Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputat rus: Kievul vrea să atragă Moldova într-o dispută privind Crimeea

© Sputnik / Igor Russak / Accesați arhiva multimediaSondage: plus de 90% des Criméens s'estiment russes
Sondage: plus de 90% des Criméens s'estiment russes - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul ucrainean de Externe s-a întâlnit cu omologul său de la Chișinău, informându-l că recent în țara sa a fost creat un format de consultanță și coordonare – „Platforma Crimeea”. Ministrul ucrainean speră la „participarea constructivă” a Moldovei la acest proiect.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik, Dmitri Terehov. Kievul încearcă să atragă Moldova într-o dispută inutilă privind apartenența Crimeii, a declarat pentru Sputnik Moldova deputatul Dumei de Stat a Rusiei Artiom Turov.

Harta Europei - Sputnik Moldova
Expert: Ucraina vrea să atragă Moldova în presiuni asupra Rusiei

„Este complet de neînțeles pentru mine de ce domnul Kuleba încearcă să atragă Moldova într-o dispută infructuoasă cu privire la proprietatea asupra Crimeii, care și-a făcut de multă vreme alegerea. Locuitorii peninsulei au votat practic în unanimitate aderarea la Federația Rusă, prin exprimarea liberei lor voințe.  Vedem în fiecare zi cum de-a lungul acestor ani s-a schimbat aspectul Crimeii și al Sevastopolului se schimbă, sunt realizate programe federale, cum este îmbunătățită infrastructura acestui subiect al Federației Ruse”, a spus Turov.

Poziția acestuia este împărtășită și de deputatul Consiliului de Stat al Republicii Crimeea, Serghei Erhan: „Știu sută la sută că comunitatea moldovenească a peninsulei la referendum a votat în unanimitate pentru intrarea Crimeii în componența Federației Ruse. Și îmi este greu să-mi imaginez ce poate avea cu Crimeea Republica Moldova, care, din câte știu, are destule probleme proprii, și ce va face ea într-un proiect ucrainean neclar referitor la Crimeea”.

În același timp, analistul politic moldovean Corneliu Curea consideră că „Platforma Crimeea” poate deveni pentru Maia Sandu „ceea ce EurAsEC a devenit odinioară pentru Igor Dodon - un proiect de care președintele este interesat, dar care nu este susținut de Parlament”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei - Sputnik Moldova
Politică
Diplomație: Cum vor coopera Moldova și Ucraina pe viitor

„Platforma Crimeea” este un nou format consultativ și de coordonare inițiat de Ucraina cu scopul de a spori eficacitatea răspunsului internațional la intrarea peninsulei în componența Rusiei.

Crimeea a devenit o regiune rusă după ce acolo s-a organizat un referendum în martie 2014, la care 96,77%  dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului au votat în favoarea aderării la Rusia. Autoritățile din Crimeea au organizat un referendum în urma unei lovituri de stat în Ucraina, în februarie 2014. Ucraina consideră că Crimeea este teritoriul său, dar ocupat temporar. Conducerea rusă a afirmat în repetate rânduri că locuitorii din Crimeea au votat în mod democratic, în deplină conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU, pentru reunificarea cu Rusia. Potrivit președintelui rus, problema Crimeii este „definitiv închisă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0