Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Situație pandemică îngrijorătoare: Ce soluții propun deputații

© Sputnik / Mihai CarausRuxanda Glavan
Ruxanda Glavan - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Abonare
Situația pandemică din țară rămâne în continuare gravă, chiar dacă au fost înăsprite măsurile epidemice. Ce atitudine au deputații față de această problemă și ce soluții propun?
Situație pandemică îngrijorătoare: Ce soluții propun deputații

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", fostul ministru al Sănătății, actualmente deputat și membru al Comisiei parlamentare pentru Protecţie Socială, Sănătate şi Familie Ruxanda Glavan, a explicat că, pe lângă faptul că variațiile noi ale virusului COVID-19 au generat o creștere semnificativă a numărului de infectări și decese, cea mai mare problemă ar fi lipsa unui mecanism de asigurare a accesului la medicamente, analize, legiferarea serviciului de livrare la domiciliu a medicamentelor pentru persoanele ce se tratează la domiciliu.

Ruxanda Glavan a precizat că 70 la sută dintre pacienți se tratează acasă, iar la 10 luni de la aprobarea protocoalelor cu privire la tratamentul la domiciliu, multe lucruri rămân încă neclare.

"Nu există un mecanism clar cum pacientul izolat la domiciliu își primește medicamentele, cum statul asigură să ajungă gratuit sau compensat aceste medicamente, statul nu asigură cel puțin o cutie cu produse alimentare sau igienice ș.a. Aceste servicii nu sunt organizate de stat, de aceea fiecare se descurcă cum poate. În cadrul acestei ”competiții” apare o răspândire necontrolată a virusului și nici măsurile nu-și au efectul, fiindcă oamenii bolnavi merg singuri la farmacie, la magazin sau la o clinică privată", a declarat în studioul Sputnik Ruxanda Glavan.

Potrivit invitatei, în aceste condiții sunt necesare intervenții urgente din partea autorităților. Deși unele servicii urmau să fie puse pe roate, din cauza instabilității politice și a unui guvern nefuncțional, multe propuneri au rămas doar pe hârtie.

Mihai Magdei - Sputnik Moldova, 1920, 21.03.2021
Vaccinul anti-COVID: Ce privelegii ar putea oferi imunizarea
"În luna decembrie au fost introduse medicamentele pentru tratamentul OCVID în lista celor compensate, dar așa și nu s-a decis nimic, întrucât Guvernul a picat. Voi veni cu inițiativă legislativă ca farmaciile să livreze legal medicamente la domiciliu și să existe cât mai multe opțiuni pentru pacienții care se tratează la domiciliu. Voi insista pe ideea de a introduce prescripția electronică pentru a facilita comunicare între pacient, medic și farmacie", a conchis Glavan.

Săptămâna trecută, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în sănătate publică, care va dura până în data de 19 aprilie. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii semnificative a numărului nou de cazuri de îmbolnăviri și decese provocate de COVID-19.

Între timp, în țară este desfășurată campania de vaccinare împotriva virusului a lucrătorilor medicali și non medicali din cadrul instituțiilor medicale și farmaciilor și din cadrul instituțiilor de învățământ de profil. Deocamdată, populația generală nu are acces la vaccin, fapt care va amâna eradicarea pandemiei în țara noastră.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0