Trump: Ar fi fost mai bine dacă Hussein și Gaddafi ar fi rămas la putere

© Sputnik / Алексей Филиппов / Trecere la banca de fotografiiДональдом Трамп, Donald Trump
Дональдом Трамп, Donald Trump - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Întregul Orient Mijlociu este un dezastru, opinează candidatul la preşedinţia SUA, Donald Trump, care critică dur politica externă a administraţiei Obama.

CHIŞINĂU, 26 oct — Sputnik. Favoritul alegerilor primare din Partidul Republican pentru prezidențialele din 2016 în SUA, Donald Trump, a declarat într-un interviul acordat, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru CNN, că era bine dacă foștii dictatori irakian Saddam Hussein și libian Muammar Gaddafi ar fi rămas la putere, citează publicația franceză Le Point, potrivit AGERPRES.

„Fără nicio îndoială! Uitați-vă la Libia! Uitați-vă la Irak! Înainte nu existau teroriști în Irak. El (Saddam Hussein) i-ar fi eliminat imediat. În prezent, Irakul a devenit o universitate de excelență a terorismului”, a spus Trump, în sprijinul afirmațiilor sale. „La drept vorbind, nu mai există acum niciun Irak și nicio Libie. Aceste state au fost spulberate. Nu mai există niciun control. Nimeni nu știe ce se întâmplă” acolo, a afirmat Trump, într-o nouă declarație de natură să suscite o controversă aprinsă, mai ales că intervenția SUA în Irak a avut loc sub președinția republicanului George W. Bush.

Дональдом Трамп, Donald Trump - Sputnik Moldova
Trump este de două ori mai popular printre alegători decât Jeb Bush

Donald Trump mai consideră că America se confruntă cu o revenire la „epoca medievală”, pe fondul violențelor din Orientul Mijlociu de o brutalitate fără precedent „de mii de ani”. „Oamenii sunt decapitați, oamenii sunt înecați în cuști”, a insistat el. „De aceea vreau să consolidez armata noastră. Avem nevoie astăzi de aceasta mai mult ca oricând în trecut”, a subliniat el.

„Libia este un dezastru. Irakul este un dezastru. Siria este un dezastru. De asemenea, întregul Orient Mijlociu. Acesta a explodat complet sub Hillary Clinton și sub Obama”, a inventariat el crizele din Orientul Mijlociu, într-o critică directă la adresa politicii externe a administrației Barack Obama și a candidatei democrate, care a fost secretar de stat între 2009 și 2013, potrivit Le Point.

Saddam Hussein a fost înlăturat de la conducerea Irakului în 2003, iar colonelul libian Muammar Gaddafi — în 2011, în urma unor intervenții militare desfășurate sau sprijinite de SUA, amintește ziarul francez.

Fluxul de știri
0