Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bastîrkin a vorbit despre investigațiile efectuate în cazul crimelor comise de naziști

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaСоветские граждане, расстрелянные фашистами в концлагере в Борисове перед отступлением.
Советские граждане, расстрелянные фашистами в концлагере в Борисове перед отступлением. - Sputnik Moldova
Abonare
Investigațiile Comitetului de Investigații al Federației Ruse în privința crimelor comise de naziști sunt efectuate în baza normelor dreptului național și internațional, a declarat președintele Comitetului de Investigații, Alexandr Bastîrkin.

CHIȘINĂU, 3 iul - Sputnik. Potrivit materialelor de arhivă, în teritoriul Republicii Federative Sovietice Ruse, în anii e ocupație, au fost nimicite 2 milioane de oameni din populația civilă.

Участие молдавской делегации в параде Победы в Москве - Sputnik Moldova
Militarii moldoveni au participat la Parada Victoriei: Cele mai importante declarații
Dar nu poate probele au fost examinate, nu toate persoanele vinovate au fost investigate și judecate. Datorită săpăturilor făcute de detașamentele de căutare (din zilele noastre – n.n.) și a documentelor de arhivă desecretizate, au devenit cunoscute detalii ale evenimentelor tragice din regiunea Novgorod, Krasnodar și Rostov de ucidere în masă a populației civile. În anul trecut, Comitetul de Anchetă a pornit dosare pe cazul a uciderii a peste 30 de mii de cetățeni sovietici.

"Ancheta efectuată de Rusia se bazează pe normele dreptului național și internațional", a declarat Alexandr Bastîrkin, într-un interviu pentru RIA Novosti, fiind întrebat în baza căror legi trebuie să răspundă cei care au comis aceste atrocități în timpul anilor de război.

Владимир Путин и Александр Лукашенко во время церемонии возложения венка к Ржевскому мемориалу - Sputnik Moldova
Putin și Lukașenko, la inaugurarea memorialului Ostașului Sovietic din Rjev - Foto
El a amintit că ceea ce ține de legislația națională responsabilitatea penală pentru crimele săvârșite de naziști și de complicii lor a fost stabilită de decizia Prezidiumului Sovietului Suprem al URSS din anul 1943 "Măsurile de pedepsire a răufăcătorilor germano-fasciști care se fac vinovați de uciderea și torturarea populației civile sovietice și prizonierii Armatei Roșii, a spionilor, trădătorilor de Patrie și rândurile cetățenilor sovietici și a complicilor lor".

 "În cazul organizatorilor și executorilor acestor crime, documentul prevedea, fără a lăsa o alternativă, pedeapsa supremă – moartea prin spânzurare. În Codul Penal al Rusei există o normă care prevede pedepse pentru genocid, care sunt mult mai puțin aspre, decât cele care ar permite aplicarea forței retroactive a legii penale", a mai declarat Alexandr Bastîrkin, președintele Comitetului de Investigații al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0