Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deputat în Duma de Stat, despre ”turismul vaccinării” din Moldova în Rusia: Vom clarifica

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaДепутат Государственной Думы РФ Артем Туров.
Депутат Государственной Думы РФ Артем Туров.  - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Abonare
Membrul Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI Artiom Turov este nedumerit: cum intenționează agenția de turism din Moldova să organizeze vaccinarea moldovenilor în Rusia, dacă pentru asta este necesară cetățenia Federației Ruse?

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. O agențiile de turism din Moldova le propune conaționalilor serviciu de vaccinare cu preparatul „Sputnik V”, pe teritoriul Federației Ruse. Compania a elaborat un tur special și intenționează să trimită primul lot de „turiști” chiar în zilele apropiate.

Deputatul Dumei de Stat Artiom Turov a comentat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova această situație.

"Cred că, în primul rând, ar trebui să apreciem după merit însuși vaccinul. Dacă locuitorii altor țări – nu doar ai Moldovei, dar și din unele țări ale Uniunii Europene – tind să se vaccineze cu ”Sputnik V”, acest lucru vorbește despre gradul înalt de încredere față de preparatul rusesc și, evident,  despre eficacitatea acestuia. Aceasta este o recunoaștere a meritelor științei rusești ", spune Turov.

Astăzi, subliniază deputatul, prin intermediul Fondului de investiții directe are loc o promovare activă pentru producerea „Sputnik V” în mai multe țări, inclusiv în Europa. Rusia este extrem de deschisă și gata să ofere sprijin comunității mondiale în lupta împotriva infecției cu coronavirus, asumându-și o importantă misiune umanitară.

Геннадий Онищенко - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Republica Moldova
Onișcenko: Agențiile de turism sunt prea departe de procesul civilizat de vaccinare

"În ceea ce îi privește pe cetățenii străini care doresc să se vaccineze, venind în Rusia în mod privat, aici fiecare caz trebuie examinat în mod individual, cine de fapt vrea să vină. Poate că aceștia sunt cetățeni ai Rusiei care trăiesc în țările CSI - după cum știm, actualmente și în Moldova sunt mulți oameni care dispun de pașaport rusesc.

"Dar dacă nu este vorba despre cetățenii ruși, atunci nu înțeleg cum intenționează agenția de turism să organizeze vaccinarea lor pe teritoriul Federației Ruse. Pentru aceasta este necesară cetățenia rusă", afirmă Turov.

Parlamentarul spune că deocamdată nu a întâlnit cazuri de ”turism de vaccinare” în Rusia.

"În comitetul nostru de profil, care se ocupă de problemele CSI, avem de a face doar cu acele livrări de vaccin ”Sputnik V” din Rusia care sunt realizate sistemic. Ca, de exemplu, în Belarus, Kazahstan. Dar cum intenționează unele agenții de turism să organizeze vaccinarea străinilor pe teritoriul Federațiilor Ruse – vom clarifica neapărat”, - spune Artem Turov.

Totodată, după cum ne-a comunicat compania turistică, primul ”desant” de vaccinare din Moldova în Rusia este planificat deja pentru săptămâna viitoare.

В Гагаузии до сих пор не начали вакцинацию врачей против COVID-19 - Sputnik Moldova, 1920, 09.03.2021
Societate
Medicii din Găgăuzia au refuzat să fie vaccinați cu "AstraZeneca" și așteaptă "Sputnik V"

„Abia a fost dat startul acestei oferte. Avem deja câțiva doritori, respectiv primii clienți vor face turul pentru vaccinare la Moscova săptămâna viitoare. Turul poate fi efectuat doar în baza unei invitații pe care o face o clinică din Moscova. Noi ne ocupăm de perfectarea actelor, luăm legătura cu clinica din Moscova. Persoanele vor primi certificate de vaccinare în urma imunizării”, a declarat pentru Sputnik Moldova Mariana Bostanica, manager de vânzări al operatorului turistic. Ea a mărturisit că deocamdată doar compania lor prestează astfel de servicii turistice.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat oficial pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

În cadrul  fazei III a studiilor clinice, ”Sputnik V” a demonstrat in nivel înalt de eficacitate, imunogenitate și siguranță – eficiența  vaccinului este de 91,6%. Vaccinul oferă protecție completă pentru cazurile grave de infectare cu noul coronavirus.

Însă deocamdată așa și nu este clar când și în ce condiții ”Sputnik V” va fi utilizat în Moldova  în cadrul campaniei de vaccinare în masă a populației.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0