Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Joe Biden promite să omoare economia americană

© photo: Press Service of the President of Ukraine / Accesați arhiva multimediaВице-президент США Джозеф Байден выступил на заседании Верховной рады Украины
Вице-президент США Джозеф Байден выступил на заседании Верховной рады Украины - Sputnik Moldova
Abonare
Mass-media americană este încântată de principialitatea hotărâtă și nemiloasă pe care a demonstrat-o Joe Biden în cadrul unui interviu acordat pentru ABC.

Încântarea este determinată de faptul că Biden intenționează, dacă epidemia continuă, să introducă din nou o carantină aspră la nivel național, cu restricții totale asupra activităților economice, demonstrând astfel o abordare diametral opusă poziției președintelui Trump, scrie editorialistul Ivan Danilov pe site-ul RIA Novosti.

Ion Perju - Sputnik Moldova
Riscăm sau nu să trecem printr-o criză alimentară? Iată ce spune Ion Perju

Pentru a înțelege consecințele acestei poziții, trebuie avut în vedere faptul că coronavirusul în Uniunea Europeană, Rusia, Bangladesh sau China este în primul rând o problemă epidemiologică și numai în Statele Unite, coronavirusul este o problemă pur politică.

Publicația Politico anunță:

„Candidatul la funcția de președinte din partea democraților, Joe Biden, a spus că va face ”orice” pentru a combate răspândirea coronavirusului în interiorul țării, inclusiv blocarea (economiei) Statelor Unite, dacă se va considera necesar”. ”Eu o voi opri (economia - Ed.). .). I-aș asculta pe oamenii de știință”, i-a spus Biden corespondentului ABC, David Muir, într-un interviu comun cu senatorul Kamala Harris (candidat la funcția de vicepreședinte). "Vom face tot posibilul pentru a salva vieți". Comentariile lui Biden indică asupra celor mai dure măsuri posibile pe care vreun candidat democrat la președinție le-a propus pentru a opri răspândirea virusului, care a ucis deja cel puțin 175.000 de oameni în Statele Unite".

Partidul Democrat în general și Biden în special încearcă să se „vândă” alegătorilor în calitate de luptători fără compromisuri împotriva coronavirusului, gata să ia cele mai drastice măsuri pentru a opri epidemia din Statele Unite. Sarcina este să-l facă pe președintele Trump să pară un om de afaceri cinic și un „ucigaș al bunicilor” pe fundalul lor, care are mâinile murdare de sângele celor care au murit din cauza nedorinței actualei administrații de a extinde restricțiile economice, de a le interzice americanilor să iasă din casele lor și să-i forțeze să poarte măști sub amenințarea de a fi arestați.

În regiunile Statelor Unite controlate de Partidul Democrat, paranoia autorităților capătă uneori un caracter grotesc. De exemplu, în Los Angeles primăria locală nu numai că a interzis petrecerile organizate în case (adică a limitat într-adevăr drepturile constituționale ale cetățenilor la adunare și circulație liberă), dar îi deconectează de la rețeaua electrică, alimentare cu apă și sisteme de canalizare pe cei care încalcă aceste restricții.

Sergiu Pușcuța - Sputnik Moldova
Ministrul Pușcuța, despre soarta proiectelor de infrastructură pe timp de criză

Acest nivel de psihoză este greu de înțeles pentru oamenii de pe glob care se află în afara câmpului informațional american, însă mass-media americană (care lucrează împotriva lui Trump și bagă oroare în mintea oamenilor obișnuiți prin intermediul „sedimentelor informaționale” la scară industrială) au obținut rezultate uimitoare. De exemplu, compania financiară Franklin Templeton a comandat un sondaj special de opinie publică cu privire la epidemie și a ajuns la următoarele concluzii:

”Am descoperit că proporția de oameni care sunt foarte îngrijorați, sau mai degrabă îngrijorați de consecințele grave ale infecției cu COVID-19 asupra sănătății, este aproape aceeași pentru toate vârstele, de la 25 la 64 de ani, și nu este cu mult mai mică decât cea a respondenților îngrijorați de peste 65 de ani. Decalajul datelor despre mortalitate este uluitor: în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, proporția celor preocupați de consecințe grave asupra sănătății este de 400 de ori mai mare decât ponderea deceselor totale cauzate de COVID; pentru cei de 25-34 de ani, este de 90 de ori mai mare”.

Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Expert: Moldova se va confrunta cu cea mai mare criză economică de la Independență încoace

Acest lucru ar putea fi considerat doar o precauție normală, dar există o nuanță: tot acești cetățeni îngrijorați nu sunt susținători ai igienei și purtării măștilor, ci susținători ai închiderii școlilor, întreprinderilor, agențiilor guvernamentale și, în general, a restricționării interminabile a întregii vieți normale până la atingerea siguranței complete.

Apelând la această psihoză care, după cum au stabilit cei care au comandat sondajul Franklin Templeton, se răspândesc în principal printre utilizatorii activi ai rețelelor de socializare și consumatorii de mass-media dominantă (adică anti-Trump), Biden și-a anunțat disponibilitatea de a opri economia după câștigarea alegerilor.

Problema este că ”deconectarea” economiei despre care vorbește Biden va fi, în mare măsură, sacrificarea acesteia.

”Blocarea întregii țări <...> vă poate costa până la trei la sută din PIB pe lună, așa că chiar și cele mai bogate țări de pe planetă nu își pot permite încă două sau trei luni de blocare completă", a declarat pentru CNBC Hartmut Issel, șeful departamentului de acțiuni ale băncii elvețiene UBS din regiunea Asia Pacific.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Politică
Trump, despre Putin: ”Un șahist de talie globală”

În țările care nu au politizat subiectul combaterii epidemiei atât de mult și nu au transformat-o într-o problemă a campaniei electorale, situația este percepută fără echivoc: nu mai este posibil să se permită o înghețare completă a economiei. Acest lucru a fost discutat de politicieni și reprezentanți ai cercurilor de afaceri atât de diferiți, precum fostul premier britanic Tony Blair, CEO-ul Siemens, Joe Kaeser, și premierul francez Jean Casteks.

În acest sens, Statele Unite nu se deosebesc și sunt chiar într-o poziție mai proastă deoarece nici măcar nu s-a apropiat de recuperarea de la prima stopare a economiei. The New York Post relatează că locuitorii înfometați din „New York” fac cozi de un sfert de milă pentru a primi mâncare gratuită în Queens”.

Un economist proeminent, consilierul economic principal al gigantului de asigurări Allianz, Mohammed El-Erian, consideră că „distrugerea întreprinderilor mici din cauza coronavirusului amenință capitalismul din Statele Unite”.

Conform estimărilor oficiale ale guvernului, citat de canalul de televiziune financiară CNBC, „aproape jumătate din populația (adultă) din SUA este șomeră”.

Joe Biden - Sputnik Moldova
Joe Biden, decizia așteptată de toată America

Și în acest context, Joe Biden - mai precis, strategii săi politici - mizează pe faptul că trebuie să sperie mai mulți alegători cu coronavirusul și să le promită restricții economice mai dure (cu posibile deconectări ale energiei electrice și alimentării cu apă pentru cei care încalcă regimul) pentru a-i atrage de partea lor.

După cum a menționat pe bună dreptate proprietarul celei mai mari companii de consultanță politică internațională Eurasia Group, Jan Bremer, singura problemă în care electoratul are în general încredere în Trump mai mult decât în Biden este economia, iar o astfel de declarație a lui Biden poate oferi campaniei președintelui actual oportunități suplimentare.

Chiar ne-ar părea rău un pic dacă aceste oportunități vor fi realizate. Ar fi destul de interesant să vedem cum economia americană va supraviețui instituirii unei noi perioade de carantină totală (oricât de scurtă ar fi).

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a Redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0