Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lavrov: NATO a comis principala greșeală în 2011

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaП/к и. о. министра иностранных дел РФ С. Лаврова
П/к и. о. министра иностранных дел РФ С. Лаврова - Sputnik Moldova
Abonare
Actualmente, acordul de încetare a focului în Libia este respectat, iar Moscova speră că acesta va fi pe un termen nelimitat, a declarat ministrul interimar de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă de bilanț.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. NATO a făcut principala greșeală în 2011 când a bombardat Libia, care până acum își restabilește statalitatea. Ministrul interimar de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a făcut această declarație în cadrul conferinței de presă de bilanț, consacrată activității MAE în anul 2019.

Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov, despre dedolarizarea economiei rusești - detalii

”Principala greșeală a fost făcută de NATO atunci când au decis să bombardeze țara și să răstoarne regimul. Statalitatea libiană a fost distrusă, iar încercările de restabilire a acesteia continuă până în prezent”, a menționat Lavrov.

El a adăugat că acordul privind încetarea focului în Libia este respectat în prezent, iar Moscova speră că acesta va fi pentru un termen nelimitat. Lavrov a comunicat că intenționează să participe pe 19 ianuarie la Conferința de la Berlin unde vor continua negocierile cu privire la Libia.

”Important este ca după Conferința de la Berlin, dacă totul va decurge așa cum este planificat, părțile libiene să nu repete greșelile din trecut și să nu înceapă înaintarea unor condiții suplimentare și aducerea unor învinuiri reciproce. Deocamdată, relațiile dintre sunt foarte încordate, ei nu vor nici măcar să se afle în aceeași încăpere, nemaivorbind despre posibilitatea de a vorbi sau a se întâlni unul cu altul”, a adăugat lavrov.

Anterior, la Moscova au avut loc negocieri cu privire la Libia, a fost elaborat textul armistițiului. Documentul final nu a fost semnat însă de toți participanții. Astfel, nu și-a pus semnătura șeful Armatei Naționale Libiene (ANL), generalul Khalifa Haftar.

Situația în Libia

În 2011, o coaliție internațională condusă de Statele Unite și NATO a desfășurat o operațiune în Libia, care s-a încheiat cu asasinarea lui Muammar Gaddafi și răsturnarea regimului care a existat de mai bine de 40 de ani.

După aceea, în țară a început o criză acută. În est, în orașul Tobruk, parlamentul este ales de popor. Acesta este susținut de Armata Populară din Libia, condusă de Haftar. În vest, la Tripoli, Guvernul Acordului Național (PNC), condus de Fayez Sarraj, este sprijinit de ONU și de Uniunea Europeană.

Dualitatea puterii și o prăbușire a sistemului de securitate au dus la o creștere a activității grupurilor armate de insurgenți și a organizațiilor teroriste. Din cauza lipsei unei autorități centralizate și a unei armate unificate, Libia a devenit un centru de contrabandă, precum și un punct de tranzit pentru imigranții ilegali din Africa către Europa.

Pe 4 aprilie 2019, Haftar a lansat o ofensivă asupra Tripoli pentru ”eliberarea de teroriști”. Forțele armate loiale guvernului au anunțat lansarea operațiunii de răspuns ”Vulcanul furiei”. Pe parcursul ultimilor luni, câteva sute de oameni au fost uciși, iar mai multe mii au fost răniți.

Fluxul de știri
0