CHIȘINĂU, 14 ian - SPUTNIK. În prezent, în Libia nu există statalitate, NATO a distrus-o în 2011, a declarat ministrul rus de externe, Sergei Lavrov, citat de RIA Novosti.
"Consecințele acestei aventuri criminale și ilegale - este resimțită până în prezent. În primul rând, desigur, poporul libian", a declarat Lavrov în cadrul unei conferințe de presă, în urma discuțiilor cu omologul său din Sri Lanka, Dinesh Gunawardena.
În ajun, la Moscova au fost purtate discuții inter-libiene. Părțile au discutat posibilitățile și condițiile de dezescaladării situației în regiune, dar nu au reușit să ajungă la un consens: nu toți participanții au semnat documentul final de armistițiu. În special, șeful armatei naționale libiene (LNA), mareșalul Khalifa Haftar, nu a semnat documentul.
Situația în Libia
În 2011, o coaliție internațională condusă de Statele Unite și NATO a desfășurat o operațiune în Libia, care s-a încheiat cu asasinarea lui Muammar Gaddafi și răsturnarea regimului care a existat de mai bine de 40 de ani.
După aceea, în țară a început o criză acută. În est, în orașul Tobruk, parlamentul este ales de popor. Acesta este susținut de Armata Populară din Libia, condusă de Haftar. În vest, la Tripoli, Guvernul Acordului Național (PNC), condus de Fayez Sarraj, este sprijinit de ONU și de Uniunea Europeană.
Dualitatea puterii și o prăbușire a sistemului de securitate au dus la o creștere a activității grupurilor armate de insurgenți și a organizațiilor teroriste. Din cauza lipsei unei autorități centralizate și a unei armate unificate, Libia a devenit un centru de contrabandă, precum și un punct de tranzit pentru imigranții ilegali din Africa către Europa.
Pe 4 aprilie 2019, Haftar a lansat o ofensivă asupra Tripoli pentru ”eliberarea de teroriști”. Forțele armate loiale guvernului au anunțat lansarea operațiunii de răspuns ”Vulcanul furiei”. Pe parcursul ultimilor luni, câteva sute de oameni au fost uciși, iar mai multe mii au fost răniți.