Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Uzbekistan și Cuba au devenit țări cu statut de observator în cadrul UEEA

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaФлаг с символикой Евразийского экономического союза (ЕАЭС)
Флаг с символикой Евразийского экономического союза (ЕАЭС) - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul discursului său de la summitul UEEA, președintele rus Vladimir Putin a subliniat importanța consolidării legăturilor Uniunii cu partenerii tradiționali.

CHIȘINĂU, 11 dec - Sputnik. În cadrul reuniunii Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, Uzbekistanul și Cuba au obținut statut de observator în cadrul UEEA.

Ion Chicu  - Sputnik Moldova
Chicu: Moldova vrea dezvoltarea cooperării cu statele UEEA

Președintele rus Vladimir Putin a calificat acest lucru ca un pas important și calitativ în vederea consolidării legăturilor UEEA cu partenerii tradiționali.

"Aș dori să menționez că procesul de integrare aflat în curs de dezvoltare în cadrul Comunitatea Economică Euroasiatică atrage interesul unui număr tot mai mare de state. Astăzi, Consiliului Economic Suprem Eurasiatic va decide acordarea statutului de observator Republicii Uzbekistan și Republicii Cuba...", a declarat liderul rus în timpul unui discurs la summitul UEEA.

"Acesta este un pas cu adevărat important, un pas calitativ spre consolidarea legăturilor Uniunii cu partenerii noștri tradiționali", a spus președintele rus.

De asemenea, el a subliniat că Rusia sprijină proiectul de strategie pentru dezvoltarea integrării în Uniunea Economică Eurasiatică până în 2025. Acest document prevede formarea unei piețe comune pentru bunuri, servicii, capital și forța de muncă, precum și crearea unui spațiu digital unic.

"Susținem proiectul de direcții strategice pentru dezvoltarea integrării eurasiatice până în 2025 pregătit de guvernele ”celor cinci”, care prevede finalizarea formării în cadrul Comunității Economice Eurasiatice a unei piețe comune de bunuri, servicii, capital, muncă, precum și un spațiu digital unic", a spus Putin.

Potrivit lui, aceasta vizează stimularea creșterii economiilor statelor membre ale UEEA și îmbunătățirea bunăstării și calității vieții cetățenilor.

Здание Народной Скупщины (парламента) Югославии - Sputnik Moldova
Serbia, gata să ratifice Acordul de Liber Schimb cu UEEA - detalii

Uniunea Economică Eurasiatică a fost creată în baza Uniunii Vamale dintre Rusia, Kazahstan, Belarus și a Spațiului Economic Unic. Este o organizație internațională regională de integrare economică. Actualmente, membri ai UEEA sunt Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kirghizia. UEEA este una dintre cele mai mari uniuni economice, cu peste 183 milioane de consumatori. Funcționează în baza normelor universale și a principiilor OMC. A fost creată o piață comună, cu circulația liberă a mărfurilor, capitalurilor și forței de muncă.

În decembrie 2018, Republica Moldova a participat pentru prima dată la summit-ul UEEA în calitate de observator, după ce a devenit prima țară care a obținut un astfel de statut.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0