Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Serghei Aksenov: Crimeea nu va îngenunchea cu siguranță

© Sputnik / Alexey Malgavko / Accesați arhiva multimediaГлава Республики Крым Сергей Аксенов во время мероприятий, посвященных 5-й годовщине Общекрымского референдума 2014 года и воссоединения Крыма с Россией, у здания Государственного Совета Республики Крым в Симферополе
Глава Республики Крым Сергей Аксенов во время мероприятий, посвященных 5-й годовщине Общекрымского референдума 2014 года и воссоединения Крыма с Россией, у здания Государственного Совета Республики Крым в Симферополе - Sputnik Moldova, 1920, 17.03.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Crimeea și Sevastopol sărbătoresc cea de-a șaptea aniversare a intrării peninsulei în componența Federației Ruse.

Într-un interviu cu RIA Novosti, liderul Republicii Crimeea, Serghei Aksenov, a vorbit despre modul în care autoritățile regiunii intenționează să legalizeze proprietarii de mini-hoteluri înainte de începerea sezonului estival și cum intenționează să se lupte cu construcțiile ilegale de pe coastă, despre perspectivele de restabilire a relațiilor de bună vecinătate cu Ucraina și despre posibilele provocări pentru destabilizarea situației în peninsula, precum și despre propria abordare în ceea ce privește numirea funcționarilor și soarta ulterioară a ministrului Culturii din Crimeea după utilizarea de către acesta din urmă a vocabulelor obscene în timpul întâlnirii. L-a intervievat Maxim Groznov.

— Serghei Valerievici, conform rezultatelor unui sondaj recent realizat de VTsIOM, 81% dintre ruși apreciază pozitiv reunificarea Crimeii cu Rusia, 40% considerând că este justificată din punct de vedere al justiției istorice. Cum apreciați Dvs. aceste rezultate?

— Justiție istorică – de aceea, un nivel ridicat de sprijin. Crimeea a fost întotdeauna un pământ rusesc. În 1954 (secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Nikita – n. red.) Hrușciov a decis (transferarea Crimeii în Republica Sovietică Socialistă Ucraina – n. red.) în cadrul unei singure țări, de aceea oamenii nu au simțit de fapt nicio diferența. Exista rubla, puteai merge fără pașaport în orice republică, nu exista nicio problemă, de aceea oamenii au reacționat la acest lucru în acest fel. Și, în general, după război, oamenii aveau alte preocupări. Dacă cineva ar fi putut prevedea ceea ce se va întâmpla, sunt sigur că populația ar fi fost împotrivă atunci.

Iar în 2014 a fost luată o decizie istorică de către președinte, cu sprijinul și voința locuitorilor Crimeii. El a văzut că majoritatea covârșitoare a oamenilor era "pentru", iar protecția cetățenilor a stat la baza acestei decizii de reunificare.

— Locuitorii Crimeii își amintesc faimosul discurs al Dvs. la televiziunea ucraineană prin videoconferință de pe 7 martie 2014. Atunci, fostul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, v-a întrebat despre legalitatea viitorului referendum. Dvs. ați răspuns că considerați că este posibil, întrucât aceasta nu este dorința Dvs. personală, ci decizia parlamentului din Crimeea. Cum ați comenta acum ceea ce ați spus atunci?

— Așa și este, acesta este un organ legislativ. Un organ legislativ, care acționează în interesul cetățenilor, poate face astfel de inițiative. Din punct de vedere legal, totul a fost făcut corect. Așa și i-am spus domnului Kravciuk. Și când acesta din urmă m-a întrebat dacă îmi asum responsabilitatea, am spus: "Da, mi-o asum". Pentru că am înțeles clar că facem totul corect.

— Sunt perspective de normalizare a relațiilor cu Ucraina în contextul declarațiilor făcute de președintele Volodymyr Zelensky despre "inima smulsă" și planurile de a organiza summit-ul "Platforma Crimeii"?

Harta Europei - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2020
Expert: Ucraina vrea să atragă Moldova în presiuni asupra Rusiei
— Toate aceste platforme sunt ficțiuni absolute, pur și simplu, politicienii-ciudați declară acest lucru. Ei știu că acesta este un vis irealizabil, dar ei trebuie să arate un fel de acțiune pe fondul unei scăderi a nivelului de trai și a unei creșteri a tarifelor. După părerea mea, sub actuala conducere (de la Kiev – n.red.), nu trebuie să ne așteptăm, cu siguranță, la o "încălzire". Sper că ucrainenii vor lua totuși o altă decizie, vor alege alți lideri care, probabil, vor lua o decizie corectă. Simțul rațional trebuie să prevaleze. În opinia mea, cu politicienii de astăzi din Rada Supremă a Ucrainei, atenuarea situației, stabilirea unor relații de bună vecinătate nu este reală.

