MOSCOVA, 24 mart – Sputnik. Ieri Vladimir Putin s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu unul dintre vaccinurile rusești. Kremlinul nu a specificat ce preparat a ales președintele Rusiei.
Fondul Rus pentru Investiții Directe (RFPI) raportează zilnic despre noi succese în promovarea vaccinului Sputnik V pe piața mondială.
Consiliul de Stat al Chinei a raportat că peste 100 de milioane de persoane din toată lumea s-au vaccinat cu preparatele chineze.
Pe fundalul activității calme și sistemice a Moscovei și Beijingului, evenimentele din Occident, în special, în Europa, iau întorsături foarte neplăcute, care pot fi caracterizate prin expresia “furtuna ideală”.
Cea mai bună ilustrare a aprofundării crizei ar putea servi evenimentele din Germania. Oamenii din afară au suficiente probleme, însă dacă în același făgaș intră liderul și cel mai prosper stat din UE, atunci avem motive să ne punem pe gânduri.
Cu toate acestea, societatea germane nu apreciază eforturile guvernării. Un sondaj realizat de serviciul YouGov arată că două treimi din nemți apreciază negative acțiunile guvernului federal, 31 la sută din cei chestionați “sunt mai curând nemulțumiți” de acestea, iar 34 la sută – “sunt extrem de nemulțumiți”.
Cel din urmă aspect ar părea straniu: medicina germane s-a prezentat demn chiar și în cele mai acute perioade a crizei pandemice. Cu toate acestea, nemulțumirile nemților sunt legate nu atât de funcționarea sistemului medical, cât de corupție. Spahn a ajuns în centrul unui scandal, dezlănțuit în jurul partidului de guvernare. Ministerul condus de el a cumpărat anul trecut peste o jumătate de milion de măști de la o firmă condusă de soțul demnitarului.
Nu e singura istorie controversată în jurul acestui cuplu homosexual.
De parcă nu erau suficiente problemele enumerate, acum Germania și UE în ansamblu, se confruntă cu un nou pericol neașteptat. Politica europeană de vaccinare a provoca noi valuri de nemulțumiri. Prima lovitură a suferit AstraZeneca. Conform sondajului YouGov, vaccinul britano-suedez este considerat sigur doar de 32 la sută din nemți. În Franța, Spania și Italia nivelul de încredere este similar. Autoritățile poloneze au anunțat că peste 70 la sută din cetățeni ai țării refuză să se vaccineze cu acest preparat.
Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) nu a identificat nicio legătură între cazurile de tromboză și vaccin. Cu toate acestea, două grupuri separate de cercetători din Norvegia și Germania au identificat o legătură. Acum și Institutul Naționale de Alergie și Boli Infecțioase din SUA a turnat gaz pe foc în cazul AstraZeneca, declarând că reprezentanții acestei companii ar fi oferit date incomplete cu privire la eficacitatea preparatului.
Evident, principalul rezultat al unor astfel de discordii va fi diminuarea încrederii publice nu doar într-un preparat, dar și față de structurile oficiale, care pendulează dintr-o parte în alta.
Totuși, există o excepție. Insistența publică asupra unei direcții eronate, care este greșită în mod evident, e o dovadă a lipsei de înțelepciune. Cu toate acestea, Uniunea Europeană nu a pierdut ocazia să calce pe această greblă atunci când, după declarațiile Angelei Merkel, a premierului italian și liderii altor state europene cu privire la intenția de a procura “Sputnik V”, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că UE nu are nevoie de vaccinul rusesc.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova