Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu, despre relația Moldovei cu Uniunea Eurasiatică

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaФлаг с символикой Евразийского экономического союза (ЕАЭС)
Флаг с символикой Евразийского экономического союза (ЕАЭС) - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul întâlnirii de astăzi cu jurnaliștii Maia Sandu a fost întrebată cum vede cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea Eurasiatică.

CHIȘINĂU, 30 nov - Sputnik. Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că este deschisă pentru discuții și întâlniri cu reprezentanții Uniunii Economice Eurasiatice. Cu toate acestea, ea afirmă că are dubii legate de atribuirea statutului de observator țării noastre în cadrul acestei uniuni. 

„Sunt deschisă pentru discuții și întâlniri. Există instrumente diplomatice în cadrul cărora se stabilesc aceste întâlniri. Cât tine de calitatea de membru la Uniunea Eurasiatică, nu este clar dacă a fost respectată procedura atunci când s-a aprobat această decizie și am rugat colegii să analizeze lucrurile, sa vedem dacă este legal”, a declarat Maia Sandu.

Președintele ales a vorbit și despre necesitatea îmbunătățirii relațiilor comerciale cu Rusia. 

„Republica Moldova este parte a acordului de comerț liber cu țările CSI și noi nu avem probleme comerciale cu alte țări în afară de Federația Rusia. Și noi vedem ca aceste probleme să le rezolvăm pe cale bilaterală, nu în cadrul altui format. Și vom solicita să rezolvăm pe cale bilaterală problema acestor interdicții impuse anumitor categorii de exporturi pentru Republica Moldova”, a declarat ea.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu insistă ca Rusia să-și retragă trupele din Transnistria

Mai devreme, Sandu a menționat că aspiră la relații bune cu Moscova, pentru că o mare parte a cetățenilor țării noastre își doresc acest lucru. 

„Noi trebuie sa deblocăm exporturile cu Federația Rusă, să discutăm condițiile de lucru pentru cetățenii noștri, avem întrebări de ordin social, căci mulți cetățeni au lucrat în Rusia și îi interesează să aibă pensii. Avem multe întrebări asupra cărora trebuie să lucrăm și eu sunt gata să discut cu cei care ne pot ajuta să clarificăm aceste întrebări”, a declarat președintele ales.

Consiliul Economic Suprem Eurasiatic a votat pentru acordarea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice pentru Republica Moldova în anul 2018. 

Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) este o uniune economică înființată în baza Uniunii Vamale și Spațiului Economic Unic și funcționează începând cu 1 ianuarie 2015. În prezent, membri ai UEE sunt Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0