Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Shor: Platon este un manipulator talentat, cinic şi lipsit de scrupule

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În interviul cu Veaceslav Platon publicat la 16 septembrie pe site-ul Newsmaker este pomenit de mai multe ori omul de afaceri și primarul orașului Orhei, Ilan Shor.

În acest context, Sputnik Moldova l-a rugat pe Ilan Shor, prin intermediul avocaţilor săi, să comenteze atacurile și acuzațiile la adresa sa, dar și contextul general al interviului.

- În interviul cu Veaceslav Platon publicat la sfârșitul săptămânii trecute (pe 16.09.2016 a fost publicat pe site-ul Newsmaker.md), dar și în declarațiile sale din cadrul ședinței de judecată, apărute parțial pe internet, este menționat destul de des numele Dvs. Platon vă numește, între altele, "cal de povară" (рабочая лошадка). Fără îndoială Dvs și Platon vă cunoașteți personal. Cum l-aţi caracteriza pe aceasta?

— Platon este un manipulator talentat și un creator de scheme financiare, lipsit de orice scrupule, cinic, care este capabil să convingă cu ușurință interlocutorul că albul este negru, iar negrul este alb. El este omul care va întoarce orice situație astfel încât să fie în avantajul său și va folosi păcatele sale pentru a-i murdări pe alții, inclusiv va modifica cu ușurință povestea așa cum îi trebuie lui și de câte ori va fi nevoie, doar să obțină ceea ce își dorește. Toți cei care îl cunosc personal pe Slava, sigur nu pot să nu fie de acord cu această apreciere.

Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Veaceslav Platon ar putea figura și în alte dosare penale

Platon a spus întotdeauna că este capabil să-şi convingă interlocutorul cu privire la orice situație incredibilă, dacă va avea suficient timp pentru a face acest lucru.

Chiar și în acest interviu, Platon nu se sfieşte să declare că eu am plătit 40 de milioane de dolari datorii la creditele pe care le aveau firmele sale, deși orice om sănătos la cap va înțelege că aceasta este o prostie. De ce să plătesc eu pentru păcatele lui?

Aceste credite au fost achitate de Platon, deoarece în gaj era proprietatea lui — 50 % din acțiunile sale de la Moldindconbank și Asito. Spre marele meu regret, Platon a achitat aceste credite din banii pe care i-am scos din BEM la insistențele lui Filat.

- Dar Platon spune că această sumă a fost achitată pentru 38,2% din acțiunile Victoriabank, clădirea Asito și Casa de Modă?

— Iată și aici Slava, în maniera lui specifică, încearcă să născocească o poveste și să ne impună nouă să o credem. În declarațiile lui din instanță se spune că aceste acțiuni și clădiri au fost procurate de la el cu 75 de milioane.

Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bomba din carnetul lui Platon: figurează politicieni, bancheri, jurnaliști

Orice bancher chiar și de talie mijlocie (așa cum spune Slava) dar și oricare om care gândește logic înțelege că aceste acțiuni și imobile nu costă în nici un caz 75 de milioane de dolari. E o prostie.

Un asemenea pachet de acțiuni costa în toamna anului 2014 nu mai mult de 15-18 milioane de dolari, având în vedere că însăși banca deținea un capital de 45-50 de milioane de dolari. Iar aici e vorba de doar 38%. Apropo, însuși Platon a declarat aceasta în 2014, atunci când critica administraţia cu care era în conflict, și povestea la fiecare colț că în bancă lucrurile merg prost și că a scăzut capitalul băncii.

Platon pur și simplu manipulează cifrele în maniera și în interesele sale.

- De ce i-ar trebui lui Platon să inventeze asta?

— Probabil trebuie cumva să explice de ce anume la el au ajuns aceste 70 de milioane de dolari scoși din BEM.

Dacă plânge sau nu pușcăria după Platon să decidă judecata, însă de la mine pot doar să adaug că după el trebuie să bocească Hollywood-ul. Se spune că acolo duc lipsă de scenarii bune, inclusiv pe subiectul escrocheriilor financiare. Așa că acțiunile sale pot fi ușor integrate în conceptul unui blockbuster-ul bun.