— Sunt posibile, în opinia dvs,, provocări militare din partea autorităților ucrainene în încercarea de a declanșa un conflict grav și de a atrage aici, în Crimeea, țările NATO din regiunea Mării Negre?

— Americanii ar beneficia de conflict, dar ei nu participă niciodată la ele. Astăzi, nimeni nu este în măsură să rezolve relațiile cu Rusia în plan militar. Sunt sigur că nimic nu ne amenință. Rusia are suficientă forță, chiar dacă cineva ar intenționa. Corect a spus Vladimir Vladimirovici (Putin – n.red.): o lume în care nu există Rusia, nu prezintă interes pentru nimeni și ea nu va exista. Nu cred că cineva are destulă inteligență sau curaj să facă acest lucru.

Sondage: plus de 90% des Criméens s'estiment russes - Sputnik Moldova, 1920, 10.12.2020
Deputat rus: Kievul vrea să atragă Moldova într-o dispută privind Crimeea

Americanii vor forța Ucraina, cred că vor forța conducerea ucraineană. Crimeea, din punct de vedere al apărării, este de necucerit, ca și restul Rusiei. Nimeni nu are nicio perspectivă, în termeni militari, suntem capabili să respingem orice atac de la oricine – din partea țărilor NATO și așa mai departe. Nimic nu îi amenință pe locuitorii Crimeii și pe ruși, în general, din această parte.

La nivel local, da, vor exista provocări la graniță, în Donbas, în Republica Populară Luhansk. Diverse grupuri de sabotaj cu sarcini specifice pot debarca la noi. Acest lucru va continua, vor încerca să destabilizeze situația în acest fel.

— În Crimeea, în 2020, prețurile la alimente și costurile locuințelor au crescut, șomajul crește. În timpul vizitei recente a ministrului Dezvoltării Economice, Maxim Reșetnikov, ați vorbit despre crearea unui mare centru logistic, care ar trebui să înlăture unele dintre probleme. De asemenea, ați menționat noi centre de divertisment. Dacă nu este o zonă pentru jocuri de noroc, atunci despre ce este vorba?

— Nu, nu este o zonă pentru jocuri de noroc. Este vorba despre centre precum "Parcul Soci" și alte centre de divertisment pentru copii. Centrele sunt proiectate din banii investitorilor, costurile bugetare pot exista pentru conectarea infrastructurii. Sunt necesare astfel de puncte de creștere. Crimeea este o regiune turistică, turiștii trebuie să își organizeze timpul liber, să poată merge undeva cu copiii lor, să-și petreacă timpul. Iar pentru noi, acest lucru reprezintă impozitare.

Două proiecte vizează Ievpatoria și Ialta. Există propuneri concrete, acum le verificăm în raport cu capacitatea administrațiilor de a aloca terenuri concrete. Cred că în decurs de câteva săptămâni le vom supune spre examinare Consiliului de investiții al Ministerului nostru pentru Dezvoltare Economică.

— Duma de Stat elaborează un proiect de lege care va putea legaliza hotelurile mici și introduce conceptul de case de oaspeți. La ce etapă se află discutarea documentului și când poate fi adoptat?

— Acum proiectul este supus aprobărilor finale. Rostourism-ul și-a dat acordul preliminar, Rospotrebnadzor-ul, Ministerul pentru Situații de Urgență l-au dat, versiunea finală va fi până la sfârșitul săptămânii. Vrem să adoptăm legea până la sezonul estival, astfel încât deja anul acesta să fie legalizat și oamenii să poată oferi cu ușurință servicii.

Корабли НАТО в Черном море - Sputnik Moldova, 1920, 17.02.2021
Atenție spre Crimeea: Cum se reconstruiește NATO sub Biden
Desemnarea terenului pentru construcția de locuințe individuale (ИЖС), cel mai probabil, nu va fi schimbată din punct de vedere legislativ, scăpăm de proceduri. La noi, un număr mare de turoperatori spun că ar putea coopera cu mini-hotelurile lor, care sunt din domeniul construcțiilor de locuințe individuale, să încheie acorduri, inclusiv oferindu-le și o încărcătură pe iarnă. Cu toate acestea, deoarece nu au licență, nu au dreptul să se angajeze în activități comerciale, ei înșiși suferă. Sunt forțati să stea în umbră, întrucât toate programele oficiale (cashback, de exemplu), care sunt asociate cu dezvoltarea turismului, sunt închise pentru ei.

