Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kosaciov, despre declarația lui Sandu privind datoria „neonestă” pentru gaze

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaПредседатель комитета Совета Федерации РФ по международным делам Константин Косачев, архивное фото
Председатель комитета Совета Федерации РФ по международным делам Константин Косачев, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse Konstantin Kosaciov a comentat declarația Maiei Sandu privind datoria „neonestă” pentru gaze datorată Federației Ruse.

Declarația președintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, despre nerecunoscuta republică nistreană (rmn) nu sunt orientate spre reglementarea diferendului transnistrean, este mai degrabă „o gândire a unui expert comercial”, a declarat marți președintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse Konstantin Kosaciov.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politica Maiei Sandu ar putea aduce daune ireparabile reglementării transnistrene

Sandu a declarat într-un interviu pentru RBK că datoria Moldovei față de Gazprom este una „neonestă”. Potrivit acesteia, Chișinăul nu ar trebui să plătească pentru gazele folosite de locuitorii Transnistriei, care nu se află sub controlul acestuia.

"O astfel de poziție seamănă mai degrabă cu gândirea unui expert comercial sau a unui contabil, decât a unui politician. Doamna Sandu ar fi făcut mult mai mult pentru a restabili integritatea teritorială (până acum ipotetică) a Moldovei, dacă ar fi venit cu inițiativa opusă - de a-și asuma cheltuielile statului moldovenesc pentru a asigura furnizarea de gaze în toată țara, inclusiv Transnistria ", a spus Kosaciov.

Potrivit politicianului rus, în acest fel Sandu ar fi câștigat simpatia multor oameni de pe celălalt mal al Nistrului. "Poziția actuală a noului președinte al Moldovei nu face decât să confirme că ea nu îi consideră pe locuitorii Transnistriei drept concetățeni", a spus senatorul.

”Și aceasta, la fel ca declarațiile sale recente despre GOTR (Grupul Operațional al Forțelor Ruse din Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova) și trupelor ruse de menținere a păcii, desigur, doar întârzie, mai degrabă decât apropie perspectivele unei reglementări”, a conchis el.

Sandu a declarat luni într-o conferință de presă că Grupul Operațional al Forțelor Ruse din Regiunea Transnistreană care păzesc depozitele cu arme ar trebui retrase de pe teritoriul Transnistriei, iar armele ar trebui scoase. Ea a propus, de asemenea, să lase observatori civili în Transnistria, sub auspiciile OSCE, în loc de trupele de menținere a păcii.

Госдума РФ, архивное фото - Sputnik Moldova
Deputat rus: Trupele de menținere a păcii din Transnistria și-au demonstrat eficacitatea

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a menționat că o schimbare a status quo-ului ar putea duce la destabilizarea în Transnistria, iar Federația Rusă se așteaptă să discute subiectul menținerilor păcii și absenței mișcărilor bruște.

Transnistria, ai cărei 60% dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova chiar înainte de prăbușirea URSS, exprimându-și temeri că Moldova se va alătura României.

În 1992, după o încercare a autorităților moldovenești de a rezolva conflictul cu forța, Transnistria a devenit un teritoriu care nu se afla practic sub controlul Chișinăului.

Trupele ruse de menținere a păcii au venit în zona de luptă pe 29 iulie 1992, în conformitate cu un acord semnat de președinții Federației Ruse și Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0