Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Ce pericole comportă imigranții din Afganistan, pe care Grosu vrea să-i găzduiască

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaAfganistan
Afganistan  - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Abonare
Rușii spun că mai multe state din CSI au în vede constituirea unor forțe militare de reacție rapidă pentru a nu admite pătrunderea în aceste țări a teroriștilor din Afganistan odată cu valul de refugiați.
CHIȘINĂU, 9 sept - Sputnik. Toată lumea estimează în acest moment ce pericole va comporta un eventual val de refugiați provocat de venirea la putere a talibanilor* în Afganistan, doar autoritățile de la Chișinău se mai gândesc dacă să accepte sau nu imigranți afgani în țara noastră. Potrivit unor informații, SUA, și NATO le-ar convenit ca în Ucraina și Republica Moldova să fie constituie tabere pentru refugiații din Afganistan.

Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, din care fac parte mai multe state din CSI, estimează în acest moment dacă are sau nu suficiente forțe care să stopeze valul de refugiați din Afganistan, dat fiind că odată cu aceștia ar putea să treacă granița afgană nu doar cei care se salvează de represiunile talibanilor*, dar și luptătorii și militanții unor grupări teroriste din acea țară.

Vicepremierul Federației Ruse Iurii Borisov a declarat joi că resursele de care dispune Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, căreia i se mai spune blocul militar al CSI și din care Republica Moldova nu face parte, sunt suficiente pentru a nu permite pătrunderea în țările megieșe Afganistanului a militanților și a grupurilor armate ale organizațiilor teroriste din această țară controlată acum de talibani*.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Internațional
Zaharova a avertizat Europa privind afluxul de refugiați din Afganistan
"Resursele de care dispun statelor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă sunt suficiente pentru a controla situația, inclusiv în cazul încercărilor militanților și organizațiilor teroriste de a trece frontiera statelor adiacente Afganistanului ca refugiați", a spus Borisov în ședința comisiei interstatale pentru colaborare militară și economică ale țărilor membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Editoriale
De ce Sandu e mai bolșevică decât Dodon și Voronin

Forțe militare comune de reacție rapidă în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă

El a precizat că riscul ca unui exod în masă a refugiaților din teritoriul afgan către țările vecine a crescut în ultima perioadă.
"Acest lucru comportă amenințări directe la adresa securității statelor din Asia Centrală și poate duce la destabilizarea regiunii", a spus Borisov.

"Consider că este extrem de important să înregistrăm progrese în pregătirea și semnarea unui plan privind constituirea unor forțe colective de reacție rapidă speciale în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și echiparea lor cu arme moderne, echipamente militare speciale și mijloace speciale", a adăugat vicepremierul rus.

El a mai spus că situația din Afganistan este urmărită cu multă atenție de către structurile Organizației Tratatului de Securitate Colectivă.
"Trebuie să continuăm să menținem contacte regulate între structurile de forță", a conchis Borisov, fiind citat de RIA Novosti.
Мехтарлам под контролем запрещенной в РФ организации Талибан - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2021
Internațional
Leonkov: Ce amenințări comportă pentru Asia Centrală capturarea provinciei Panjshir

Tabere pentru refugiații din Afganistan în Republica Moldova?

