Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Șeful Comitetului de Investigații: Europa nu reacționează la neonazism

© Photo : СК РФАлександр Бастрыкин
Александр Бастрыкин - Sputnik Moldova
Abonare
Păstrarea memoriei și cunoașterea lecțiilor istoriei înseamnă, în egală măsură, prevenirea tragediilor și erorilor în prezent, a menționat președintele Comitetului de Investigații al Rusiei Aleksandr Bastrîkin.

În septembrie, în cadrul Comitetului de Investigații al Rusiei a fost înființat un departament pentru anchetarea crimelor legate de reabilitarea nazismului și falsificarea istoriei. De ce a fost nevoie de o structură separată și în ce constau dificultățile anchetării unor astfel de cazuri? Ce cunoștințe trebuie să aibă anchetatorii și de ce Rusia are obligația de a reacționa la profanarea simbolurilor gloriei militare în afara țării? La toate aceste întrebări a răspuns într-un interviu președintele Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastrîkin.

Aleksandr Ivanovici, recent în cadrul Comitetului de Investigații a fost înființată o nouă structură pentru investigarea crimelor legate de reabilitarea nazismului și falsificarea istoriei patriei. Știrea a provocat discuții aprinse în presă și pe rețele de socializare. Povestiți-ne de ce a fost nevoie de crearea unei astfel de structuri?

Din câte se cunoaște, verdictul tribunalului militar de la Nürnberg a devenit o etapă importantă în aprecierea cauzelor celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ziua Memoriei și a Durerii: Rusia face apel să nu fie admisă rescrierea istoriei - Sputnik Moldova
Video
Ziua Memoriei și a Durerii: Rusia face apel să nu fie admisă rescrierea istoriei
Toți trebuie să țină minte că faptele principalilor criminali naziști, responsabili de declanșarea și purtarea războiului mondial, au fost calificate drept crime. Cu toate acestea, în condițiile unui război infomațional continuu, a crescut numărul tentativelor de reabilitare a nazismului atât în interiorul țării noastre, cât și în afara ei. Observăm și oferirea unor interpretări eronate ale rolului țării noastre în victoria asupra fascismului. În scopul restabilirii dreptății este nevoie de acțiuni pentru contracararea unor astfel de acțiuni. În același timp, dorința societății noastre de a cinsti memoria apărătorilor Patriei, protejarea adevărului istoric a fost instituționalizată legal, fiind indicată în Constituția Federației Ruse.

Ce pedepse sunt prevăzute pentru astfel de acțiuni?

Normele articolului Codului Penal al Rusiei cu privire la reabilitarea nazismului (art. 354.1 al CP al Rusiei) deja se aplică în privința celor care încearcă să răspândească simbolurilor naziste și ideologia fascismului.

Nicolae Pascaru - Sputnik Moldova
Nicolae Pascaru: "Atenție la mișcările radicaliste - Nazismul trăiește și astăzi"
Ultimul exemplu este reacția noastră la ceea ce s-a întâmplat în timpul acțiunii “Regimentul nemuritor” online: locuitorii câtorva regiuni ale Rusiei au publicat pe site-ul campaniei imaginile unor naziști și trădători. O parte a dosarelor penale se află într-o etapă finală, unii inculpați au compărut în fața instanței. Unul dintre ei, un locuitor al orașului Perm, Daniil Simanov, a fost condamnat la 200 de ore de munci forțate. Presupun că pedeapsa stabilită corespunde întru totul pericolului public al faptei. Iată de ce anumite afirmații potrivit cărora astfel de norme ale legii penale ar reprezenta niște instrumente represive și paralelele aberante care se fac cu lagărele de concentrare provoacă doar o nedumerire.

În ce constau dificultățile anchetării unor astfel de crime?

La prima vedere, componentele crimei sunt evidentele și simple. Însă lucruri nu stau chiar așa, în spatele acestei simplități există un specific.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova, revoltată de declarația Casei Albe privind victoria SUA împotriva nazismului
La stabilirea circumstanțelor comiterii infracțiunii are loc nu doar o constatare a faptului necorespunderii afirmațiilor unor fapte istorice reale. Sensul constă anume în stabilirea motivului și scopului acțiunilor ilegale ale persoanelor, precum și stabilirea părții obiective a componentelor infracțiunii, care în cazul dat ar putea fi exprimată în răspândirea unor informații false despre activitatea URSS.