În același timp, înțelegem că mai mult de 9,5 mii de proprietari de ИЖС, pe care se află aceste mini-hoteluri, desfășoară activități economice, dar nu plătesc taxe. În 2020, am adoptat o abordare ușoară în acest sens, luând în considerare coronavirusul, eliberându-i de controalele de rutină. A fost întocmit registrul obiectelor supuse legalizării. Recomand tuturor să facă acest lucru, aceasta este singura cale de ieșire din această situație.

— Care este situația cu construcția zonelor de coastă din Crimeea?  Dvs. faceți parte din comisia care se ocupă de construcția necontrolată.

Самолет - Sputnik Moldova, 1920, 04.02.2021
Politică
Crimeea califică drept șantaj sancțiunile Kievului pentru zborurile în peninsulă
— Noi, împreună cu Procuratura Generală, am creat un grup de lucru, scopul – oprirea construcției la acele obiecte, unde se desfășoară ilegal. Din păcate, legile și reglementările privind construcțiile nu permit aplicarea eficientă a pașilor în ceea ce privește oprirea construcției, aceasta este o poveste întreagă. Când există multe astfel de obiecte, lucrarea devine ineficientă. În opinia mea, sunt necesare modificări ale legislației pentru a simplifica procedura de demolare. Este necesar ca deciziile de oprire a construcției să fie executate imediat și doar după antreprenorul sau dezvoltatorul imobiliar să poată face apel în instanță privind situația. Dar astăzi, totul este invers: trebuie să fie scris un ordin, dacă nu este executat, trebuie să mergi în instanță, dacă instanța nu a impus o arestare, construcția continuă. Iar când instanța decide asupra ilegalității, multe etaje sunt deja construite. Acest lucru ne efectează din punct de vedere al costurilor bugetare, demolarea devine problema noastră și este imposibil să colectăm costurile de la dezvoltatorul imobiliar: el are conturi sterile.

Команда КВН из Гагаузии отправилась на Фестиваль «КиВиН» в Сочи - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Republica Moldova
Pentru prima dată în istorie: Echipa din Găgăuzia a mers la Festivalul KVN de la Soci
O astfel de situație a fost și la Soci și numai în regim manual a fost necesar să se rezolve totul, deoarece legea nu funcționează. Mai mult, dezvoltatorii imobiliari de pe coasta de sud au venituri mari și o motivație ridicată și, în plus, există corupție în rândul funcționarilor sistemelor executive, legislative și de aplicare a legii.

Acolo unde apartamentele sunt deja vândute și locuiesc oameni, trebuie să impozităm compania de construcții. Toți uită că trebuie să achite impozite. Din păcate, au niște scheme simple: compania vinde fondatorului său, în calitate de persoană fizică, toate apartamentele la un preț de zece ori mai mic, iar el le vinde altora. Din păcate, deciziile cu privire la repartizarea terenurilor sau arenda lor sunt luate de autoritățile locale fără a studia situația, așa cum se întâmpla în perioada aflării în componența Ucrainei. Au existat temeiuri solide pentru anularea contractelor de arendă sau pentru refuzul de a aloca terenuri, însă, din păcate, administrațiile locale au ales calea legalizării lor. Sunt convins că Procuratura Generală va ști să ofere o apreciere unei astfel de situații.

- Cum se pregătește filiala partidului Rusia Unită de alegerile în Duma de Stat? Va fi reînnoită lista candidaților din partea Crimeei?

- Da, vor exista niște schimbări, până pe 1 aprilie vor fi anunțate toate candidaturile. Urmează să fie aprobate de consiliul politic. Deocamdată nu le voi dezvălui.

- În ianuarie și februarie, locuitorii unor orașe au participat la acțiuni de protest neautorizate, câteva persoane s-au adunat în piața central din Simferopol. De ce au ieșit, în opinia dumneavoastră?

- Opoziția extraparlamentară destabilizează situația atunci când se înrăutățește situația socio-economică, când se reduc veniturile cetățenilor. Atunci diverși activiști încearcă să paraziteze pe această situație. Astăzi, luând în considerație COVID, într-adevăr veniturile oamenilor s-au redus, cel mai afectat fiind mediul de afaceri. Cu toate acestea, măsurile întreprinse de președinte, în opinia mea, sunt eficiente și situația actuală a demonstrate că acestea au fost corecte.

