CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga", Victor Cojocaru, a explicat în studioul Sputnik Moldova de ce medicii recurg la acest tratament în privința bolnavilor de COVID care sunt aduși la terapie intensivă.
Una dintre cauzele care duc la această stare a pacientului sunt medicamentele psihotrope.
"Pacientul internat în terapie intensivă este spus terapiei cu o multitudine de droguri. După treimi din medicația care este utilizată în terapie intensivă constă din droguri. Aceste droguri influențează asupra omului, ele afectează activitatea sistemului nervos central și induc dereglări de comportament, dereglări de orientare în spațiu, omul își pierde orientarea", a precizat doctoral.
O altă cauză al comportamentului inadecvat este insuficiența de oxigen cu care se confruntă pacientul din cauza plămânilor afectați.
"În cazul COVID-ului, veriga principală care provoacă toate complicațiile este hipoxia, carența de oxigen, foamea de oxigen. Dar foamea de oxigen este un fenomen cunoscut care duce la dereglări psihice, dereglări de comportament", mai spune Victor Cojocaru.
Cazuri de suicid în cazul bolnavilor de COVID-19
Șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga" afirmă că un pacient cu degradări psihice își poate face rău sieși: s-a ajuns la mari complicații, până la sfârșit letal.
Victor Cojocaru a adus drept exemplu chiar cazul lui, căci el însuși a fost bolnav de COVID și a fost internat la terapie intensivă.
Avocat: imobilizarea poate fi considerată tortură și tratament inuman și degradant
În general, în secțiile de terapie intensivă sunt imobilizați în jur de 10 la sută din bolnavii aflați în stare critică care sunt tratați de COVID.
Doar că fiecare caz trebuie să fie minuțios documentat, ca această imobilizare să nu ajungă a fi un instrument de tortură sau de tratament degradant.
"Spitalele ar trebuie să aibă niște regulamente în acest sens pentru că imobilizarea poate fi considerată tortură și tratament inuman și degradant. Este obligatorie documentarea corectă a fiecărui caz", a declarat avocatul.
El spune că sunt cazuri în care unii medici manifestă o anumită agresivitate față de pacienți, iată de ce în astfel de cazuri este necesară o abordare responsabilă.
"În regulamentul de terapie intensivă (din spitale - n.n.) este stipulat că, la necesitate, pacientul va fi imobilizat. Și pacientul semnează înainte de intervenție (își dă consimțământul ca să fie imobilizat - n.n.). Dar pacienții cu COVID sunt din start neadecvați din cauza hipoxiei (insuficienței de sănătate). Este pacient infecțios, rudele nu au acces în secțiile de terapie intensivă și atunci medicii hotărăsc problemele prin consiliu. Un consiliu din trei medici, care documentează starea pacientului și în consiliu explicăm care este pericolul în cazul în care pacientul nu este imobilizat", a specificat Victor Cojocaru, șeful Clinicii Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga".
În prezent autoritățile politice și cele medicale din Republica Moldova examinează posibilitatea intrării țării în lockdown general pentru a diminua numărul infestărilor cu coronavirus. În ultimele zile, în fiecare 24 de ore sunt înregistrate aproximativ 1600 de noi cazuri. Dar au fost zile când s-a depășit și cifra de 1800 de cazuri. În data de 17 martie s-a înregistrat cifra record de 2 273 de contaminați.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova