Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

BRICS ar putea renunța la dolar. Consecințele geopolitice pot fi dramatice

© Sputnik / Michael Klimentyev / Accesați arhiva multimediaRussian President Vladimir Putin takes part in informal BRICS summit in Antalya
Russian President Vladimir Putin takes part in informal BRICS summit in Antalya - Sputnik Moldova
Abonare
Țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) rămân a fi jucători puternici pe piața mondială. Potențialul lor economic este departe de a fi epuizat, iar dolarul american se simte deja în pericol.

CHIȘINĂU, 17 aug — Sputnik. Economiile în tranziție sunt ţările cele mai bogate în resurse naturale şi resurse umane, afirmă economistul german Ernst Wolf, conform Sputnik International.

"Țările cu așa-numitele "economii în tranziție" sunt bogate în resurse umane și naturale, dar acest avantaj este utilizat în principal de către companiile străine care extrag materiile prime și exploatează forța de muncă ieftină din aceste țări", a spus Ernst Wolff.

BRICS summit - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert: RM poate beneficia de BRICS exclusiv sub aspect economic

Atunci când a fost întrebat dacă este logic să cumperi acțiuni în aceste economii în tranziție, Wolf a spus că piețele de valori mobiliare ale acestor țări nu mai reflecta situația economică reală.

CHINA

Vorbind despre China, expertul german a spus că este puţin lucru să comparăm China cu țările dezvoltate. China este un partener comercial major pentru 120 de țări, în timp ce SUA mențin legături de afaceri cu doar 70 de țări.

"Dar China depinde prea mult de exporturi și creșterea sa economică depinde de creditare. Piața lor de valori mobiliare este manipulată chiar mai mult decât în Germania. În plus, ei au probleme pe piața imobiliară și există mulți alți factori de descurajare. Și totuși, China a parcurs un drum lung în ultimii câțiva ani, iar acum probabil este egală cu puterea economică a Statelor Unite", a remarcat Wolff.

RUSIA

Atunci când a fost întrebat dacă Rusia a fost pe drumul spre revenire economică, el a spus că a fost cu siguranţă.

BRICS summit - Sputnik Moldova
Politolog: BRICS se transformă într-un „concert al marilor puteri”

"Rusia sfidează orice paralelă, fie cu Brazilia, Africa de Sud, deoarece aceasta depinde prea mult de prețul petrolului. Cu toate acestea, ea urmărește o politică externă foarte sensibilă de relansare a comerțului cu China și cu alte țări, îmbunătățind astfel situația pieței", a menţionat Ernst Wolff.

BRAZILIA

"Brazilia trece prin cea mai gravă criză economică a ultimului secol. Țara este în recesiune, salariile reale sunt într-o cădere liberă, iar șomajul este la un uimitor 11%. Olimpiada de desfășurare a mascat oarecum toate aceste probleme sociale, dar realitatea economică rămâne oricum foarte sumbră", a spus economistul.

BRICS BANK

Ernst Wolf a spus că Banca BRICS oferă Americii motive serioase de precauţie.

"Problema este, însă, că Noua Bancă de Dezvoltare funcționează ca parte a sistemului financiar creat de dolar în care Rezerva Federală a Statelor Unite se bucură de dreptul exclusiv de a imprima dolari. Acesta este modul în care americanii au reușit să aducă întreaga lume la călcâiul lor", a replicat Wolf.

BRICS: istoria apariției, membrii uniunii și posibilitățile în economie - Sputnik Moldova
BRICS: istoria apariției, membrii uniunii și posibilitățile în economie

O MONEDĂ MONDIALĂ ALTERNATIVĂ?

"Acest lucru este ceva ce americanii încearcă să prevină. Au existat încercări de eliberare din acest sistem dolarizat. Saddam Hussein a vrut să vândă uleiul său pe euro. Muammar Gaddafi a dorit să introducă o monedă acoperită în aur. Ambele aceste încercări au căzut și autorii lor sunt morți. Ceea ce înseamnă că americanii sunt gata pentru a merge oricât de departe ca să mențină acest sistem financiar intact", a punctat economistul german.

De asemenea, el a avertizat cu privire la "consecințele geopolitice dramatice" ale încercărilor de eliminare a dolarului din influenţa mondială pe care o deţine.

RUSIA ŞI TURCIA SUNT PRINCIPALELE CORIDOARE ECONOMICE

"În timpul întâlnirilor recente, cei doi preşedinţi, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au convenit pentru comerțul în ruble și lire. Aceasta este o declarație de război împotriva Statelor Unite la fel ca aceea a lui Saddam Hussein și Muammar Gaddafi. Sunt intrigat să văd ce se întâmplă în continuare", a încheiat pentru Sputnik economistul Ernst Wolff.

Fluxul de știri
0