Expert: Ucraina vrea să atragă Moldova în presiuni asupra Rusiei

© AFP 2024 / PHILIPPE HUGUENHarta Europei
Harta Europei - Sputnik Moldova
Abonare
Ucraina vrea să atragă Moldova în exercitarea unor presiuni mai mari asupra Rusiei, a apreciat pentru Sputnik Moldova analistul politic Cornel Ciurea, solicitat să comenteze declarațiile făcute astăzi la Chișinău de șeful diplomației ucrainene.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Relația Republicii Moldova cu Kievul se va îmbunătăți după ce alegerile prezidențiale au fost câștigate de Maia Sandu, dar relația Chișinăului cu Moscova poate fi afectată în cele ce urmează. Opinia a fost exprimată de analistul politic Cornel Ciurea, solicitat să comenteze pentru Sputnik Moldova anumite declarații făcute de ministrul ucrainean de Externe, în cadrul vizitei de astăzi la Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei - Sputnik Moldova
Politică
Diplomație: Cum vor coopera Moldova și Ucraina pe viitor

„Relația dintre Chișinău și Kiev se va ameliora după alegerile prezidențiale din Moldova. Acest fapt însă poate afecta relația noastră cu Rusia. Atunci când Kievul vorbește despre probleme de securitate identice între cele două țări se are în vedere conflictele înghețate. Totuși, trebuie să admitem că țările noastre au ales căi diferite de rezolvare a acestor probleme. De exemplu, Kievul nu prea agreează abordarea Chișinăului în chestiunea transnistreană, considerând-o prea blândă. În aceste condiții, gradul de cooperare poate să nu fie optim”, a comentat Corneliu Ciurea.

Precizăm că astăzi, la un briefing susținut la Chișinău, șeful diplomației ucrainene, Dmytro Dmytro Kuleba a spus, între altele: „Securitatea Republicii Moldova este securitatea Ucrainei și securitatea Ucrainei este securitatea Republicii Moldova. Acesta este principiul fundamental care trebuie să stea la baza relației noastre”.

Totodată, Dmytro Kuleba a spus că l-a informat pe ministrul moldovean de Externe, Aureliu Ciocoi, despre inițiativa ucraineană „platforma Crimeea” și că se așteaptă la „participarea activă a Moldovei la acest proiect”. L-am solicitat pe Cornel Ciurea să comenteze și această declarație. 

Блокпост российских миротворцев на въезде в город Бендеры - Sputnik Moldova
Deputat rus: Îngrijorarea ucrainenilor cu privire la pacificatorii ruși pare ciudată

„În ceea ce privește platforma Crimeii, Ucraina vrea să atragă Moldova în exercitarea unor presiuni mai mari asupra Rusiei. E vorba și de un interes occidental de a schimba politica externă a Moldovei”, a spus expertul politic.

„Deoarece platforma Crimeii se va desfășura pe 3 paliere - prezidențial, ministerial și cel al experților - , Ucraina poate conta pe o abordare diferențiată a Chișinăului, cu o implicare mai mare pe palierele 1 și 3 și mai inertă pe palierul 2”, a adăugat Cornel Ciurea.

În opinia comentatorului politic, „pentru Chișinău ar fi bine să existe o abordare comună agreată atât de Președinție, cât și de Ministerul de Externe”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0