Teodor Cârnaț spune că anularea unui decret prezidențial de numire a președintelui Curții de Apel Chișinău s-a făcut cu încălcarea vădită a Constituției, a legii cu privire la CSM, legii cu privire la statutul judecătorului și a legii cu privire la organizarea judecătorească. Cârnaț mai spune că decretul de desemnare a lui Clima a produs efecte juridice și, dacă el nu a fost contestat în anumite perioade de timp într-o procedură administrativă, se consideră că a intrat în funcția dată.
Expertul este de părere că unica procedură de eliberare din funcția de președinte de instanță trebuie să fie făcută prin intermediul CSM și al legii cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor.
„Așa cum a procedat șeful statului deschide Cutia Pandorei, pentru că mâine doamna președinte îl va revoca și pe procurorul general sau pe șeful de la ANI. Faptul că doamna președinte invocă un posibil conflict de interese la desemnarea lui Clima la șefia Curții de Apel Chișinău ar însemna că șeful statului își arogă calitatea de agent constatator. Numai ANI printr-un act de constatare poate să ajungă la concluzia că a fost sau nu un conflict de interese la numirea lui Clima, iar acest act de constatare să fie lăsat în vigoare printr-o hotărâre a instanței de judecată și după această să survină demisia persoanei prin încălcarea regimului conflictului de interese”, a punctat Teodor Cârnaț.
Vladislav Clima a declarat că va contesta decizia Maiei Sandu în contencios administrativ, iar cauza ar putea fi judecată la una din instanțele de apel din țară, fie la Curtea Supremă de Justiție.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova