Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dezvăluirile lui Şor despre rolul lui Gacichevici în fraudele de la BEM

© Sputnik / Evgheni PanasencoБанк
Банк - Sputnik Moldova
Abonare
La briefingul de vineri, omul de afaceri din Moldova, Ilan Şor, s-a referit şi la ceea ce dânsul a numit „episodul domnului Gacichevici” de la Banca de Economii a Moldovei.

CHIŞINĂU, 25 mar – Sputnik. Omul de afaceri din Moldova, Ilan Şor, a menţionat că prima gaură din sistemul financiar-bancar al ţării, cea de 375 de milioane de dolari, reprezintă cumulul creditelor neperformante oferite în perioada în care BEM era condusă de Grigore Gacichevici.

„Atât noi, cât şi organele de anchetă, avem toate documentele ce arată cum s-a format această sumă. Noi am prezentat o descifrare ce arată nu numai sumele acordate, ci şi dobânzile pe care banca nu a mai reuşit să le încaseze de la beneficiarii de credite, care, la rândul lor, au fost adunate de la alţi deponenţi”, a declarat Ilan Şor.

Илан Шор - Sputnik Moldova
Politică
Ilan Şor, primele declaraţii inedite: Filat şi Gacichevici au stors BEM de bani

El a demonstrat câteva scheme din care se poate vedea cum au fost implicare o mulţime de companii offshore în scoaterea acestor bani din Republica Moldova.

Totodată, Şor s-a referit şi la Banca Naţională a Moldovei:

„Vreau să mă refer în acest context la inacţiunile şi la poziţia stranie, pe care a avut-o BNM, adică faptul că nici până la ora actuală nu a fost efectuată inventarierea şi evaluarea gajurilor acceptate de BEM. De asemenea, nu s-a făcut nimic pentru vânzarea acestora la preţuri reale în scopul lichidării datoriilor care s-au acumulat în rezultatul creditării unor companii în perioada în care la conducerea BEM era Gacichevici”, a conchis Ilan Şor.

Fluxul de știri
0