Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Grosu ar putea cere lockdown general: „Am să merg în Parlament să prezint argumentele”

© Sputnik / OsmatescoИгорь Гросу
Игорь Гросу - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Abonare
Candidatul desemnat la funcția de premier, Igor Grosu, nu exclude faptul că va cere în Parlament introducerea unui lockdown în Moldova, în cazul în care va deveni șef de Guvern.

CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. Igor Grosu a fost întrebat la o emisiune de la un post privat de televiziune dacă ar putea să vină în Parlament cu propunerea de a se institui lockdown. 

„Eu am să merg în Parlament, am să prezint argumentele, dovezile. În cazul în care situația o să se complice, am să cer lucrul ăsta”, a declarat Igor Grosu.

El afirmă însă că Guvernul va implementa pachetul anticriză care prevede cheltuieli de 11 miliarde de lei pentru susținerea sectoarelor afectate de pandemie.

Igor Grosu - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Politică
Cum vrea Igor Grosu să salveze țara: Va cere instituirea stării de urgență

„Primul lucru pe care vreau să-l fac este să mă asigur că toate deciziile legate de restricții, pandemie vor fi luate în baza evidențelor și propunerilor specialiștilor în domeniu. Eu ce vreau să fac este ca vocea acestor oameni să fie auzită de politicieni și, dacă va fi nevoie de venit cu niște măsuri mai stricte, eu am să mi le asum. Și aici nu trebuie de inventat nimic - cum procedează Bucureștiul, Kievul, țările europene. Dacă, spre exemplu, se interzice circulația pe timp de noapte, păi se interzice circulația pe timp de noapte”, a spus candidatul desemnat la funcția de premier.

El a specificat că de facilități s-ar putea bucura inclusiv domeniul HoReCa, grav afectat de pandemie, dar și restricțiile vor fi mai dure dacă situația se va agrava. 

„Mie mi-i milă de oamenii ăștia, pentru că fac un efort extraordinar și eu mă uit cum încearcă să-și adapteze afacerile. ... Dacă localurile... Țin minte discuția cu ministrul de Interne, care îmi zicea - „da, domnule, dar ce să le facem dacă ei intră în local și până la ora 22 nu pleacă. Și nouă ne spun, domnule, noi pur și simplu ne aflăm aici”. Nu există pur și simplu ne aflăm aici - ori e stat, ori sunt niște reguli pe care noi le votăm și le aprobăm și sunt instituții care se duc și îl avertizează o dată, de două ori... Dacă nu - trebuie să aplicăm legea. 

Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Va fi votat Guvernul Grosu: Ce ascund politicienii?

De altfel, și în programul său de guvernare candidatul Igor Grosu anunță că, în primul rând, va cere instituirea stării de urgență în țară, în legătură cu pandemia COVID-19.

„În plan imediat, Guvernul va solicita Parlamentului declararea stării de urgență pe o perioadă de cel puțin 30 zile, conform deciziei și recomandării Consiliului Suprem de Securitate din 13 martie 2021. Această solicitare va prevede împuternicirea Comisiei pentru Situații Excepționale cu competențele necesare pentru implementarea unui pachet anticriza pentru gestionarea crizei sanitare, creșterea veniturilor populației și susținerea întreprinderilor, în special în sectoarele afectate”, se spune în program.

Igor Grosu anunță cum va îmbunătăți gestionarea crizei pandemice și spune că „Guvernul își va angaja răspunderea pe inițiative legislative și va adopta hotărâri de guvern pentru a implementa un pachet comprehensiv de susținere a populației și a economiei pe timp de criză”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0