Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Pacienții cu COVID nu mai au loc în spitale: Autoritățile impun restricții drastice

© Sputnik / Anatolii KiriakCentrul COVID-19 Chisinau MoldExpo
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Abonare
În patru raioane din țară au fost înăsprite măsurile antiepidemice de prevenire a infecţiei cu coronavirus în contextul nivelului de alertă ”Codului Roșu”, în Capitală sunt ocupate toate paturilor destinate bolnavilor de COVID-19.

CHIȘINĂU, 10 mart – Sputnik. Comisiile Teritoriale de Sănătate Publică din câteva raioane au instituit alertă Cod Roșu de COVID-19 după ce au constat că situația pandemică s-a agravat considerabil în ultima perioadă. Este vorba de raioanele Cimișlia, Drochia, Hâncești și Ocnița.

În urma decizia din 5 martie a Comisiei Naționale de Sănătate publică, comisiile teritoriale trebuie să asigure mai multe măsuri de prevenire a infecției în teritoriul în care este stabilit nivelul de alertă Cod Roșu.

”Lockdown” în Drochia

Comisia Raională Extraordinară de Sănătate Publică Drochia a aplicat restricții pentru perioada 10-24 martie 2021.

Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
De ce avem un număr atât de mare de infectări cu COVID: Avertizările experților

Printre acestea sunt și interzicerea aflării în afara domiciliului și în spațiile publice fără stringentă necesitate in intervalul de la ora 22:00 seara până la ora 7:00 dimineața. Totodată, se interzice aflarea în locurile publice deschise în grupuri mai mari de 3 persoane, excepție făcând membrii de familie.

Comisia a decis formarea a trei echipe mobile, în cadrul căreia vor intra și reprezentanții Inspectoratului de Poliție Drochia, care vor controla cum sunt respectate restricțiile impuse.

Aceste trei echipe mobile ar urma să meargă, în special, în localitățile care înregistrează un număr mare de cazuri de COVID-19. Este vorba de orașul Drochia, dar și de satele: Miciurin, Țarigrad, Pelinia, Șuri și Chetrosu.

Cod Roșu și la Hâncești

Comisia Teritorială de Sănătate Publică Hâncești a decis să instituie alertă Cod Roșu de COVID-19 în raion. Decizia vine după ce s-a constatat o tendință de majorare a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, creșterea ratei contagiozității, creșterea numărului de decese.

В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Societate
COVID-19: Guvernul a găsit bani pentru procurarea vaccinului

Doar în 28 de zile ale lunii februarie a fost înregistrat un număr record de cazuri, mai exact 473 de persoane confirmate pozitiv. În primele 8 zile ale lunii martie, deja 139 de cazuri noi au fost raportate în raionul Hâncești. Potrivit informațiilor publicate în decizia CTESP, de la începutul pandemiei până la data de 8 martie 2021 au fost înregistrate 2 380 de cazuri de infectare pe teritoriul raionului Hâncești. Totodată, au fost înregistrate 107 decese asociate cu infecția COVID-19, ceea ce reprezintă 4,5 % din numărul persoanelor afectate de acest virus.  

Restricții mai dure la Cimișlia

Și la Cimișlia Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică a anunțat că, din cauza numărului mare de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, se impun anumite restricții.

Este vorba de restricționarea deplasării populației și impunerea izolării la domiciliu. Totodată, se interzic adunările în masă, inclusiv de genul activitățile culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment. În această perioadă nu vor fi prestate servicii populației, cu excepția celor vitale. La fel, sunt interzise vizitele neesențiale la unitățile de interes public cum ar fi bancă, poștă etc.

În ceea ce ține de serviciile medicale, în această perioada vor fi acordate doar cele esențiale. Instruirea se va face de la distanță.

La Chișinău nu mai sunt locuri în spitale pentru bolnavii de COVID-19

În Capitală sunt ocupate toate paturile destinate bolnavilor cu COVID-19, iar spitalizarea este posibilă pe măsura însănătoșirii pacienților. Astfel, locuitorii Chișinăului bolnavi în urma infectării cu coronavirus au început să fie spitalizați în raioanele învecinate cu Capitala.

Grădiniță - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Societate
Alarmant: În grădinițe crește numărul copiilor infectați cu COVID-19

În prezent, pacienții din Chișinău sunt amplasați în instituțiile medicale raionale din Anenii Noi, Strășeni, Criuleni și Hâncești, a relatat în cadrul unei emisiuni televizate secretarul de stat al Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc. În toate aceste spitale au fost instituite noi locuri pentru bolnavii COVID, a spus ea.

Potrivit șefului de la Sănătate, pentru locuitorii Chișinăului au fost instalate paturi suplimentare la Dispensarul narcologic, la Spitalul de Urgență au fost adăugate 50 de paturi, câte 40 de paturi sunt rezervate la Spitalele raionale din Hâncești și Anenii Noi.

”La Anenii Noi sunt internați acum 11 chișinăuieni, la Criuleni 13 și la Strășeni 23”, a precizat Zarîc.

Premierul Ciocoi a venit cu o rugăminte în fața deputaților

Aureliu Ciocoi s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a permite Guvernului în exercițiu să procure vaccinuri anti-coronavirus, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, pentru a evita tergiversarea procesului de imunizare în masă a cetățenilor.

В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 10.03.2021
Societate
Un grup de medicii din Găgăuzia a acceptat să se vaccineze

În cadrul audierilor organizate de Biroul permanent al Parlamentului privind situația social-economică și pandemică din țară, premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că statisticile privind numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 sunt alarmante, iar capacitățile sistemului de sănătate au ajuns la limită. În acest context, Ciocoi a venit cu o solicitare către deputați.

”Vă rog, din suflet să ne permiteți derogarea de la cadrul normativ pentru a negocia direct cu producătorii și a lansa cât mai curând procedura de procurare. Avem nevoie de prerogative suplimentare pentru a face față acestui val și a începe negocierile cu producătorii externi. Avem nevoie de colaborare strânsă cu Parlamentul în corpore, fără diferențiere pe criterii politice. Avem nevoie de implicare”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Premierul interimar a spus că Guvernul a identificat în așa-numitul ”fond de imunizare” al Ministerului Sănătății și în fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină suma de 137 de milioane de lei, bani suficienți pentru procurarea unui milion de doze de vaccinuri. El a dat asigurări că Moldova nu va favoriza niciun producător pentru ca populația să aibă posibilitatea să aleagă ce fel de vaccin să-și administreze. 

Депутат Государственной Думы РФ Артем Туров.  - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Republica Moldova
Deputat în Duma de Stat, despre ”turismul vaccinării” din Moldova în Rusia: Vom clarifica

Număr mare de infectări și decese

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 1 753 de cazuri de infecție cu COVID-19. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 198 228.

Totodată, 87 de lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. De la începutul pandemiei, 17 497 de angajați medicali au fost infectați cu coronavirus. De asemenea, 337 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, dintre care 68 sunt conectați la aparate de respirație artificială.

Miercuri a fost anunțat decesul a 33 de persoane din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 4 183 de oameni, printre care 95 de lucrători medicali.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0