- Considerați că Platon denaturează realitatea atunci când afirmă că el este pur și simplu gestionarul unor active străine?

— În ceea ce-l privește pe Platon, oamenii mai mult sau mai puțin informați cunosc foarte bine că el personal, fără ași coordona cu cineva acțiunile, deținea și controla Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Victoriabank, companiile de asigurări ASITO, Moldasig, Victoria-Asigurări.

- Dacă sunteți atât de informat despre activitatea lui Platon, de ce nu ați spus nimic până acum despre participarea sa la furtul de la BEM?

— De ce nu am spus nimic? Pur și simplu există secretul anchetei. În afară de aceasta, după atentatul cu grenadă la locuința lui Drăguțanu, despre care toți știau că este avertismentul lui Platon, a trebuit să-mi asigur și securitatea personală. Cel puțin, iată, până la reținerea lui Platon.

Дрэгуцан - Sputnik Moldova
Societate
Drăguţanu: părinţii mei sunt şocaţi

În plus, în momentul în care mă aflam în izolatorul de detenție preventivă, apropiații mei au primit SMS-uri de pe telefonul lui Platon cu aluzii voalate că mi s-ar putea întâmpla ceva.

În opinia mea, Platon nu are limite etice. El se conduce de regula că pentru atingerea scopurilor oricare mijloace sunt potrivite.

- Platon pretinde că ați fost unul dintre participanții la furtul miliardului…

— Despre miliard voi vorbi mai târziu. Jurnaliștii „devorează" acum cu cea mai mare atenție tot ce spune Platon, fie o declarație scrisă pe hârtie sau fraze „aruncate" pe Internet, dându-le drept adevăr curat. Dar Platon întoarce „adevărul" cum vrea el şi spune ceea ce îi convine. Iar un cititor dezinformat percepe cifra născocită de un miliard drept purul adevăr.

Iată, spre exemplu, Platon afirmă că bancherii din tot orașul s-au apucat cu mâinile de cap pentru că BNM începe de urgenţă să vândă cu tonele valuta din rezervele BEM, Banca Sociala, Unibank. Asta e o prostie.

Miniștri Filip Филип Министры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filip: unii dintre deputați au patronat jaful de la BEM

Orice bancher cunoaște că BNM vinde foarte rar valută pe piața interbancară. Asta se poate întâmpla de câteva ori în doi ani, şi doar câte 3-5 milioane de dolari, pentru a reduce evoluțiile bruște de pe piață. Dar toți bancherii, inclusiv Platon, au criticat întotdeauna drastic BNM pentru o asemenea poziție.

Astfel că, în toamna anului 2014, nu a avut loc niciun fel de procurare masivă din partea BNM a valutei de la BEM, Banca Sociala, Unibank.

Iată ce s-a întâmplat în mod real — de fapt, principalul comerciant de valută pe piața interbancară în ultimii 5-6 ani a fost Moldindconbank. Și anume Platon a câștigat în urma vânzării de valută, în calitate de principal jucător pe piață, și ca persoană direct interesată în destabilizarea pieței valutare a Republicii Moldova și deprecierea cursului leului.

- În acuzațiile sale, Platon îl apără pe Filat și susține că v-a revenit doar o mică parte din miliardului furat, dar că ați fost executorul

— Vreau să Vă asigur și pe DVS, pe "Măria Sa" (Filat — red.), dar și pe toți cititorii că nu am luat niciun ban de la BEM.Deocamdată nu pot să ofer mai multe detalii referitor la participarea lui Platon și Filat în acest proces, din cauza secretului anchetei, dar chiar și din acele scheme ale circulaţiei mijloacelor financiare despre care s-a scris deja în presă este clar că aproximativ jumătate din banii scoși de la BEM în noiembrie 2014 au ajuns pe conturile controlate de Platon.

Platon mă învinuiește pe mine pentru a-și acoperi propria vină.

Vlad Filat în avion - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat recunoaşte că a zburat cu curse charter fără ca să plătească vreun ban

Ce ține de Filat, Slava încearcă să-l "albească" pentru că el a folosit de mult timp resursele administrative ale lui Filat și, respectiv, îl mulțumea achitându-i o parte din venituri.