În legătură cu acest fapt, unele particularități ale anchetei preliminare în cazul reabilitării nazismului, specificul lui, precum și experiența acumulară au determinat necesitatea creării unei structuri separate în cadrul Comitetului de Investigații. În plus, caracterul internațional al unor fapte investigate necesită, la fel, concentrarea unor abilități și cunoștințe. Cu atât mai mult că actualitatea acestei probleme, oricât ar fi de trist, are o tendință progresivă.

Însă ar putea exista și anumite crime mult mai complexe, care au nevoie de o analiză profundă a istoriei? Sunt capabili colaboratorii dumneavoastră să investigheze astfel de fapte?

Din noua structură vor face parte anchetatorii Comitetului de Investigații care dispun deja de o experiență în astfel de crime. E vorba de colaboratori care dispun în special de cunoștințe largi nu doar în drept, drept internațional, dar și în istorie. Aceștia au analizat un număr mare de documente de arhivă, din perioada războiului și de după război, au cercetat alte dosare penale cu privire la crimele naziștilor, apelând la istorici atunci când era necesar.

Советские граждане, расстрелянные фашистами в концлагере в Борисове перед отступлением. - Sputnik Moldova
Rusia
Bastîrkin a vorbit despre investigațiile efectuate în cazul crimelor comise de naziști

În astfel de cazuri noi asigurăm efectuarea unor expertize judiciare necesare, inclusiv a celor istorice. O atenție deosebită se acordă aprecierii construcțiilor lexicale în privința unor fapte istorice stabilite și recunoscute la nivel internațional. Tot acest volum de lucru este îndreptat spre stabilirea unor indicii ale crimei, fără de care făptașul nu poate fi tras la răspundure penală.

Anchetatorii se ghidează inclusiv în baza normelor dreptului internațional, care au la bază deciziile tribunalului militar de la Nürnberg. Și, desigur, activitatea în această direcție nu poate afecta activitatea științifică a cetățenilor.

Una este glorificarea naziștilor, aprobarea crimelor împotriva umanității, profanarea memoriei poporului nostru, fapte pedepsite penal, și atlceva este activitatea de cercetare.

Pe lângă investigarea unor infracțiuni, noua unitate va îndeplini rolul de centru coordonator, oferind consiliere metodologică și analitcă pentru organele de anchetă regionale în investigarea cauzelor penale. Totodată, va fi acumulată experiența anchetatorilor în astfel de activități și va fi asigurată o abordare juridică consolidată la aprecierea unor astfel de fapte. Voi sublinia, pe lângă astfel de activități, proprietățile noastre, legate de investigarea altor infracțiuni, vor rămâne în continuare în centrul atenției.

Există și în alte țări pedepse penale pentru astfel de infracțiuni sau pentru popularizarea ideologiei naziste?

În Codul Penal al Germaniei este prevăzută răspunderea penală pentru popularizarea materialelor propagandistice ale organizațiilor anticonstituționale, fiind prevăzută o răspundere pentru răspândirea materialelor “conținutul cărora este legat de ideologia național-socialistă”.

Alexandru Tănase, Curtea Constituţională a RM - Sputnik Moldova
Societate
CCM a declarat neconstituţională o prevedere legală referitoare la nazism
În Israel există răspunderea penală pentru negarea holocaustului. În Republica Belarus există răspundere penală pentru reabilitarea nazismului. Apropo, în prezent stabilim o relație de cooperare pentru Oficiul Central al Administrațiilor de Justiție ale landurilor Germaniei pentru investigarea crimelor național-socialismului în Ludwigsburg. Desigur, această cooperare va oferi un impuls suplimentar pentru anchetarea unor astfel de infracțiuni.

