Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fratele lui Gofman, parte din conducerea BEM și consilier al lui Gacichevici

© Sputnik / Rodion ProcaМихаил Гофман
Михаил Гофман - Sputnik Moldova
Abonare
Cât de straniu se amestecă cărțile! Se pare că și ”deconspiratorul” fraudelor bancare are ”pufușor pe botișor”. Fratele lui Mihail Gofman nu era doar angajat la BEM în perioada furtului, dar a oferit chiar și consultații fostului șef al băncii, Grigorii Gacichevici, care este figurant în câteva dosare penale.

CHIȘINĂU, 6 iul – Sputnik. Autorul unor declarații scandaloase, fostul colaborator al Centrului Național Anticorupție (CNA), Mihail Gofman, care a declarat la un post de televiziune că deține informații despre schemele de fraudare în sectorul bancar al țării, nu pare să aibă nici el mâinile curate.

Mascat CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O nouă reţinere în dosarul delapidărilor de la BEM

Cărțile s-au amestecat într-un mod foarte straniu. Mihail Gofman, care adineauri își etala eroismul, povestind tot ce cunoaște despre cazul furtului din Banca de Economii (BEM), nu a demonstrat atât existența unei conștiințe civice, cât se pare că a urmărit interese strict personale. Acesta încearcă să distragă atenția și să ascundă un amănunt foarte important – unul legat de fratele său, Alexei Gofman, care a ocupat funcții-cheie în perioada în care s-a produs frauda la BEM.

Potrivit portalului deschide.md, Alexei Gofman a devenit angajat al Băncii de Economii încă în 2008, iar timp de trei ani a fost responsabil de creditare și gestionarea gajurilor. Culmea e că din anul 2011 până în 2014 el a fost consilier al președintelui BEM, inclusiv al lui Grigore Gacikevici (n.r. după Gacikevici a urmat Victor Bodiu și Mihai Hîncu).

“Mihail Gofman, probabil plictisit de viața prea frumoasă în vila sa de 11 milioane de lei, a pus sub bifă amnezică CV-ul fratelui său și a revenit în spațiul public, făcând pe “Batman-ul furtului din sistemul bancar”, scrie deschide.md.

Gofman a declarat la un post de televiziune că persoanele cu funcții de răspundere știau despre mașinațiile din sistemul bancar al țării din anul 2013. Mai mult decât atât, potrivit fostului colaborator al CNA, în  anul 2013 a existat un grup secret, care s-ar fi ocupat de problemele BEM. În opinia lui, următorul care ar trebui să fie tras la răspundere în dosarul BEM este fostul prim-ministru și actualul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Politică
Declaraţiile unui fost angajat CNA vor fi investigate de Procuratură

Desigur, presa nu ezită să răspândească aceste declarații fierbinți ale fostului colaborator al Centrului Anticorupție. Totodată, Mihail Gofman nu s-a prezentat la Procuratura Antircorupție pentru a depune mărturii.

Să revenim la fratele său. Lichidatorul BEM, Grigore Olaru, a confirmat pentru portalul deschide.md că Alexei Gofman a fost angajat al BEM. Alte detalii acesta nu a putut să ofere, făcând referire la principiile de confidențialitate. Fiind întrebat dacă Alexei Gofman a fost consilierul lui Gacichevici, Olaru a răspuns scurt: “Dacă cunoașteți acest lucru, de ce mă întrebați?”

Timp de trei ani, Alexei Gofman, scrie publicația, a răspuns de creditele performante și “mai puțin performante” și a gestionat gajurile problematice și „mai puțin problematice” ale BEM. Pe data de 17 august 2011 el devine membru al echipei de conducere a BEM, mai exact — consilier al președintelui BEM, care pe atunci era Grigore Gacikevici.

Apare întrebarea: Alexei Gofman i-a comunicat fratelui său, șef la CNA, despre consilierea pe care i-a acordat-o lui Gacikevici, încât ultimul stă acum în pușcărie? Sau poate că dezvăluirile pe care le face astăzi Gofman tocmai de acolo se şi trag?

Dacă DA – a existat între ei o corespondență oficială sau fostul colaborator al CNA tulbură astăzi mass-media cu acuzații și informații obținute din discuții frățești?

Jurnaliștii încearcă să obțină răspunsuri la aceste întrebări de la Alexei Gofman, însă la singurul număr de telefon fix pe care am reușit să-l obținem dânsul nu ne-a răspuns.

Între timp, l-am întrebat de Procurorul Anticorupție, Viorel Morari, dacă Alexei Gofman, în calitatea sa de consilier al președintelui BEM, a fost audiat în cadrul anchetei BEM. Răspunsul a fost negativ.

Fluxul de știri
0