Liderii statelor care fac parte din uniune, dar și cei ai țărilor cu statul de observator, au discutat chestiuni ce țin de interacțiunea în domeniul energeticii și căile de depășire a consecințelor economice ale pandemiei COVID-19.
Urmează punerea în aplicare
Rezultatul negocierilor care au avut loc este strategia de dezvoltare a Uniunii Economice Eurasiatice până în 2025. În darul dezbaterilor, președintele Federației Ruse a susținut proiectul de document.
“Noi (Federația rusă – n. r.) susținem proiectul pregătit de guvernele celor cinci state privind direcțiile strategice de dezvoltare a integrării eurasiatice până în anul 2025, car prevede încheierea formării în cadrul UEE a pieței comune de mărfuri, servicii, capital, forță de muncă, dar și a spațiului digital comun”, a spus Putin.
Iia Malkina, care este consilierul șefului Comisiei Economice Eurasiatice, strategia conține și o “valoare adăugată”. Spre exemplu, ea include măsuri care au menirea să sporească activitatea investițională și inovativă a Uniunii, măsuri car anterior nu erau prevăzute.
În afară de asta, strategia stabilește mecanismele de colaborare a țărilor în domeniul științei, turismului, sportului și ocrotirii sănătății.
Piața comună a gazelor și legislația în domeniul petrolului
Unul dintre subiectele summit-ului ca fost acordul internațional privind piața comună a gazelor a UEE. “Chestiunea gazelor” era singurul capitol făăr un numitor comun din proiectul Strategiei. Formula, pe care anterior a propus-o Rusia, a fost susținută de Kazahstan și Kîrgîzstan, dar a fost respinsă de Erevan și Kinsk, care au afirmat că prețurile pentru partenerii din Uniune nu sunt corecte.
Dar părțile au ajuns la o înțelegere și au decis să treacă la etapa a doua a formării pieței comune a gazelor – constituirea bazei de infrastructură, tehnologice și de drept. Prima etapă se va încheia în timpul apropiat. În special, va fi terminată elaborarea documentului privind regulile comune de acces la sistemul de gaze, care se află în țările Uniunii.
Tratatul internațional, care urmează să intre în vigoare până la 1 ianuarie 2025, presupune că va fi introdus un sistem unic de prețuri ale gazelor pentru industrie în toate țările UEE. Diferența de preț se va datora numai distanței față de locul e extragere.
În plus, liderii statelor au reușit să aprobe un plan de armonizare a legislației țărilor Uniunii în sectorul petrolier.
„Foaia de parcurs” prevede, în special, armonizarea legislației în cadrul asigurării mecanismelor pieței pentru comercializarea petrolului și a produselor petroliere, precum și aplicarea principiilor generale și a metodelor de stabilire a prețurilor în legătură cu serviciile de transport pentru aceste produse”, a spus Malkina.
De la Tașkent până la Havana
Unul dintre principalele evenimente ale summit-ului este că Uzbekistan și Cuba au devenit observatori în cadrul Uniunii Economice Eurasiatică. Împreună cu Moldova, Uniunea are acum trei state cu acest statut.
Potrivit președintelui Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, cooperarea într-o nouă calitate cu UEE va permite țării sale să creeze piețe de vânzare suplimentare pentru produsele sale, să elimine barierele din relațiile comerciale cu membrii asociației. Liderii UEE au salutat starea de spirit a Tașkentului.
“Acesta este cu adevărat un pas calitativ în consolidarea relațiilor Uniunii cu partenerii noștri firești și tradiționali”, a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.
Înainte de a obține statutul de observator, Uzbekistanul a dezvoltat activ relații comerciale și economice cu statele UEE. În 2016-2019, rulajul de mărfuri total dintre Uzbekistan și membrii Uniunii s-a dublat de la 4,5 miliarde de dolari la 9,1 miliarde de dolari. Astăzi, ponderea comerțului exterior al Uzbekistanului cu UEE este de 30%, iar volumul exporturilor agricole către țările Uniunii depășește 75%.
Moldova și UEE
Și actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a luat parte la ședința Consiliului Economic Eurasiatic Suprem. Amintim că Maia Sandu îi va lua locul în data de 24 decembrie.
În plus, potrivit președintelui în exercițiul funcțiunii al Republicii Moldova, țara este interesată să primească sprijin financiar din partea Uniunii Economice Eurasiatice pentru implementarea proiectelor în sectorul agricol, în domenii precum infrastructura și tehnologiile digitale.
În plus, Chișinăul contează pe aprofundarea asistenței economice cu țările UEE prin aderarea țării la Banca Eurasiatică de Dezvoltare. La începutul anului 2020, Moldova a început negocierile cu o instituție financiară pentru a se alătura membrilor ei.
Împreună împotriva mărfurilor contrafăcute
În cadrul summit-ului, Vladimir Putin a menționat că este necesar să se lărgească sfera înțelegerilor țărilor UEE privind marcarea mărfurilor.
Președintele Rusiei a menționat că până la sfârșitul anului vor fi introduse etichete digitale pentru marcarea produselor din tutun, unele medicamente, parfumuri, echipamente foto și anvelope auto. De la 1 ianuarie 2021, va fi introdusă etichetarea produselor din industria ușoară și apoi a anumitor tipuri de produse lactate.
Vaccinul rusesc pentru țările UEE
În cadrul ședinței, președintele rus Vladimir Putin a spus că se analizează problema furnizării vaccinului rus împotriva coronavirusului “Sputnik V” către țările din cadrul Uniunii.
Specialiștii ruși sunt în contact permanent cu colegii din cele cinci state membre ale UEE, oferă consultări, împărtășesc experiența lor. Echipe de epidemiologi ruși au mers în zonele cele mai afectate de virus din statelor UEE, au fost trimise laboratoare mobile.
Potrivit lui Vladimir Putin, pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra stării de lucruri din economia și sfera socială a statelor Uniunii, există o scădere a produsului intern brut, a volumelor comerciale și a producției industriale. Acum, după cum a menționat președintele Rusiei, prioritatea UEE este de a lucra pentru a preveni impactul negativ persistent al pandemiei de coronavirus asupra economiei. Pentru aceasta, țările celor „cinci” trebuie să se unească și mai mult și să intensifice procesul de integrare.
După cum a spus președintele Comisiei Economice Eurasiatice (CEE) Mikhail Myasnikovici, în timpul unui briefing desfășurat după ședința Consiliului, liderii țărilor UEE au convenit să stabilească producția în masă a vaccinului rus împotriva coronavirusului. Acest lucru va ajuta la restabilirea deplasării cetățenilor între aceste țări.
Următoarea ședință a Consiliului Economic Eurasiatic Suprem va avea loc în luna mai 2021, în Kazahstan. Până atunci, statele membre ar fi trebuit deja să pregătească rapoarte privind planurile de implementare a strategiei de dezvoltare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova