Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CCM a declarat neconstituţională o prevedere legală referitoare la nazism

© privesc.euAlexandru Tănase, Curtea Constituţională a RM
Alexandru Tănase, Curtea Constituţională a RM - Sputnik Moldova
Abonare
CCM a reținut că lipsa clarității atributelor sau a simbolicii naziste, a atributelor sau simbolicii asemănătoare, până la confundare, cu cele naziste constituie o restrângere a libertății de exprimare, fapt contrar articolelor 23, 32 și 54 din Constituție.

CHIŞINĂU, 23 noiembrie – Sputnik. Curtea Constituţională (CCM) a declarat neconstituţională o prevedere din Legea privind contracararea activităţii extremiste. Instanţa a fost sesizată de deputatul Ştefan Creangă.

Serviciul de presă al CCM menţionează că „articolul 1 lit. b) din Legea nr. 54 privind contracararea activităţii extremiste defineşte noţiunea şi formele de activitate extremistă, una dintre acestea fiind propagarea şi demonstrarea în public a atributelor sau a simbolicii  naziste, a unor atribute sau simbolici asemănătoare, până la confundare, cu atributele sau simbolica nazistă”, iar autorul sesizării a susţinut „că sintagma „a unor atribute sau simbolici asemănătoare, până la confundare” de la art. 1 lit. b) al legii menţionate nu e suficient de clară şi previzibilă şi aduce atingere libertăţii de exprimare, astfel fiind încălcate articolele 23, 32 și 54 din Constituție.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova Конституционный Суд РМ - Sputnik Moldova
Politică
CCM despre lipsirea lui Filat de imunitate parlamentară: e constituţional

CCM a declarat neconstituţională prevederea a cărei constituţionalitate a fost contestată de deputatul Ştefan Creangă.

Potrivit serviciului de presă al CCM, autoritatea de jurisdicţie constituţională a reţinut că articolul 32 din Constituţie garantează tuturor cetățenilor libertatea gândirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvânt, imagine sau prin alt mijloc posibil. De asemenea, Curtea a menţionat că libertatea de exprimare nu este un drept absolut, fiind susceptibil de restrângeri care urmează să fie prevăzute de lege, să urmărească un scop legitim şi să nu aducă atingere însăşi esenţei libertăţii de exprimare, iar articolul 23 din Constituție cât și Curtea Europeană prin jurisprudenţa, sa impune ca normele adoptate de autorităţile publice să fie suficient de accesibile, clare şi previzibile.

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul, obligat de CCM să organizeze referendum constituţional

Curtea a subliniat că în lipsa indicării precise în articolul 1 lit.b) din Legea nr. 54 din 21 februarie 2003 a listei sau a noțiunii care constituie atribute și simboluri naziste, prevederile acestuia devin imprecise și neclare, astfel încât nu permit cetățenilor să înțeleagă care simboluri sunt interzise, care sunt asemănătoare cu cele naziste și în același timp acordă instanțelor judecătorești o marjă de discreție extrem de largă în aplicarea acestora, mai notează serviciul de presă al CCM.

Sursa oficială notează şi faptul că CCM a constatat existenţa hotărârilor judecătorești cu interpretări diametral opuse a prevederilor art. 1 lit. b) din Legea nr. 54 din 21 februarie 2003 privind contracararea activității extremiste şi, „a reținut că lipsa clarității atributelor sau a simbolicii  naziste, a atributelor sau simbolicii asemănătoare, până la confundare, cu cele naziste constituie o restrângere a libertății de exprimare, fapt contrar articolelor 23, 32 și 54 din Constituție”.

Fluxul de știri
0