Totodată, observăm că în Lituania, Letonia și Estonia sunt încurajate organizațiile foștilor militari ai unităților SS, activitatea cărora este recunoscută drept criminală de către tribunalul de la Nürnberg. În Ucraina elevii sunt duși să depună flori la mormintele naziștilor, care se fac vinovați de asasinarea în masă a populației pașnice, sunt eroizați cei care au cooperat cu Germania hitleristă. Își ridică capetele revanșiștii și neonaziștii în Europa, în special în Austria, Italia, Spania. Deocamdată, astfel de fenomene nu sperie conducerea acestor state, însă în viitor acestea ar putea avea un impact negativ asupra conștiinței publice.

Evenimentele din afara țării afectează cumva Rusia?

Tentativele de reabilitare a nazismului și profanarea simbolurilor gloriei militare ale Rusiei sunt înregistrate și în străinătate. Legislația penală în vigoare ne obligă să reacționăm la astfel de infracțiuni.

Omagiu eroilor căzuți pe Capuol de pod „Șerpeni” - Sputnik Moldova
Societate
Spectacol automobilistic și depuneri de flori: Moldova a marcat eliberarea de fascism

Comitetul continuă investigarea în cauza penală împotriva președintelui Institutului Ucrainean al Memoriei Naționale, Vladimir Veatrovici. Acesta este acuzat de negarea sistemică a faptelor stabilite prin sentința Tribunalulului Internațional Militar pentru pedepsirea principalilor criminali de război ai statelor “axei”, prin negarea cunoașterii de către soldații diviziei SS “Galicina” a crimelor de război și împotriva umanității, săvârșite de trupele SS, sau chiar negarea apartenenței diviziei la SS.

De asemenea, are loc o investigației preliminară pe numele cetățeanului Republicii Letone, veteranului “Legiunii Letone SS”, Visvaldis Lācis. S-a stabilit că în noiembrie 2017, la Riga, acesta a publicat cartea “Legiunea Letonă în lumina adevărului”, în care Lācis aprobă crimele de război comise împotriva populației de batalioanele polițiste ale “Legiunii Letone SS”.

În aprilie 2020, Lācis a decedat, însă încetarea urmăririi penale în legătură cu moartea suspectului este posibilă doar cu acordul rudelor apropiate. Iată de ce investigațiile în acest caz continuă.

În acest an a fost intentat un dosar penal în privința demolării în Republica Cehă a monumentului mareșalului Uniunii Sovietice Ivan Konev, care reprezentă un simbol al gloriei militare al Rusiei.

Cu totul recent a fost înregistrat un caz de profanare în orașul Žiežmariai, Lituania, a monumentului ostașilor Armatei Roșii, amplasat în cimitirul din apropierea mormântului comun al soldaților sovietici, căzuți la eliberarea orașului. Desigur, aceste circumstanțe au devenit temei pentru reacția anchetatorilor Consiliului de Investigații din Rusia. În prezent, în acest caz se efectuează verificări procesuale.

Ce ați dori să obțineți în cele din urmă?

Obligația noastră este protejarea memoriei ostașilor eliberatori în viață și a celor căzuți, a populației pașnice, a victimelor naziștilor.

Monumentul ”Eliberatorii Moldovei” de fascism - o istorie unică  - Sputnik Moldova
Video
Monumentul ”Eliberatorii Moldovei” de fascism - o istorie unică
A ține minte și a cunoaște lecțiile războiului presupune și o prevenire a tragediilor și erorilor în prezent. Luând în considerație acest fapt, recent a fost creat Centrul pentru coordonarea activității de cercetare și de arhivă a Comitetului de Investigații, din componența căruia fac parte reprezentanții altor instituții și organizații neguvernamentale, conducătorii și colaboratorii subunităților aparatului central și organelor de anchetă ale Comitetului de Investigații al Rusiei, pe teritoriu cărora se planifică efectuarea unor activități de arhivare, cercetare și căutare în cadrul proiectului “Fără termen de prescripție”.

Orice tentativă de a atribui statelor coaliției antihitleriste o responsabilitate egală pentru declanșarea războiului cu cea a criminalilor naziști și colaboratorilor lor nu este pur și simplu o falsificare a istoriei. 

Aceste tentative sunt nelegitime și amorale prin natura lor, o profanare a memoriei celor care au eliberat lumea de un rău juridic validat. Iată de ce trebuie să împiedicăm orice denaturare a adevărului istoric, inclusiv prin mijloace juridice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0