Spre exemplu, decizia de a transmite conturile și mijloacele bănești ale MAI, Ministerului Sănătății, Ministerului Agriculturii, CNAM la Moldindconbank și Moldova-Agroindbank îi aparşine lui Filat. Este vorba de multe milioane și venituri bancare.

Sau când este vorba de asigurarea vieții colaboratorilor poliției la Moldasig, controlată de Platon. Pentru care statul a achitat un preț foarte mare.

Și încă ceva despre născocirile alogice ale lui Slava: Platon vorbește despre acte bancare fictive, dar de unde s-au luat în acest caz 55 de milioane de dolari reali care au ajuns din BEM pe conturile off-shorurilor lui Platon, pentru care chiar el a prezentat actele de rigoare și a explicat necesitatea achitării prin garanția sa personală, ca persoană fizică, iar drept gaj a pus acțiunile la Moldindconbank și ASITO.

- Doar Filat și Platon au furat de la BEM, Dvs nu aveți nicio implicare?

Павел Филип - Sputnik Moldova
Politică
Filip: PLDM a făcut bani și din aer

— Sigur că nu doar ei. BEM a ajuns în situația în care a ajuns după un lung șir de furturi, de delapidări. Aceste delapidări au creat pagube uriașe care au tot crescut până au sufocat banca. Atunci când am preluat conducerea băncii, știţi bine că aceasta era deja în plină criză. Eu am încercat să o redresez. Filat insista foarte mult să mă ajute prin resursele lui administrative. La început am crezut în bunele lui intenții, până am văzut ce pretenții financiare are, am aflat de legăturile lui cu Platon și alții, am înțeles că omul acesta vrea să mă folosească pentru a fura în continuare din BEM. Dacă am greșit, voi răspunde, dar asta trebuie să decidă o instanță independentă, nu niște ziariști sau așa-ziși reprezentanți ai societății civile pe care-i plăteşte Filat pentru serviciile pe care i le acordă.

Va veni ziua în care le voi da și numele, iar lucruri se vor limpezi. Ei m-au vrut pe mine închis, m-au atacat, pentru a părea că nu ne cunoaștem. Însă eu le voi aminti de unde ne cunoaștem și voi decla totul așa cum a fost și se poate proba cu documente și martori. Ca să lămurim odată situaţia cu cei care mă atacă de dimineață până seara.

- Ce spuneți despre faptul că Platon se „intersectează" cu Gofman? În opinia DVS este o simplă coincidență că interesele celor doi sunt reprezentate de aceeași companie juridică (Frontier Solutions)?

— Simple coincidențe în activitatea lui Platon nu există. El îl cunoaște demult pe Gofman. Cine dacă nu Gofman, ca ofițer al CCCEC-ului de atunci, nu a acoperit transferurile lui Platon de 20 de miliarde de dolari prin Moldindconbank? Având în vedere că CCCEC și Gofman primeau direct toate informațiile despre tranzacțiile mari?!

Михаил Гофман - Sputnik Moldova
Societate
Fratele lui Gofman, parte din conducerea BEM și consilier al lui Gacichevici

Și cine dacă nu Gofman l-a ajutat pe Platon să vândă datoriile Moldindconbank către aceeași Bancă de Economii, ca de altfel şi datoriile Moldcarton, de exemplu? (Va fi prezentată istoria Moldcarton)

- Ați spus că veţi reveni la tema miliardului…

— Miliardul… Niliardul furat este deja ca o etichetă a cărei esență nu vrea s-o mai analizeze nimeni în presă.

Vreau să anunț oficial: nu a fost furat niciodată un miliard de la BEM.

În realitate, de la BEM au fost furate aproximativ 190 de milioane de dolari, care au ajuns pe conturile lui Filat și Platon în noiembrie 2014.

În plus, mai există pierderi de 330-340 de milioane de dolari cauzate de acordrea creditelor nefavorabile în perioada 2008-2013, când banca era condusă de Gacikevici. Este vorba de credite care nu au fost rambursate atât de Filat, cât şi de Bodișteanu și Tomailî. Doar Bodișteanu are credite neacoperite în valoare de peste 1,3 miliarde de lei. Mai sunt și păcatele "mici" ale lui Gacikevici din anii 2010-2012 în urma vânzării de imobile, gajuri pentru active ieftine care au adus prejudicii băncii.

