. Și, în condițiile în care nici ministrul Justiției nu poate să fie parte a unor procese de autoadministrare, mă întreb eu dacă poate un președinte al Republicii Moldova să vină și să dea anumite recomandări, dar mai curând indicații CSM cu privire la anumite acțiuni, activități ce ar urma să le întreprindă membrii CSM?", afirmă Nagacevschi.
Ministerul spune că este îngrijorător și faptul ce s-a întâmplat a doua zi, pe 28 mai, după ce pe 27 mai Sandu a participat la ședința CSM. Și anume semnarea decretului de retragere a unui decret semnat de fostul șef al statului Igor Dodon, prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Respectiv, retragerea acestui decret de către Maia Sandu înseamnă demiterea lui Clima din această funcție.
Теодор Кырнац - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2021
Republica Moldova
Expert: Îl poate revoca Sandu pe procurorul general, la fel ca pe Clima?
"Eu m-aș referi și la ceea ce s-a petrecut și după data de 27 mai 2021, adică a doua zi. A doua zi, pe 28 mai 2021, președintele Republicii Moldova a emisa un decret de retragere a decretului de numire în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima. Tot în aceeași zi Consiliul Superior la Magistraturii anunță se deblochează concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională și că concursul se va desfășura în data de 15 iunie 2021. Și mie îmi apar niște întrebări rezonabile: prezența doamnei președinte a Republicii Moldova la ședința CSM din 27 mai 2021 are vreo legătură cu ceea ce s-a petrecut deja în data de 28 mai? Nu a fost un troc între Consiliul Superior al Magistraturii și președintele Republicii Moldova? Adică: Clima în schimbul locului de judecător al Curții Constituționale?", se întrebă defel retoric Fadei Nagacevschi?
Maia Sandu la APCE - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Republica Moldova
Maia Sandu i-a mințit nu doar pe moldoveni, ci și pe europeni
Presupunerile ministrului Justiției merg mai departe, pornind de la faptul că anume președintele Curții de Apel Chișinău are un cuvânt greu de spus la formarea completelor de judecată.
"Nu trebuie să uităm că președintele Curții de Apel Chișinău este persoana care se ocupă de formarea completelor de judecată. Mă întreb eu dacă nu cumva președintele Republicii Moldova nu ar avea interes să manipuleze eventual cu anumite complete de judecată în cadrul Curții de Apel Chișinău pe perioada campaniei electorale și dacă nu se dorește cumva ca să se creeze anumite complete favorabile eventual unui concurent electoral?", afirmă Nagacevschi.
Altfel spus, ministrul Justiției afirmă că președintele Maia Sandu dorește nici mai mult, nici mai puțin, decât să controleze sistemul judecătoresc pentru a putea obține anumite decizii de vizează alegerile parlamentare anticipate.

Partidul lui Ilan Șor este victima Maiei Sandu

Acum să încercăm să ghicim cine ar putea fi victima pe care Maia Sandu a pus ochiul. Deci în mod sigur, este vorba de un concurent electoral cu șanse reale de a accede în Parlament și care se află în mare conflict cu PAS și Maia Sandu. În opinia noastră această formațiune poate fi doar Partidului „ȘOR”.
Марина Таубер - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Politică
Deputații Partidului Șor, către ambasadorul român: Vrem procuror european
De ce? pentru că nu mai târziu decât în data de 28 mai, adică a doua zi după ce Maia Sandu a mers la ședința CSM și chiar în ziua în care l-a demis practic pe  Vladislav Clima din funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău, deputații Partidului Șor s-au întâlnit cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, căruia i-au cerut să monitorizeze scrutinul electoral ca "să nu fie încălcate drepturile unor concurenți electorali".
Iată citatul exact din comunicatul de presă al Partidului Șor, după întrevederea deputaților acestei formațiuni Marina Tauber, Sergiu Sîrbu și Violeta Ivanov, precum și a vicepreședintelui partidului, Vitalie Balinschi, cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.
"Deputații partidului „ȘOR” au solicitat sprijinul partenerilor externi în acest sens, inclusiv al României, pentru a monitoriza atent procesul electoral și pentru a reacționa în cazul în care constată că drepturile cetățenești sunt încălcate sau dacă unii concurenți electorali vor fi nedreptățiți", se arată în comunicatul de presă al formațiunii.
Renato Usatîi - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2021
Republica Moldova
De ce europenii l-au îndrăgit atât de mult pe Renato Usatîi
La această concluzie (că Sandu și-ar dori să scoată Partidul Șor din cursa electorală) ajungem și prin metoda excluderii. Adică Maia Sandu nu poate să-i excludă din competiție pe socialiști, deși și-ar dori cel mai mult acest lucru, pentru că asta ar mult prea scandalos: Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este principala entitate politice ce se află în opoziție cu șeful statului și cu partidul prezidențial - PAS.
La fel Sandu nu intenționează să-l scoată din cursă pe Renato Usatâi. Și asta nu pentru că acesta ar avea mai puține păcate decât Ilan Șor, ar fi mai puțin corupt - în limbajul Maiei Sandu. Raționamentele sunt altele: anume cu formațiunea lui Usatîi PAS urmează să constituie o majoritate parlamentară, să coguverneze. Nu în zadar ambasadorii țărilor Uniunii Europene, în frunte cu șeful delegației UE în Moldova, Peter Mihalko, îi fac campanie electorală lui Usatâi și partidului acestuia.
Și bineînțeles, Maia Sandu nu urmărește eliminarea din cursă a propriului partid - PAS. Deci, dacă nu PAS, nu Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și nici blocul lui Usatîi, atunci rămâne doar Partidul lui Șor, pentru că alții nu vor mai trece pragul electoral.  
Calculul este cu miză mare pentru că fără Partidul Șor în Pegislativ, Voronin și Dodon nu pot constitui o majoritate parlamentară, deci acest lucru îl va face PAS cu Partidului lui Usatîi. Asta este, de fapt, toată miza lupte dusă de Maia Sandu cu corupția.
NOTĂ: Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției Sputnik Moldova.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0