Специальный представитель Президента Российской Федерации по международному культурному сотрудничеству Михаил Швыдкой - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Republica Moldova
Jocuri politice pe sicrie - Șvîdkoi despre redenumirea străzii Pușkin din Chișinău
În viziunea mea, toate aceste proteste au toate aparențele organizării de către statele occidentale. Acest escroc Navalnîi, care are un trecut penal, fapt demonstrate de justiția rusească, nici nu ascundea că a venit în Rusia la indicația serviciilor americane. Ei înțelegeau prea bine că autoritățile ruse vor aplica, conform legislației, măsuri de arest. Aveau nevoie de victimă, pe seama căreia vor parazita toți acești tovarăși, care nu au nimic în comun cu apărarea intereselor țării. De fapt, sunt niște agenți ai serviciilor occidentale și am o atitudine corespunzătoare față de ei.

- Există în Crimeea șanse de destabilizare a situației?

- În Crimeea există o parte a cetățenilor care de la bun început erau nemulțumiți de reunificarea cu Rusia, sunt o minoritate nesemnificativă, de aproximativ trei la sută. Vă amintiți cum Ksenia Sobceak s-a lansat în alegerile prezidențiale din Rusia din 2018 cu promisiunea de a întoarce Crimeea Ucrainei. Atunci pentru ea au votat 17 mii de persoane. Iată ce reprezintă potențialul protestatar.

Медучреждения Гагаузии получили партию оборудования из России - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Societate
„Pentru a salva vieți”: Găgăuzia a primit un lot de echipamente medicale din Rusia
Există oameni care atrag atenția față de ineficiența funcționarilor. Adeseori sunt niște critici juste. Întotdeauna îmi recunosc greșelile. Însă, există și situații în care demnitarii sunt atacați pe nedrept.

Majoritatea specialiștilor medii își îndeplinesc sârguincios sarcinile în condițiile unui salariu mic. Prestigiului serviciului public scade, marea majoritate a funcționarilor au un salariu mai mic decât media în republică. Un specialist care se angajează cu un salariu de 15-18 mii de ruble - e o cale spre nicăieri.

- În multe funcții șefii au fost schimbați de mai multe ori. Împiedică acest lucru activitatea normală?

- Dacă nu pot impune un șef să lucreze, dacă activează doar prin amenințări că am găsit o problemă sau mi-au raportat-o localnicii, iar el nu este la curent – atunci nu avem nevoie de astfel de demnitari. Toți trebuie să acționeze cu anticipare. Dacă se oferă de la bun început un răspuns la un conflict, de regulă, oamenii înțeleg că au fost auzit, iar administrațiile și republica au un plan de neutralizare a acestei situații. Dacă demnitarul își ascunde capul în nisip, vrea să plece cât mai departe de problemă, așteptând când voi veni eu – de ce am avea nevoie de astfel de demnitari? O astfel de practică va continua, nu voi munci în locul altora.

- Ce este cel mai important în selecția cadrelor?

Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 16.03.2021
Ce atitudine are Moscova față de Maia Sandu - expert
- Eficacitatea. Și onestitatea, fără de care nu poate exista nicio eficacitate. Le spune colegilor: vrei să faci un bine, fă-o personal. Ministerele și direcțiile nu au atât de multe sarcini încât ministrul n-ar putea să pătrundă în problema unui sector concret, la fel e și în situația șefilor administrațiilor locale.

Chiar și în situația satului Foros, toate dispozițiile și adresările investitorilor trebuiau discutate cu cetățenii. Până a lua o decizie, trebuie să discutăm despre eventuale efecte negative pentru cetățeni, să le neutralizăm, să vorbim cu oamenii.

Ianina Petrovna (Pavlenko, șeful administrației Ialta n.r.) este o persoană nouă, activă. Sper că va intra în esența tuturor problemelor, se va descurca. Toții șefii administrațiilor au o șansă, îi las 3-4 luni să-și ia vânt, iar apoi răspund pentru tot ce se întâmplă pe teritoriul regiunii.

- Cum intenționați să rezolvați situația ministrului Culturii al republicii, Arina Novoselskaia?

- Și eu uneori nu ezit să folosesc cuvinte dure. Uneori, să mă iertați, dacă nu folosești cuvinte necenzurate, nu poți determina să lucreze. Alteori mă înjur pe mine însumi, n-ai ce face. A fost un caz în care persoana a apăsat pe un buton în oficiu, se întâmplă. Desigur, e rău când ministrul Culturii știe astfel de expresii. În cazul în care era vorba de o ședință a serviciilor comunale sau de construcții, atunci toți ar fi înțeles că fără astfel de exprimări nu poate merge lucrul.