Vom menționa că deși Republica Moldova nu are hotar cu Afganistanul și se află la distanță mare de această țară, oricum nu este ferită de riscul de a fi invadată de un număr mare de imigranți afgani. Mai ales că există mai multe voci care afirmă că refugiații afgani vor fi îndreptați de NATO către Ucraina și Moldova.
Spre exemplu, expertul Centrului de Studiere a Afganistanului Modern Nikita Mendkovici a explicat miercuri, în studioul Sputnik Moldova, cum Statele Unite le impun altor țări să accepte tabere de refugiați pe teritoriul lor și cine ar putea trece frontiera dându-se drept refugiat ce se salvează de regimul talibanilor.
El a spus că, din păcate, probabilitatea pătrunderii refugiaților afgani în Moldova există, având în vedere că vine un flux foarte mare de refugiați, care deocamdată este stăvilit doar de măsurile polițienești ale talibanilor*. În același timp, SUA și țările NATO, cu care refugiații au cooperat timp de 20 de ani, categoric nu doresc să-i accepte în țările lor.
"Au existat deja încercări de a le impune aceste fluxuri de refugiați țărilor din Asia Centrală, acum sunt destul de probabile încercările de a impune tabere de refugiați altor țări, pe care SUA le percep drept sateliți lor. Obiectul unor astfel de încălcări ar putea deveni inclusiv Ucraina și Moldova, dacă Republica Moldova nu va putea să le spună „nu” SUA și Uniunii Europene”, a declarat, în studioul Sputnik Moldova, Nikita Mendkovici, expertul Centrului de Studiere a Afganistanului Modern și Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale.
Fanatici în rândul refugiaților vor fi într-adevăr, a continuat Mendkovici, deoarece au existat deja cazuri când printre oamenii care au fost scoși de SUA s-au dovedit a fi și reprezentanți ai organizațiilor teroriste. În același timp, fluxul de refugiați va fi folosit de toți cei care vor dori, inclusiv de cei cu planuri teroriste.
„În condiții de haos, fără acte ar putea să pătrundă refugiați adevărați care au colaborat cu americani, elemente criminale, teroriști și, pur și simplu, oameni care caută o viață mai bună în alte țări. Consider că fluxurile de refugiați din Afganistan pot deveni o problemă foarte mare pentru serviciile de migrație și Poliție", a mai spus expertul Centrului de Studiere a Afganistanului Modern și Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale.
Szijjártó Péter - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Internațional
UE făcută praf de Ungaria din cauza invitării afganilor în Europa

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, este gata să primească refugiați din Afganistan

Faptul că există un plan ca Republica Moldova să accepte refugiați din Afganistan pe teritoriul său, implicit și tabere pentru aceștia, a fost confirmat, fie și indirect, de un mare demnitar moldovean - chiar de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care este și liderul partidului prezidențial PAS.
Acum zece zile, în data de 31 august 2021, Igor Grosu a admis că Republica Moldova ar putea să primească imigranți din Afganistan.
„E o criză umanitară, e vorba de copii, de mame, de ziariști, de reprezentanți ai societății civile care în momentul de față se află într-un mare pericol în Afganistan. (...) Trebuie să vedem dacă putem face lucrul acesta și dacă putem face, atunci în ce măsură putem și noi aduce contribuția. Adică, da, nu trebuie să rămânem indiferenți. E un regim care e departe de valorile occidentale, mă refer la talibani, și primii care vor fi afectați sunt ziariștii, sunt reprezentanții societății civile, femeile care au apucat ceva din emancipare și s-au poziționat în societatea afgană, iar acum lucrurile au regresat și este regretabil”, a declarat Igor Grosu.
Potrivit lui Grosu, chestiunea primirii refugiaților din Afganistan nu a fost deocamdată discutată de către autorități, dar, după ce vor fi adunate mai multe informații, acestea vor decide dacă primesc sau nu refugiați din Afganistan.
Înainte ca Grosu să facă această declarație, premierul Natalia Gavrilița a afirmat că în prezent Republica Moldova nu analizează opțiunea de a primi imigranți afgani în țara noastră. Doar că după ce Igor Grosu a declarat în data de 31 august că deocamdată nu s-a luat o decizie definitivă, iată că autoritățile nu au mai venit cu nici un fel de precizări, astfel că acum nu este clar care sunt intențiile acestora: acceptă sau nu pe teritoriul țării refugiați afgani și tabere pentru aceștia.
* Talibanii - organizație teroristă activitatea căreia este interzisă pe teritoriul Federației Ruse și a altor țări
Deputați în Parlamentul Republicii  - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Editoriale
Grosu, cu cea mai stupidă declarație după alegeri: Primim refugiați din Afganistan
Fluxul de știri
0