Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

30 de zile - termen dat de Maia Sandu Consiliului Superior al Magistraturii

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut membrilor CSM să prezinte în termen de 30 de zile propuneri de modificare a legislației pentru curățarea sistemului judecătoresc.

Maia Sandu la APCE - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2021
Maia Sandu i-a mințit nu doar pe moldoveni, ci și pe europeni
CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la ședinței Consiliului Superior al Magistraturii.

Șefa statului i-a atenționat pe judecători că fenomenul corupției din sistemul judecătoresc este un pericol major pentru securitatea statului, iar lucrurile trebuie să se schimbe radical, anunță într-un comunicat de presă Secția Comunicare cu Mass-Media a Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Președintele le-a amintit membrilor CSM de faptul că asigurarea integrității judecătorilor este prioritară pentru sistem, dar și pentru societate.

Sandu le bate obrazul judecătorilor: dosarele pierdute la CEDO

În context, Maia Sandu s-a referit la mai multe exemple de daune grave, cauzate statului și cetățenilor de către magistrații corupți ce pronunță hotărâri ilegale.

Maia Sandu și Wendy Morton - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2021
Banii lui Filat sau adevăratul motiv din care Morton a venit la Sandu
„Aceste daune se măsoară în sute de condamnări la CEDO, cu prejudicii de zeci de milioane de euro plătite de cetățeni, în investiții de sute de milioane ratate, în bani și proprietăți publice delapidate”, a accentuat doamna Maia Sandu.

Vorbind despre problemele cronice ale sectorului judecătoresc, președintele Republicii Moldova și-a exprimat regretul că, de zeci de ani, acesta nu găsește soluții pentru eliminarea persoanelor și a practicilor corupte - de facto, nu dorește să se curețe din interior. „Am auzit justificări, dar și propuneri de soluții, cum ar fi implicarea mai activă a SIS și a Procuraturii pentru probarea cazurilor de corupție sau competențe suplimentare pentru CSM în evaluarea și verificarea activității judecătorilor. Am convenit că membrii CSM vor prezenta propuneri de modificări legislative pentru curățarea sistemului judecătoresc în termen de 30 de zile”, a menționat șefa statului.

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2021
Societate
FOTO - Cum arăta Maia Sandu în fragedă tinerețe: N-ai fi spus că este ea
În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu le-a spus magistraților că va insista în continuare pe evaluarea externă ca instrument de curățare a corpului de judecători. „Justiția va fi independentă numai atunci când din sistem vor fi excluși magistrații ce se conduc nu de lege, ci de indicațiile primite de la persoanele cu interese mari din business și politică. O justiție independentă, eficientă, compusă din judecători ghidați de lege este prioritară pentru a învinge corupția și a întoarce statul Republica Moldova cetățenilor”, a concluzionat președintele țării.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0