Банк - Sputnik Moldova
Politică
Dezvăluirile lui Şor despre rolul lui Gacichevici în fraudele de la BEM

Apropo, toate creditele acordate în perioada anilor 2013-2014, atunci când am fost președinte al băncii, au fost achitate.

O matematică simplă va demonstra adevărul spuselor mele.

Toți deponenții băncii și-au primit banii datorită creditului BNM, acordat sub garanția Guvernului. Creditul a fost de aproximativ 13 miliarde de lei.

Mergem mai departe. Aproximativ 2,5 miliarde de lei sunt în prezent în calitate de bani lichizi și bunuri la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Rămân 10,5 miliarde de lei, adică aproximativ 530 de milioane de dolari.

Dacă analizăm toate aceste cifre, înțelegem că nicăieri nu este vorba de furtul unui miliard. Deși banii extrași de Filat și Platon nu constituie o sumă mică, eu sunt adeptul unor cifre exacte. Și trebuie să punem corect accentele, cine a câștigat în urma scoaterii banilor și falimentării BEM și Băncii Sociale. Este vorba de același Platon, pentru că el controla atunci cea mai mare parte a sistemului bancar al Republicii Moldova.

- Se vehiculează insistent numele lui Plahotniuc în cazul BEM. Este sau nu implicat acesta?

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fost deputat confirmă: Filat a beneficiat de creditele neperformante de la BEM

— Eu pot să vorbesc doar despre perioada în care am administrat eu banca. Nu e treaba mea să răspund la acuzațiile aduse altor persoane. Platon are lupta lui cu Plahotniuc, e treaba lor. Pentru mine este foarte straniu să urmăresc cum Filat și Platon luptă acum cu Plahotniuc, pe când înainte tăceau, erau parteneri de afaceri și în politică cu el. De asta nici nu mai atrag atenția la aceste războaie și acuzații dintre ei. Filat m-a convins să vin la conducerea BEM. Am crezut atunci că el chiar vrea să atragă investitori și să salveze banca. Nici prin cap nu mi-a trecut atunci ce planuri are și cât a furat înainte împreună cu Platon și alții. Pentru toate astea eu am prezentat și voi prezenta documente în fața procurorilor și a instanței, pe care le-am găsit când am preluat banca. Acolo lucrurile sunt foarte clare, există şi alte probe.

- Cum se va evolua situația privind declarațiile lui Platon? Pregătiți măsuri de răspuns la depozițiile acestuia?

— Platon va încerca și în continuare să manipuleze opinia publică prin instituțiile de presă afiliate lui. Sunt sigur că dacă va simți necesitatea, el va face şi declarații false, ar putea să falsifice şi documente și chiar să recurgă la presiuni. În ce mă priveşte, am demonstrat nu o dată că sunt gata să colaborez cu ancheta și nu încerc să ascund faptele. Voi continua în același mod.

Veaceslav Platon - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procuratura RM confirmă: în momentul reținerii Platon avea pașaport fals

În concluzie, repet, Platon spune doar ceea ce îi convine lui și își schimbă declarațiile în funcție de circumstanțe. Și nu vorbesc acum doar de ceea ce ține de afacerile lui murdare, despre care cunoaște practic fiecare cetățean din spațiul post-sovietic. Mă refer și la latura morală a comportamentului său. Spre exemplu, într-un interviu pentru Rise Moldova el i-a numit pe moldoveni proști, iar atunci când a încercat să se victimizeze se jură că nu fură de la propriul popor, adică de la moldoveni. Și tot când îi convine, strigă în gura mare că nu este moldovean, ci ucrainean. Iar după aceasta se declară cel mai mare iubitor al moldovenilor și chiar vrea să le devină președinte. Bineînțeles că scopul este să scape de detenție. Aceasta este esenţa lui Veaceslav Platon — un mare manipulator, gata să facă orice pentru atingerea scopurilor sale, să fie moldovean atunci când îi trebuie sau să se declare ucrainean atunci când nu vrea să fie extrădat.

Fluxul de știri
0