- Intenționați să faceți niște evaluări organizaționale?

- Nu, în legătură cu acest caz la sigur nu. Ce s-ar întâmpla dacă mâine ar spune ceva la telefon sau în hol? Nu e o acțiune împotriva statului, nici nu a fost afectată demnitatea cuiva.

- Serghei Valerievici, conduceți regiunea de șapte ani. Ce evenimente au fost cele mai dificile pentru dumneavoastră?

Флаги государств СНГ. Архивное фото - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
CSI la 30 de ani: sisteme de transport, piața muncii și piața financiară
- Cazul din Kerci a fost perioada cea mai complicate. S-au pierdut atât de mulți copii, pedagogi, viața omului nu o poți întoarce. E o pierdere irecuperabilă. Toate celelalte – Armeansk, situația alimentării cu apă, energie electrică – peste toate am reușit să trecem. Da, cu anumite tensiuni, însă am depășit situația cu demnitate. Kerci este o tragedie aparte.

Toate celelalte pot fi corectate. În Crimeea nu există niciun an fără o situație excepțională, în proporții atât de mari, încât nu există niște soluții pregătite din timp. Facem totul pentru prima dată, inclusiv instalarea sistemelor de desalinizare – în toată țara nu există o astfel de practică. Chiar și pe teritoriul CSI există doar o singură instalație de acest fel – în Kazahstan. Niciodată nu a existat o astfel de practică.

- Lipsa recunoașterii internaționale a Crimeii împiedică realizarea obiectivelor propuse?

- Acest lucru poate vorbi doar despre niște oportunități ratate. Regimul sancțiunilor pune niște piedici, însă oricum ne mișcăm înainte. Astăzi baza impozitării o constitue investițiile bugetare. Desigur, ne-am dori să dezvoltăm în continuare mediul de afaceri, cu toate acestea, acest volum de investiții bugetare ne ajută să avansăm. Situația se va detensiona, sunt convins. Cu toate acestea, consider că ne mișcăm eficient și nu avem de gând să îngenunchem.

- Sunteți printre cei mai activi șefi regionali în rețelele de socializare. Întrevedeți un anumit pericol în utilizarea platformelor occidentale, cum ar fi Facebook și Instagram, care sunt controlate de corporații și pot restricționa activitatea unor politicieni și persoane publice? Ar fi necesară renunțarea la aceste instrumente în timpul activității?

- Părerea mea: în condițiile acelei politici, pe care rețelele de socializare, controlate de corporații vestice, o promovează acum, ele aduc mai multe daune decât beneficii. Rețelele de socializare sunt utilizate atât în calitate de arme, cât și de instrumente ale geopoliticii – pentru manipularea conștiinței oamenilor și dezinformare, pentru incitarea la ură, cenzură și combaterea altor opimnii. Un exemplu vădit este blocarea sub pretexte false sau fără explicații a instituțiilor de presă rusești, inclusiv a companiei teleradio “Crimeea”.

Президент Молдовы Игорь Додон и посол России в республике Олег Васнецов - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Politică
Subiecte fierbinți - iată ce a discutat astăzi Igor Dodon cu ambasadorul Rusiei
Totodată, rețelele de socializare oferă un acces nelimitat unui public de milioane diverșilor provocatori, iar uneori unor persoane bolnave psihic, care își răspândesc aberațiile.

Într-o astfel de situație, într-adevăr, trebuie să luăm niște măsuri duri, inclusiv blocare. În același timp, trebuie să dezvoltăm platforme informaționale proprii. În acest domeniu trebuie să existe la maxim o substituire a importurilor, așa cum are loc în complexul militar-industrial.

Dacă ar fi să vorbim despre organele puterii din Crimeea, în cazul dat rețelele de socializare reprezintă, în primul rând, un instrument al feedback-ului din partea publicului. E un instrument al comunicării directe cu oamenii, pentru identificarea problemelor existente, pentru obținerea operativă a informației.

E un fel de hârtie de turnesol, care permite monitorizarea reacției societății la anumite decizii și acțiuni ale puterii.

- Serghei Valerievici, am realizat un interviu la Forumul de la Ialta, în anul 2019, iar în 2020 evenimentul nu a avut loc din cauza pandemiei. Ce se va întâmpla cu Forumul în acest an?

- A existat o ședință dedicate acestui subiect, vom evalua situația și vă vom anunța. Vom stabili cine din participanți ar putea veni, cine va vorbi prin intermediul skype. Urmează să stabilim formatul. Vicepremierul Marat Husnullin patronează procesul, el este șeful comitetului organizatoric.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0