Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ședința liderilor UEE: piața comună a gazelor, noii observatori și vaccinul

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие в заседании ВЕЭС
Президент РФ В. Путин принял участие в заседании ВЕЭС - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Superior al Uniunii Economice Eurasiatice a aprobat strategia de dezvoltare a uniunii până în 2025. Cele mai importante momente ale summit-ului – în sinteza făcută de Sputnik.

Liderii statelor care fac parte din uniune, dar și cei ai țărilor cu statul de observator, au discutat chestiuni ce țin de interacțiunea în domeniul energeticii și căile de depășire a consecințelor economice ale pandemiei COVID-19.

Urmează punerea în aplicare

Rezultatul negocierilor care au avut loc este strategia de dezvoltare a Uniunii Economice Eurasiatice până în 2025. În darul dezbaterilor, președintele Federației Ruse a susținut proiectul de document.

“Noi (Federația rusă – n. r.) susținem proiectul pregătit de guvernele celor cinci state privind direcțiile strategice de dezvoltare a integrării eurasiatice până în anul 2025, car prevede încheierea formării în cadrul UEE a pieței comune de mărfuri, servicii, capital, forță de muncă, dar și a spațiului digital comun”, a spus Putin.

Iia Malkina, care este consilierul șefului Comisiei Economice Eurasiatice, strategia conține și o “valoare adăugată”. Spre exemplu, ea include măsuri care au menirea să sporească activitatea investițională și inovativă a Uniunii, măsuri car anterior nu erau prevăzute.

În afară de asta, strategia stabilește mecanismele de colaborare a țărilor în domeniul științei, turismului, sportului și ocrotirii sănătății.

Piața comună a gazelor și legislația în domeniul petrolului

Unul dintre subiectele summit-ului ca fost acordul internațional privind piața comună a gazelor a UEE. “Chestiunea gazelor” era singurul capitol făăr un numitor comun din proiectul Strategiei. Formula, pe care anterior a propus-o Rusia, a fost susținută de Kazahstan și Kîrgîzstan, dar a fost respinsă de Erevan și Kinsk, care au afirmat că prețurile pentru partenerii din Uniune nu sunt corecte.

Председатель комитета Совета Федерации РФ по международным делам Константин Косачев, архивное фото - Sputnik Moldova
Rusia
Kosaciov, despre declarația lui Sandu privind datoria „neonestă” pentru gaze
“Esența constă în faptul că metodele de abordare a chestiunii privind formarea prețurilor la gaz puteau fi stabilite mai târziu, în cadrul negocierilor privind formarea pieței comuni a gazelor a UEE. Această formulă nu este acceptată deocamdată de colegii noștri armeni și belaruși, care au un alt punct de vedre în această chestiune”, a declarat încă în mai Vladimir Putin.

Dar părțile au ajuns la o înțelegere și au decis să treacă la etapa a doua a formării pieței comune a gazelor – constituirea bazei de infrastructură, tehnologice și de drept. Prima etapă se va încheia în timpul apropiat. În special, va fi terminată elaborarea documentului privind regulile comune de acces la sistemul de gaze, care se află în țările Uniunii.

Танкер для перевозки СПГ - Sputnik Moldova
Anul 2020: Uraganele și bandele determină prețul global la gaze
Potrivit lui Malkina, acordul privind piața comună a gazelor va include principiile de funcționare și reglementare a pieței comune, procedura de interacțiune a țărilor Uniunii în transportul și furnizarea de gaze din țările terțe și către țările terțe, principiile asigurării accesului la sistemele de transport al gazelor, precum și principiile de stabilire a prețurilor și formarea politicii tarifare.

Tratatul internațional, care urmează să intre în vigoare până la 1 ianuarie 2025, presupune că va fi introdus un sistem unic de prețuri ale gazelor pentru industrie în toate țările UEE. Diferența de preț se va datora numai distanței față de locul e extragere.

În plus, liderii statelor au reușit să aprobe un plan de armonizare a legislației țărilor Uniunii în sectorul petrolier.

„Foaia de parcurs” prevede, în special, armonizarea legislației în cadrul asigurării mecanismelor pieței pentru comercializarea petrolului și a produselor petroliere, precum și aplicarea principiilor generale și a metodelor de stabilire a prețurilor în legătură cu serviciile de transport pentru aceste produse”, a spus Malkina.

De la Tașkent până la Havana

Unul dintre principalele evenimente ale summit-ului este că Uzbekistan și Cuba au devenit observatori în cadrul Uniunii Economice Eurasiatică. Împreună cu Moldova, Uniunea are acum trei state cu acest statut.

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие в заседании ВЕЭС
Ședința liderilor UEE: piața comună a gazelor, noii observatori și vaccinul - Sputnik Moldova
Президент РФ В. Путин принял участие в заседании ВЕЭС

Potrivit președintelui Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, cooperarea într-o nouă calitate cu UEE va permite țării sale să creeze piețe de vânzare suplimentare pentru produsele sale, să elimine barierele din relațiile comerciale cu membrii asociației. Liderii UEE au salutat starea de spirit a Tașkentului.

“Acesta este cu adevărat un pas calitativ în consolidarea relațiilor Uniunii cu partenerii noștri firești și tradiționali”, a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Флаг с символикой Евразийского экономического союза (ЕАЭС) - Sputnik Moldova
Uzbekistan și Cuba au devenit țări cu statut de observator în cadrul UEEA
„Suntem siguri că nu veți avea mult timp statut de observator și în viitorul apropiat veți lua o decizie și veți deveni membru cu drepturi depline al sindicatului nostru, așa cum ați spus (Shavkat Mirziyoyev - ed.). Ați avut dreptate să afirmați - dacă asta va fi benefic pentru poporul uzbec. Știți că noi vă așteptăm întotdeauna în Uniunea noastră ca membru cu drepturi depline ”, a spus liderul bielorus, Lukașenko.

Înainte de a obține statutul de observator, Uzbekistanul a dezvoltat activ relații comerciale și economice cu statele UEE. În 2016-2019, rulajul de mărfuri total dintre Uzbekistan și membrii Uniunii s-a dublat de la 4,5 miliarde de dolari la 9,1 miliarde de dolari. Astăzi, ponderea comerțului exterior al Uzbekistanului cu UEE este de 30%, iar volumul exporturilor agricole către țările Uniunii depășește 75%.

Moldova și UEE

Și actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a luat parte la ședința Consiliului Economic Eurasiatic Suprem. Amintim că Maia Sandu îi va lua locul în data de 24 decembrie.

 Флаги России, Киргизии, Казахстана, Белоруссии, Армении, а также с символикой Евразийского экономического союза - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, despre perspectivele Uniunii Eurasiatice
"Sper că președintele ales al Republicii Moldova, care va prelua funcția peste două săptămâni, va continua să promoveze dezvoltarea cooperării Moldovei cu țările Uniunii, care se transformă în mod vizibil într-o asociație de integrare atractivă, unul dintre centrele mondiale ale puterii economice", a spus Dodon.

În plus, potrivit președintelui în exercițiul funcțiunii al Republicii Moldova, țara este interesată să primească sprijin financiar din partea Uniunii Economice Eurasiatice pentru implementarea proiectelor în sectorul agricol, în domenii precum infrastructura și tehnologiile digitale.

În plus, Chișinăul contează pe aprofundarea asistenței economice cu țările UEE prin aderarea țării la Banca Eurasiatică de Dezvoltare. La începutul anului 2020, Moldova a început negocierile cu o instituție financiară pentru a se alătura membrilor ei.

Împreună împotriva mărfurilor contrafăcute

În cadrul summit-ului, Vladimir Putin a menționat că este necesar să se lărgească sfera înțelegerilor țărilor UEE privind marcarea mărfurilor.

Премьер-министр РФ М. Мишустин провел встречу с руководством партии Единая Россия - Sputnik Moldova
Mișustin: sperăm că Moldova va continua interacțiunea constructivă cu UEEA
“Noi avem drept scop să reducem rulajul mărfurilor ilegale, îmbunătățirea mediului concurențial pentru business, pentru întreprinderile noastre și ale Dvs., folosind în cadrul UEE mecanisme digitale de marcare a mărfurilor, folosirea cărora, vă amintesc, de asemenea a fost o inițiativă a Rusiei și (care – red.) ajută să se asigure controlul asupra deplasării mărfurilor pe teritoriul Uniunii”, a spus el.  

Președintele Rusiei a menționat că până la sfârșitul anului vor fi introduse etichete digitale pentru marcarea produselor din tutun, unele medicamente, parfumuri, echipamente foto și anvelope auto. De la 1 ianuarie 2021, va fi introdusă etichetarea produselor din industria ușoară și apoi a anumitor tipuri de produse lactate.

Vaccinul rusesc pentru țările UEE

În cadrul ședinței, președintele rus Vladimir Putin a spus că se analizează problema furnizării vaccinului rus împotriva coronavirusului “Sputnik V” către țările din cadrul Uniunii.

Флаг с символикой Евразийского экономического союза (ЕАЭС) - Sputnik Moldova
Sandu, despre relația Moldovei cu Uniunea Eurasiatică
"În ceea ce privește Rusia, noi am transferat sisteme de testare partenerilor noștri din Uniune pentru a efectua un total de peste 900 de mii de studii privind COVID-19, furnizăm și vom continua să furnizăm medicamente, echipamente de protecție personală, consumabile", a reamintit președintele rus.

Specialiștii ruși sunt în contact permanent cu colegii din cele cinci state membre ale UEE, oferă consultări, împărtășesc experiența lor. Echipe de epidemiologi ruși au mers în zonele cele mai afectate de virus din statelor UEE, au fost trimise laboratoare mobile.

Potrivit lui Vladimir Putin, pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra stării de lucruri din economia și sfera socială a statelor Uniunii, există o scădere a produsului intern brut, a volumelor comerciale și a producției industriale. Acum, după cum a menționat președintele Rusiei, prioritatea UEE este de a lucra pentru a preveni impactul negativ persistent al pandemiei de coronavirus asupra economiei. Pentru aceasta, țările celor „cinci” trebuie să se unească și mai mult și să intensifice procesul de integrare.

Производство компании BIOCAD в Санкт-Петербурге - Sputnik Moldova
AstraZeneca face echipă cu creatorii vaccinului ”Sputnik V”

După cum a spus președintele Comisiei Economice Eurasiatice (CEE) Mikhail Myasnikovici, în timpul unui briefing desfășurat după ședința Consiliului, liderii țărilor UEE au convenit să stabilească producția în masă a vaccinului rus împotriva coronavirusului. Acest lucru va ajuta la restabilirea deplasării cetățenilor între aceste țări.

Următoarea ședință a Consiliului Economic Eurasiatic Suprem va avea loc în luna mai 2021, în Kazahstan. Până atunci, statele membre ar fi trebuit deja să pregătească rapoarte privind planurile de implementare a strategiei de dezvoltare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0