Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ca să nu declanșeze un război, președintelui SUA i-au luat butonul nuclear

© AFP 2022 / NICHOLAS KAMMДжо Байден смахивает слезу во время награждения президентской медалью Свободы в Белом доме
Джо Байден смахивает слезу во время награждения президентской медалью Свободы в Белом доме - Sputnik Moldova, 1920, 17.09.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În ianuarie 2021, președintele american ales legal nu controla armele nucleare americane. Această veste senzațională ne-a fost adusă de un investigator renumit - el a aranjat Watergate președintelui Nixon încă acum jumătate de secol - Bob Woodward.
În cartea sa publicată recent, "Peril" (Pericolul), patriarhul jurnalismului, în vârstă de 78 de ani, l-a citat pe președintele Statului Major al Statelor Unite, Mark Milli. El i-a spus că, după evenimentele din 6 ianuarie, îi era atât de teamă că Trump va face vreo mizerie înainte de a pleca, încât a schimbat algoritmul de luare a deciziei de aplicare a loviturii nucleare.
Firește, subiectul unul exploziv, iată ce de Millie a descris situația într-un limbaj esopic, foarte evaziv. Totuși, ceea ce a făcut nu este greu de înțeles. Prin lege, președintele SUA emite un ordin de lansare a rachetelor nucleare după consultarea liderilor militari, în primul rând, a președintelui șefilor de stat major.
Votul militarilor este exclusiv consultativă. Dar Milli i-a avertizat pe ofițeri că orice ordine de la Trump în acest sens trebuie mai întâi să i se raporteze lui, iar el va decide ce să facă în continuare.
Mai mult. Fără să-i spună nimic lui Trump, generalul Milli l-a sunat pe omologul său chinez, șeful Statului Major mixt al Comisiei militare centrale, Li Zuocheng, și i-a spus să nu-și facă griji dacă se întâmplă ceva. Literalmente: „Am să te sun, generale Lee, dacă vom decide să atacăm. Nu va fi o surpriză”.
Майя Санду и президент Польши Анджей Дуда - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Editoriale
Tăvălugul majorării prețurilor o va strivi pe Maia Sandu
Acum, republicanii și democrații polemizează furtunos dacă acest sunet a fost sau nu un act de înaltă trădare de stat. A fost. Cu toate acestea, în sistemul guvernării SUA la cel mai înalt nivel, totul s-a încurcat atât de mult încât democrații strigă în cor: „voi nu înțelegi, asta este altceva!” și mulți chiar îi cred.
S-a îmbunătățit situația odată cu venirea lui Biden? În nici un caz. Comandantul suprem al SUA tocmai a fost invitat la Congres pentru a-i pune întrebări despre Afganistan. Cu toate acestea, Biden avea și alte lucruri de făcut. În locul lui a venit să dea explicații în fața congresmenilor secretarul de stat, Blinken, care nu are absolut niciun control asupra situației.
"Dar cine este responsabil pentru toate lucrurile din țara noastră? Cine ia deciziile?", l-a întrebat senatorul James E Risch. El i-a amintit lui Blinken că, cu o zi înainte, președintele a fost scos din emisie directă chiar la mijlocul propoziției, în cadrul unei întâlniri cu responsabilii de stingerea incendiilor din California. „Este ca o marionetă”, a remarcat senatorul, „nu poate spune un cuvânt, astfel încât cineva din Casa Albă să nu-l oprească imediat”.
Ar fi de înțeles dacă toate acestea s-a întâmpla într-o țară bananieră, care are o armată formată din câteva sute de derbedei. Ei bine, într-adevăr, ar fi amuzant dacă șeful statului major general al unei țări îl sună pe prietenul său din statul major al țării inamice și îi spune: „Ei bine, tu nu-ți face griji. În caz cacă atacăm - te sun".
Dar Statele Unite sunt campionul mondial absolut în stocurile de arme convenționale, nucleare, biologice și chimice. Un domn în vârstă cu aspect bizar, care este din când în când deconectat de la eter, comandă o armată considerată a fi cea mai puternică din lume.
Марш сторонников Блока коммунистов и социалистов - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Editoriale
De ce Dodon nu are nevoie de Voronin sau cine ar putea salva PSRM
Mai mult, în prezent mașina militară americană parcurge un interesant proces de transformare. Unii analiști consideră că fuga din Afganistan și retragerea bruscă a sprijinului militar al SUA pentru Arabia Saudită nu sunt întâmplătoare. Acesta este sfârșitul „războiului împotriva terorismului internațional”, care este fără sens și enervant, care a degenerat într-un fel de luptă a băieților din poporația Nanai și o încercare de a pune în aplicare un program mult mai larg de agresiune internațională.
Potrivit Rand Corporation, în 2014, Pentagonul a început să discute un plan misterios numit The Third Offset.
El a sugerat că principalul adversar militar al Statelor Unite ar fi China și Rusia, care reprezintă puteri aproximativ egale. Victoria asupra lor ar trebui să o asigure hegemonia Americii într-o lume nouă, multipolară. Toate lucrurile mărunte, precum Afganistanul sau Irakul, trebuiau uitate, iar eforturile trebuie concentrate împotriva superputerilor. Pentru aceasta, armata trebuie să devină super-tehnologică. Roboți, inteligență artificială, tehnologii spațiale, trupe cibernetice - toate luate împreună.
Casa Albă  - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Internațional
Statele Unite au numit Rusia cea mai mare amenințare militară din următorii zece ani
De ce "A treia restaurare"?
Asta înseamnă că prima data armata SUA a experimentat o transformare tehnologică după înfrângerea rușinoasă în războiul coreean. Al doilea salt tehnologic a venit după înfrângerea din Vietnam. Iar al treilea restaurare a fost planificată din timp după înfrângerea inevitabila în războiul împotriva terorismului.
Ideea nu a găsit imediat sprijin. Cu toate acestea, în 2018, deja în mandatul lui Trump, a fost adoptată o strategie națională de apărare. China și Rusia au fost desemnate drept principalii oponenți ai Statelor Unite, iar Oceanele Indian și Pacific au fost principalul teatru al viitoarelor ostilități.
„A treia restaurare” nu este, desigur, totuna cu vânătoarea după talibani prin deșert. Strategie diferită, arme diferite, bani diferiți. Sub Trump, bugetul Pentagonului a crescut peste 700 de miliarde de dolari. Biden în 2022 a planificat să acorde armatei 753 de miliarde de dolari. Mai mult decât atât, peste o sută de miliarde vor merge la fruntașul noilor tehnologii militare - direcția cercetărilor avansate a Departamentului Apărării al SUA. Peste 10,4 miliarde de dolari vor primi trupele cibernetice.
Este interesant că în această grămadă de planuri un rol important îi revine inteligenții artificiale. Proprietarul Google, Eric Schmidt; proprietarul Palantir-ului, Peter Thiel, și alți oligarhi digitali își vând lucrările cu succes la Pentagon deja de mult timp.
Afganistan  - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Analize și opinii
Ce pericole comportă imigranții din Afganistan, pe care Grosu vrea să-i găzduiască
Altă chestie este cum funcționează acestea. Aceeași inteligență artificială a făcut greșeli de mai multe ori și greșeli, pur și simplu, monumentale. În 2003, de exemplu, la începutul războiului irakian, rachetele americane Patriot, lansate fără intervenția umană, au doborât din greșeală mai întâi avioanele de vânătoare britanici și apoi americane. Piloții au murit.
Recent, sistemul de avertizare timpurie a lansat o alarmă falsă la baza americană Ramstein din Germania. În acea perioadă, în Marea Baltică se desfășurau exerciții ale marinei rusești. Computerul de la baza americană a confundat lansarea rachetelor de antrenament cu lansarea unor rachete reale.
Cu toate acestea, partenerii americani intenționează să folosească plenar inteligența artificială în domeniul armelor nucleare. Mai mult, într-un domeniu atât de sensibil cum este laurea deciziei de lansare a rachetelor.
Publicațiile americane de apărare, aceeași corporație Rand, au publicat deja zeci de scripturi, care descriu modul în care un computer poate face o greșeală atunci când identifică o amenințare și ia o decizie. De exemplu, el poate fi derutat chiar de un fenomen atmosferic neobișnuit.
Computerul poate confunda acest fenomen meteorologic cu rachetele inamice și va lansa rachetele către el. Inamicul va răspunde cu lansarea unei rachete adevărate. Și bine ați venit în apocalipsă.
Cu toate acestea, ideea devine din ce în ce mai populară. Se pare, involuntar, că partenerii americani au nevoie de inteligență artificială doar ca o pierdea de fum. Cine a dat ordinul de lansare a rachetelor? Păi, iată-l, un computer.
Computerul, pur și simplu, s-a înșelat. Ei bine, cum înnebunesc computerele în filmele americane - de la "Odiseea spațială" la "Interstellar". Și nimeni nu are nicio responsabilitate. Nu puteți judeca un computer la Nürnberg.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Editoriale
De ce Sandu e mai bolșevică decât Dodon și Voronin
Vedeți ce debandadă domnește în elita americană. Președinte se orientează prost în spațiu. Vicepreședintele dispare mereu undeva chiar în momentul în care este cel mai necesar. Un secretar de stat sincer și neputincios.
Militarii? Ei bine, generalul Mark Millie este foarte interesat de ideea de a introduce diversitate și multiculturalism în armata americană. El protejează și promovează persoanele transgender și persoanele cu orientare sexuală nedeterminată. Este suficient să urmăriți un spot de publicitate video despre armata americană pentru a înțelege cu e cu Millie. Da, și el îi mai sună pe chinezi și îi avertizează despre lansarea rachetelor.
O elită demonstrativ slabă. Militari ciudați.
"Cine este responsabil pentru toate acestea?!" Vrei nu vrei, dar îți apare dorința de delega comanda către inteligența artificială. După care, toate deciziile luate de oligarhi necunoscuți din „statul profund” pot fi puse pe seama unei erorilor de computer.
Câtă agitație au făcut partenerii americani în anii 1990, când fostele republici se despărțeau de URSS. Câte pronosticuri s-au făcut cu privire la proliferarea, furtul și contrabanda cu arme nucleare. Și niciunul dintre ei nu s-a împlinit. Civilizația sovietică a trecut testul final cu brio: și-a păstrat armele nucleare și a asigurat o securitate completă pentru toată lumea.
Atitudinea americanilor față de rachetele lor nu poate fi numită altfel decât jemanfișism. Pe fundalul acestor noutăți îți amintești involuntar de Bill Clinton, care a reușit să piardă complet codurile pentru lansarea rachetelor. Apoi i-au căutat mult timp.
Dacă elita americană demonstrează o astfel de inteligență, unde este garanția că inteligența lor artificială va funcționa mai bine? Poate că este timpul ca comunitatea internațională să acorde atenție coșmarului care se întâmplă cu butonul nuclear din Statele Unite. Poate e cazul ca arsenalul lor nuclear să fie luat sub control internațional? Apropo, Rusia ar putea să ajute.
Брифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Rusia
Zaharova a comentat exercițiile militare ale NATO în Ucraina
Fluxul de știri
0