Aleksandr Sviazin
Zeci de automobile retro lustruite până la sclipire s-au aliniat în apropiere de Complexul memorial „Eternitate” din Chișinău. Proprietarii lor au prezentat cu mândrie mașinile sale vizitatorilor.
Mașini retro, drapele și „Pobeda”
Iată un Moskvici roșu aprins din anul 57 care a ajuns la Chișinău din Sankt Petersburg de sine stătător, se laudă proprietarul. Mașinile rare au participat la cursa auto dedicată celei de-a 76-a aniversări a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă. Atmosfera de sărbătoare este molipsitoare, mai ales că șoferilor li se spune că va sosi președintele.
Imediat apare cortegiul lui Igor Dodon. Mașina sa contemporană a fost lăsată deoparte, pentru a nu crea o notă de contrast în rândul automobilelor retro. Șeful statului s-a apropiat singur de participanții la cursă.
„Acesta este Gaz-67", îi spune președintelui Vitali Revenok, proprietarul unei mașini militare din anii de război. "Mașina a trecut prin război, ofițerii au condus-o, iar lucrătorii agricoli au condus-o prin câmpuri. Când mașina s-a învechit,a fost scoasă din uz și lăsată de izbeliște”.
Vitali a găsit mașina. Timp de patru ani a reușit să găsească piese de schimb originale - totul, cu excepția motorului, spune restauratorul.
Președintele a examinat automobilele care trebuie să ajungă în coloană la Capul de pod „Șerpeni”, unde potrivit datelor oficiale au murit în timpul războiului aproximativ 13 mii de soldați și ofițeri sovietici.
În mod neașteptat pentru toată lumea, Igor Dodon ia o decizie simbolică - să meargă pe malul Nistrului nu în propria mașină, ci într-un decapotabil „Pobeda”. Președintele a ocupat un loc lângă șofer.
Capul de pod „Șerpeni”. Flori și salve de foc
La complexul memorial „Șerpeni” astăzi răsună melodii din anii de război. Aici s-au adunat veteranii și rudele lor. Să depună coroane și flori la focul veșnic au venit președintele Moldovei Igor Dodon și ambasadorul Rusiei Oleg Vasnețov. Șeful statului s-a apropiat de microfon.
„Datorită operațiunii Iași-Chișinău din 20-29 august 1944, teritoriul Moldovei a fost pe deplin eliberat. Și ceea ce reprezintă statul nostru astăzi, ceea ce reprezintă Europa astăzi se datorează inclusiv operațiunii de pe Capul de pod „Șerpeni”, - a spus Dodon.
Președintele a remarcat că memorialul „Șerpeni” a devenit un monument al întregului popor.
„În lupta de eliberare și în timpul acestei operațiuni, ofițerii și generalii au demonstrat eroism și abilitate militară fără precedent. Numai în august 1944, aproximativ 20 de mii de soldați și ofițeri ai fronturilor 2 și 3 ale Armatei Roșii au primit ordine și medalii pentru curajul și vitejia lor. Este responsabilitatea noastră morală să ne închinăm în fața soldaților care ne-au cucerit libertatea pe pământul moldovenesc", a concluzionat președintele.
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a declarat pentru Sputnik că ziua eliberării Moldovei este o dată sacră pentru Republică.
„Operațiunea de eliberare a Moldovei este una dintre cele mai spectaculoase. De aici trupele sovietice s-au îndreptat spre Berlin. Este o mare victorie, dar cel mai important este să nu admitem falsificarea, revizuirea rezultatelor războiului. Este foarte important ca generațiile viitoare, copiii noștri, nepoții, strănepoții, să afle ce s-a întâmplat aici, pe Capul de pod „Șerpeni” în 1944”, a declarat șeful misiunii diplomatice.
Într-o atmosferă solemnă, președintele Moldovei a depus o coroană de flori la focul veșnic și la mormintele soldaților necunoscuți. Ulterior, soldații au efectuat salve de foc spre cer.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova